Hlavní obsah

Jurečka bude znovu kandidovat na šéfa lidovců

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Dosavadní předseda lidovců Marian Jurečka.

aktualizováno •

Dosavadní předseda KDU-ČSL Marian Jurečka bude obhajovat post předsedy strany. Uvedl to v e-mailu svým spolustraníkům. Jurečka tento krok oznámil během jednání celostátního výboru strany.

Článek

„Milé sestry a bratři, dnes (ve čtvrtek, pozn. aut.) jsem na jednání Celostátního výboru KDU-ČSL oznámil své rozhodnutí kandidovat na sjezdu KDU-ČSL v Olomouci na předsedu strany,“ napsal ministr práce a sociálních věcí a předseda strany Marian Jurečka členské základně lidovců.

Dodal, že o svém rozhodnutí dlouho přemýšlel a probíral jej se členy KDU-ČSL. Marian Jurečka zjištění Seznam Zpráv následně potvrdil i po jednání celostátního výboru.

Už ve čtvrtek dopoledne potvrdil také lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný, že přijal nominaci silné jihomoravské organizace lidovců na předsedu strany. Ten už stranu před pěti lety vedl, ale funkci složil, protože ovdověl a chtěl trávit více času s rodinou.

Ve čtvrtek dopoledne Výborný síti X napsal, že se bude o vedení KDU-ČSL ucházet. „Jdu do toho. S pokorou a odpovědností,“ napsal několik hodin před jednáním širšího vedení strany.

Tři podmínky

Marian Jurečka vede lidovce od ledna 2020. Někteří straníci volali po jeho odvolání po aféře s vánočním večírkem na jeho ministerstvu, který se odehrával během střelby na filozofické fakultě v Praze.

Jurečka tlaku odolal a řekl, že zůstane předsedou až do řádného sjezdu v říjnu.

V KDU-ČSL ale sílila také kritika ohledně špatných výsledků v Evropských volbách a průzkumů volebních preferencí, ve kterých se podpora pohybuje okolo dvou procent.

Jurečka svou opětovnou kandidaturu podmínil třemi body: úspěchem v eurovolbách (nepodařilo se; jeden mandát), zlepšením celostátních preferencí (nepodařilo se) a úspěchem v krajských a senátních volbách (podle hodnocení Jurečky nebyl výsledek špatný; splněno částečně).

„Dal jsem si na konci ledna sám své tři interní podmínky, které na rovinu říkám, nejsou splněny plně, jsou splněny částečně,“ řekl Marian Jurečka na čtvrteční tiskové konferenci.

Dodal, že chce na sjezdu strany za dva týdny složit účty a nabídnout svou vizi pro příští rok. „Můj cíl je, abychom měli silnou pozici v koalici Spolu, abychom udělali maximum pro výhru v příštích volbách a dovést lidovce do další vlády demokratických stran,“ dodal Jurečka.

K tomu dodal hodnocení, že straně se podle něj v uplynulých letech dařilo. Zmínil silný lidovecký senátní klub, úspěch v minulých sněmovních volbách a krajské i komunální volby dle jeho hodnocení nedopadly pro KDU-ČSL špatně.

Doporučované