Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Kdo nahradí Síkelu? STAN vytáhl oblíbeného starostu z Vysočiny

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Starostové a nezávislí navrhují svého prvního místopředsedu Lukáše Vlčka (vlevo) na post ministra průmyslu a obchodu.

Patnáct let stál v čele pacovské radnice coby starosta. Nyní je poslanec Lukáš Vlček novým nominantem Starostů a nezávislých na post ministra průmyslu a obchodu, který by měl přebrat po Jozefu Síkelovi.

Článek

Současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) se zřejmě už brzy ujme svojí nové funkce v Evropské komisi. Starostové a nezávislí proto navrhli na post šéfa resortu průmyslu a obchodu (MPO) poslance a prvního místopředsedu STAN Lukáše Vlčka.

„Nezastírám, že mám o tuto pozici zájem,“ řekl Vlček začátkem týdne Seznam Zprávám. Dodal, že s agendou spadající pod MPO má zkušenosti, což tvrdí i předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Vlček v minulosti spolupracoval například na návrhu Hospodářské strategie ČR, která vznikla právě na Ministerstvu průmyslu.

V minulosti se také podílel na programovém prohlášení vlády v oblasti energetiky, zároveň pravidelně organizuje i odborné semináře a konference na energetická témata.

Ještě před tím, než získal svůj mandát v Poslanecké sněmovně, byl Vlček patnáct let starostou Pacova. Funkce se vzdal poté, co byl zvolen do Sněmovny – podle svých slov nechtěl kumulovat funkce.

Jako starosta se těšil oblibě, v roce 2018 se stal například vítězem soutěže Nejlepší starosta 2014–2018 v Kraji Vysočina pořádané Svazem měst a obcí ČR. V letech 2020-2021 působil také jako náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Oblastí životního prostředí se zabývá i jako člen Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny. Vedle toho je i předsedou stálé komise pro hybridní hrozby a členem rozpočtového výboru.

Kdo je Lukáš Vlček

Narodil se v roce 1982, dnes je ženatý, s manželkou mají dva syny.

  • 2000: Vystudoval Gymnázium Pacov
  • 2002–2005: úředník odboru regionálního rozvoje na MÚ v Pacově
  • 2008: Vystudoval politologii a sociologii na MU Brno
  • 2015: Vystudoval ekonomii na MU Brno
  • 2006–2021: Starosta města Pacov
  • 2020–2021: Náměstek hejtmana Kraje Vysočina
  • 2021: Zvolen poslancem, stal se předsedou Stálé komise pro hybridní hrozby, v Pacově působí jako neuvolněný místostarosta
  • 2022: Zvolen prvním místopředsedou hnutí STAN

Co se konkurenceschopnosti českého průmyslu týče, je podle Vlčka zásadní jeho modernizace.

„Politika není jen o pohonných hmotách, ale také o modernizaci průmyslu, odpadového hospodářství, úsporách energií a podobně. Průmysl samozřejmě musí projít modernizací, jinak bude jeho konec. Strašit a vyhrožovat lidem, že rapidně vzroste cena pohonných hmot, vnímám za populistické,“ řekl v září tohoto roku na jedné ze schůzí Výboru pro životní prostředí.

Lidé z Vlčkova okolí ho popisují jako pečlivého, pracovitého a snaživého člověka. Na případnou nominaci se připravuje už několik měsíců, během kterých se pravidelně účastnil schůzek na Ministerstvu průmyslu.

Doporučované