Hlavní obsah

S ANO už ne. My jsme beranidlo proti extremistům, říká Hladík

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Hladík chce být 1. místopředseda lidovců.

Být víc liberální, nebo víc konzervativní? Otázka, která před víkendovým sjezdem dělí lidovce. Podle ministra Petra Hladíka se strana musí spíš zaměřit na skutečné problémy voličů. „Nemáme jim říkat, jak mají žít,“ říká.

Článek

Na úterní rozhovor přijíždí Petr Hladík s mírným zpožděním. Zdržel se na ministerstvu zemědělství s Markem Výborným, kde oba lidovečtí ministři ještě ladili strategii na víkendový sjezd.

„Netajíme se tím, že jdeme v takovém duu - Marek Výborný kandiduje na předsedu, já na prvního místopředsedu,“ říká Hladík. Proti nim stojí současný předseda Marian Jurečka a  senátor Jiří Čunek.

Lidovci podle Hladíka potřebují v čele změnu. „Pořád se vnitřně utápíme v tom, kdo jsme, místo toho, abychom zvolili vedení a to mělo plnou odpovědnost za komunikaci,“ myslí si Hladík.

Proč je podle vás Marek Výborný lepší volba než Marian Jurečka?

Je to člověk, který dokáže stranu sjednotit. Reprezentuje klid, sílu, odvahu a empatii k druhým. Podle mě ztělesňuje to, co chce naše strana prezentovat vůči voličům. A navrátit k nám ty voliče, kteří jsou teď ve stavu, že sice nepřešli nikam jinam, ale říkají, že by ani nešli volit.

Potřebujeme naději

K tomu máte nějaké průzkumy? Že voliči KDU-ČSL neodešli k jiné straně, ale přesunuli se mezi nevoliče?

Je to tak. Už třeba čerstvý Median říká, že mezi voliči, kteří teď nechtějí jít k volbám, jsou poměrně hodně i voliči koalice Spolu a naši voliči. My jim musíme ukázat, co jsme pro ně ve vládě udělali.

Říkal jste, že Marek Výborný má šanci stranu sjednotit. Máte dojem, že ji Marian Jurečka rozděluje?

Takhle bych to asi neformuloval. Já myslím, že ta strana potřebuje entuziasmus a naději, že jsme schopni se znovu dostat na dobrou trajektorii. Že jsme schopni zúročit ten rok do nejdůležitějších voleb a přinést změnu, po které je ve straně volání.

A je to vlastně nějaká změna - Marek Výborný za Mariana Jurečku? Protože viděno zvenku: oba sedí ve stejné vládě, oba chtějí zůstat v koalici Spolu, nemají výrazně jiné názory. Tak v čem je vlastně ta změna?

Ve dvou důležitých věcech - jedna dovnitř té strany. Já chci z postu prvního místopředsedy manažersky začít tu stranu řídit, modernizovat ji, postavit znovu týmy lidí. Dobře je propojit a líp komunikovat.

To teď podle vás nefunguje?

Nefunguje. A druhá změna je navenek. Marek Výborný je člověk, který dokáže oslovit stejně dobře vysokoškolského profesora jako zdravotní sestru, živnostníka i maminku na mateřské.

Jsme beranidlo proti extremistům

To Marian Jurečka neumí?

Politika není jen o té práci, ale i o symbolech, o způsobu komunikace. A Marian Jurečka se dostal do pozice, kdy se s ním pojí různé nálepky. To není žádná dehonestace Mariana Jurečky, ty nálepky jsou mnohdy nezasloužené, politika je v tomhle nespravedlivá. Ale ta strana potřebuje krok dopředu. Musíme umět lidem jasně říct, co jsme navrhovali, co jsme prosadili a kde jsme třeba museli přistoupit na kompromis a proč.

A konkrétně to chcete dělat jak? Protože při vší úctě to od lidovců poslouchám roky, to samé jsem kdysi poslouchala od sociálních demokratů, že nedokážou dost prodat své úspěchy…

Tak já bych nás nepřirovnával ke straně, která se teď chce spojovat s komunisty. Myslím, že nemůžeme dělat moc, ale musíme být jasní a srozumitelní. Říkat, že jsme středová konzervativní strana, která vyvažuje rozdavačný socialismus na jedné straně a pravicové přesvědčení, že všechno vyřeší volná ruka trhu, na straně druhé.

Když budu kousavá, tak právě tohle „vyvažování“ vám v minulosti umožnilo vládnout nejdřív s ČSSD a ANO a později s ODS. Jak se dnes díváte na nějakou spolupráci s ANO - můžete to úplně vyloučit?

Ano, vylučuji. ANO je dnes už úplně jiná strana, než se kterou jsme vládli. Stali se úplnými populisty. Ale jinak jsem hrdý, že jsme středová strana, protože jsme díky tomu beranidlem proti veškerým extremistům. A my jako stát potřebujeme nějakou stabilitu a dlouhodobou vizi.

Vraťme se k tomu, jak znovu oslovit voliče. V čem je konkrétně problém? Mluvíte příliš mnoha jazyky?

Ten sjezd musí být nadějí na jednotu strany, jednotnou komunikaci a jednotné oslovování voliče. My se pořád vnitřně utápíme v tom, kdo jsme, místo toho, abychom zvolili vedení a to mělo plnou odpovědnost za komunikaci. Nesmí to být sjezd, který má jen něco překlenout, převést nás přes ty příští parlamentní volby.

Schovávaná se nám nikdy nevyplatila

A myslíte, že to takhle cítí i ostatní ve straně? Protože spousta lidovců mi naopak říká - teď to musíme uhrát na jistotu v koalici Spolu a nevypadnout ze Sněmovny a pak můžeme dělat větší změny.

V tomhle mluvím sám za sebe. A podle mě by bylo špatné, kdybychom jen hledali nějakého převozníka. Tahle trošku vyčůraná politika, tahle politika na schovku se nám nikdy nevyplatila.

Říkal jste, že ze sjezdu musí vzejít jasná zpráva, kdo jsou lidovci. Tak mi konkrétně řekněte, kdo jsou lidovci.

Podle mě jsme vlastně strana pro spokojené lidi. Pro lidi, kteří jsou spokojení se svým životem, ale záleží jim na budoucnosti. Priority musíme mít tři. Hospodářství, sociální věci, kam patří podpora rodin, a životní prostředí. Musíme lidem, kteří teď chtějí o volbách zůstat doma, zdůrazňovat, že řešíme jejich konkrétní problémy.

Nepomohlo by taky vyřešit si věčné lidovecké dilema, jestli máte být víc liberální, nebo víc konzervativní?

Platí naše stanovy, ty měnit nebudeme. Ale zároveň chceme řešit konkrétní problémy - dostupnost bydlení, péči o děti.

No proto se na to ptám. Jestli není výhodnější řešit tohle než výroky „hovězí je hovězí“, které vám asi moc nepomáhají. Nebo pomáhají? Já nevím.

Netlačte mě do toho. My nemáme lidem říkat, jak mají žít, nemáme je poučovat. Ale máme jim naslouchat a dělat taková opatření, která pomohou společnosti jako celku. Já se považuju za konzervativního člověka a podle mě je respekt k druhému člověku vrcholná konzervativní hodnota.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Duo Výborný–Hladík chce převzít KDU-ČSL.

Co se týče témat životního prostředí. Má být KDU-ČSL víc zelená?

My jsme zelená konzervativní strana. My jsme ti, kteří tenhle směr v České republice reprezentují. Dokonce je to tak napsáno i na Wikipedii.

Recyklovat se bude nábytek, textil i obuv

A to jste si tam napsali vy sami?

To nevím, kdo to tam napsal. Já to nebyl. Ale nikdo to nesmazal, wikipedisti to odzdrojovali, takže je to určitě pravda. (směje se) Ale vážně - i my ve straně někdy podléháme dojmu, že je rovnítko mezi zelenou a liberální politikou. Ale není to tak, v anglosaském světě je zelený konzervatismus normální politický proud.

Udělá vašim voličům radost zálohování PET lahví? Nebo to i jim budete muset trochu prodat?

To má podporu našich voličů i voličů celé koalice. Zálohování není cíl, to je prostředek k tomu, abychom měli čistší lesy a své okolí. A my u zálohování vůbec nekončíme, my tím naopak začínáme. Cirkularita materiálů má pozitivní dopad na životní prostředí, ale také na strategickou bezpečnost. A je jedno, jestli to je hliník, ropa, nebo zemní plyn či křemík.

Takže PET lahve a plechovky jsou jen začátek a pokračovat budete čím?

Pokračovat budeme nábytkem, textilem a obuví, plochým sklem, plastovými výrobky či sportovními pomůckami. Ne ve smyslu záloh, ale ve smyslu rozšířené odpovědnosti výrobce. Velmi dobře to v Česku funguje u pneumatik, elektroniky nebo baterií. Všechny ty staré trouby, ledničky, fény, kulmy a mikrovlnky, tam probíhá díky rozšířené odpovědnosti výrobců vysoká míra sběru a následná recyklace. Zodpovědnost za výrobek po ukončení jeho životnosti má ten, kdo ho uvádí na trh.

Z tohoto vašeho nápadu asi nebudou výrobci moc nadšení…

Ne, naopak. Třeba u nábytku to výrobci sami chtějí. Dokonce to vypadá, že tenhle systém s nimi teď uděláme jako dobrovolnou dohodu. To jsem možná prozradil něco, co jsem ještě neměl.

Vy říkáte, že PETky jsou jen začátek a máte velké plány. Ale projdou vůbec ty PETky? V koalici je kolem toho spousta problémů, odpor je ve STAN…

STAN na vládě hlasoval různě, byli ministři, kteří hlasovali pro.

Nicméně námitky v koalici jsou, premiérovi píšou obce, že to nechtějí… Tak jestli si myslíte, že to projde.

Pro mě je důležité, že to prošlo vládou. A samozřejmě ve Sněmovně budu hledat shodu. Případně i na nějakých úpravách systému tak, aby to fungovalo. Ale oni všichni vědí, že zálohování je jediná cesta, jak splnit cíle z evropské legislativy. Ať se jedná o cíl vytřídit 90 % nápojových plastových lahví a plechovek v roce 2029, cíl povinného obsahu recyklátu 30 % v nápojových plastových lahvích do roku 2030. Taková míra recyklace pro nás není aktuálně reálně dosažitelná, například u plechovek jsme nyní na 35 % recyklace. Takže buď si systém nastavíme sami, nebo přijde po roce 2026 celounijní nařízení, které by bylo pro Česko horší.

Doporučované