Hlavní obsah

Nekandidovala jsem kvůli imunitě, tvrdí Nagyová. Budou ji řešit europoslanci

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Soudní řízení Jany Nagyové v kauze Čapí hnízdo stále běží.

aktualizováno •

Ve Štrasburku začíná ustavující schůze nových europoslanců. Řešit by měli také žádost vrchního soudu o zbavení imunity nové europoslankyně Jany Nagyové, která je spolu s Andrejem Babišem stále obžalována v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Z napomáhání podvodu je obžalován i předseda ANO Andrej Babiš, oba politiky soudce Jan Šott sice letos v únoru podruhé zprostil obžaloby, státní zástupce se ale odvolal, verdikt je tak nepravomocný a případ řeší vrchní soud. Ten k tomu ale potřebuje Nagyovou zbavit „evropské“ imunity.

Jak tedy bude formální kolečko kolem žádosti vypadat? Žádost v těchto dnech dostane nově ustavený Evropský parlament, jeho předseda či předsedkyně ji předá výboru pro právní záležitosti. Ten může požádat o další informace, Nagyová se navíc bude moci k žádosti vrchního soudu vyjádřit nebo předložit další dokumenty. Výbor dá poté doporučení, zda má být žádost schválena, nebo ne. Poté se jí už bude zabývat Evropský parlament. K tomu, aby bylo žádosti vyhověno, stačí, aby rozhodnutí podpořila více než polovina přítomných europoslanců.

Pokud EP souhlas udělit odmítne, bude trestní stíhání vyloučeno po dobu trvání mandátu. Odmítnutí vydání europoslance je proto důvodem k přerušení řízení, ne však k jeho zastavení. „Po skončení mandátu je pak možné v trestním řízení pokračovat,“ řekl již dříve Reflexu právník Jiří Kučera z advokátní kanceláře Kučera & Associates.

Chceme zastavit zelené nesmysly

Nagyová i ostatní europoslanci mezitím řešili například vznik nové frakce Patrioti pro Evropu, kterou spoluzaložil Andrej Babiš. Bývalé manažerce Agrofertu noví partneři jako Viktor Orbán nebo rakouští Svobodní a jejich postoje nevadí.

‚Pro mě je důležité, abychom mohli prosazovat to, co jsme ve volbách slibovali lidem, a protože se po volbách ukázalo, že v Renew to nepůjde, vyvinulo se to takto. Patrioti vznikli hlavně na prioritách, které se v podstatě stoprocentně shodují s naším programem. Zastavit zelené nesmysly a výrazně opravit Green Deal, boj proti nelegální migraci a ochrana národních zájmů a suverenity,“ sdělila na dotazy Nagyová. Dodala, že pro ni osobně bude v EP důležité téma konkurenceschopnosti Česka, a tím i zlepšení životní úrovně lidí.

Fiala nás nálepkuje

Noví europoslanci byli minulý týden pozváni také na setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS) do Kramářovy vily. Kandidáti z hnutí ANO a SPD se však nedostavili. „Pan premiér nás opakovaně urážel a uráží. Nálepkuje nás jako proruské a podobně a to mne velice mrzí, protože to jsou rány pod pas, které v politice nemají co dělat. Není možné jeden den vystupovat takto a druhý den si hrát na státníka, který chce seriózně jednat s europoslanci a ještě se tvářit dotčeně, že takové jednání odmítneme,“ vysvětlila svůj postoj Nagyová.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu.

Setkání nových europoslanců

Europoslance nejdříve čeká debata a následné hlasování o vůbec prvním usnesení nového EP, které se bude týkat trvalé podpory Ukrajiny. Jde o reakci na současné intenzivní bombardování ukrajinské civilní infrastruktury, včetně nedávného úderu na největší dětskou kliniku v zemi. Rovněž má být zvolena pětice kvestorů EP a rozhodnuto o velikosti jednotlivých výborů.

Největší mediální pozornost bude ale upřena na čtvrtek, kdy v devět hodin ráno vystoupí s projevem současná šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která se uchází o znovuzvolení. Následovat bude debata s europoslanci a ve 13 hodin samotné hlasování.

Proces s Andrejem Babišem 2022-23

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Čapí hnízdo u Olbramovic.

První týden

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Obžalovaná Jana Nagyová a její advokát.

Druhý týden

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš a jeho advokát.

Třetí týden:

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš přichází v předvánočním týdnu k soudu.

Čtvrtý týden:

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš u soudu 5. ledna. Zanedlouho pronese závěrečnou řeč.

Pátý týden:

Šestý týden:

Doplnili jsme vyjádření Jany Nagyové.

Doporučované