Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Začal boj o ministerstva po Pirátech. Hlásí se Starostové, chtějí dotáhnout ODS

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Kdo obsadí pirátské posty, pokud tedy Piráti skutečně odejdou?

aktualizováno •

Podle končícího předsedy Ivana Bartoše odchází Piráti z vlády. Zbylé čtyři koaliční strany už proto jednají, kdo získá jejich tři ministerstva. Dvě pro sebe chce hnutí STAN. Osud Lipavského je pořád nejistý.

Článek

Ve čtvrtek odpoledne jedná nejprve předsednictvo Starostů, poté se schází celostátní výbor. Řešit budou novou podobu vlády.

STAN totiž usiluje o další křesla ve vládě. Chce získat dvě. To ale naráží na koalici Spolu. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury zanikne jeden post (Ministerstvo pro legislativu). Zbylé dva resorty (Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo zahraničí) si rozdělí. „Jeden post dostane koalice Spolu a jeden post dostane hnutí STAN,“ řekl Stanjura v pořadu Seznam Zpráv Ptám se já.

Starostové ale argumentují, že jsou stejně silní jako ODS, která má šest křesel. V Poslanecké sněmovně se totiž STAN podařilo získat nezařazeného Ivo Vondráka. Bývalý politik ANO vedl kandidátku Starostů v Moravskoslezském kraji. Starostové tam skončili druzí za ANO a poprvé usednou do krajského zastupitelstva.

Vondrák ve Sněmovně v zásadě hlasuje se Starosty a sám říká, že hodnotově souzní s hnutím STAN, i když zůstává nezařazený.

Vondrák vyvažuje síly

Teď trochu matematiky, abychom pochopili, proč je Ivo Vondrák důležitý. Počítejme společně.

ODS měla doteď ve Sněmovně nejsilnější klub. 34 poslanců. A mají šest vládních postů.

STAN společně s Vondrákem mají také 34 poslanců. K tomu čtyři vládní křesla.

S touto argumentací si chtějí Starostové podle zdrojů Seznam Zpráv dojít pro resort pro místní rozvoj a případně i získat Ministerstvo pro legislativu. Tedy pokud se tato místa skutečně uvolní. Celostátní fórum Pirátů o odstoupení od koaliční smlouvy bude teprve hlasovat (končí v pondělí 20:00).

Místní rozvoj Starostům?

Pokud se skutečně uvolní místo na Ministerstvu pro místní rozvoj, z logiky sněmovních výsledků by mělo připadnout Starostům.

Mezitím se o křeslo z dálky Plzeňského kraje přihlásil končící pirátský hejtman Rudolf Špoták. Ten sice ve volbách pro Piráty získal jediné tři krajské mandáty, ale jestli to vnímat jako vítězství… Končící hejtman nicméně chce klidnit emoce a zůstat ve vládě. Jeho krok ale příliš sympatií ve straně nezískal.

Zpět ke Starostům. Ti o ministerstvo mají zájem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zároveň ale o něm mluví jako o „problematickém rezortu bez peněz“. Ukazuje to nekončící spor o financování dostupného nájemního bydlení. Podle resortu v aktuálním návrhu státního rozpočtu opět chybí asi osm miliard.

„Při jednání o rozpočtu na příští rok ministr Zbyněk Stanjura nevyslyšel žádné mé argumenty. Ignoroval závazek vlády pomoci obcím a městům, ve kterých se lidem špatně žije kvůli chybějícím službám, školkám, bydlení. Jsou to hospodářsky a sociálně ohrožená území, ve kterých žije asi čtvrtina obyvatel Česka. Na středečním jednání vlády jsem rozpočet nepodpořil –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ kromě rozvoje regionů nedostatečně pamatuje také na univerzity nebo investice do regionálního školství a vzdělávání obecně,“ uvedl končící ministr Ivan Bartoš (Piráti).

Starostové tak budou chtít na ministru financí Stanjurovi peníze vyhádat, v opačném případě dostanou osekané ministerstvo.

Oddechnout si ale mohou v případě digitalizace. Odpovědnost za ni dostal Martin Kupka (ODS). I když sám zdůrazňuje, že je koordinátorem a podle ministra financí Stanjury se bude nová ministryně nebo ministr muset popasovat s digitalizací stavebního řízení.

Ministerstvo pro legislativu

Premiér Petr Fiala je spokojený i s prací ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty). Tomu se mimo jiné podařilo snížit počet směrnic Evropské unie dlouhodobě nezapracovaných do českého práva z 36 na čtyři. Tím se také Česko vyhnulo pokutám ve výši až dvě miliardy korun.

Co bude s tímto ministerstvem bez portfeje? Jednou z úvah je jej zrušit, Šalomouna nahradit náměstkem. Tuto variantu nepřímo zmiňoval i ministr financí Zbyněk Stanjura, podle kterého zanikne.

Podle informací Seznam Zpráv by ale o tento resort a případně i samotného ministra Šalomouna mohli mít zájem Starostové. Ministr Šalomoun je aktuálně na dovolené a na dotaz neodpověděl.

Ministerstvo zahraničí?

Podle zákulisních informací by pak na třetím pirátském ministerstvu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zahraničí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ mohl zůstat Jan Lipavský. To ostatně prosazuje jak premiér, tak prezident. Lipavský ale už avizoval, že v případě odchodu Pirátů z vlády by odešel i ze strany.

Proto se na koaliční úrovni hledá, jak Lipavského na postu udržet a zároveň za jakou politickou sílu, i když jako nestraník, by nadále byl ve vládě. Největší šance i s ohledem na ideovou blízkost má TOP 09.

Lipavský se s prezidentem Petrem Pavlem vrací z New Yorku po víkendu. Pavel už avizoval, že setrvání Lipavského jako nestraníka by nijak nezpochybňoval a premiér o něm mluví jen v superlativech.

Otázkou ale je, jak by mohl Lipavský zůstat. Sám totiž řekl, že podá rezignaci, pokud Piráti odejdou. Nepřijme ji premiér? Nebo prezident?

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Starostové budou mít na programu také schvalování svého zástupce na Ministerstvu průmyslu a obchodu po odchodu Jozefa Síkely (STAN) na post eurokomisaře pro mezinárodní partnerství.

Podle očekávání by se jím měl stát poslanec a místopředseda Starostů Lukáš Vlček. Podle informací Seznam Zpráv na tom nic nezměnil odchod Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj. Právě na toto ministerstvo by se totiž profilově Vlček také hodil, vedení strany ale s největší pravděpodobností žádné změny dělat nebude.

„Je to člověk, který je velice znalý,“ řekl už dříve Rakušan na adresu Vlčka, kterého už probíral i s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Ve čtvrtek večer se spekulace potvrdily. Nástupcem Síkely by se měl skutečně stát Vlček. Jeho nominaci schválilo širší vedení STAN, informovala v tiskové zprávě mluvčí hnutí Sára Beránková. Síkela bude v případě schválení Evropským parlamentem pravděpodobně od prosince zastávat portfolio mezinárodního partnerství v Evropské komisi (EK).

Foto: Starostové a nezávislí

Lukáš Vlček.

Vlček byl dlouhodobě považovaný za favorita na Síkelova nástupce, veřejně mu dříve vyjádřil podporu i předseda STAN Vít Rakušan. Podle Rakušana je Vlček s agendou ministerstva průmyslu dobře obeznámený díky spolupráci se Síkelou. „Práce na tomhle důležitém resortu se nezastaví ani na chvíli,“ uvedl Rakušan.

S rozhodnutím celostátního výboru předseda STAN již seznámil premiéra Petra Fialu (ODS). „Další kroky proběhnou po dohodě s ním a s prezidentem,“ dodal.

Aktualizovali jsme o informace o nominaci Lukáše Vlčka.

Doporučované