Hlavní obsah

Jednu senátorku získají, o druhou tím přijdou? ANO řeší kuriózní problém

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová má jiné plány než Sněmovnu.

Poslankyně ANO kandiduje na senátorku. Její náhradnicí do Sněmovny je ale jiná senátorka ANO, která se poslankyní stát nechce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V hnutí ANO musí řešit poněkud kuriózní situaci. Pokud by včas nezakročilo, mohlo by ho podzimní zvolení jedné senátorky zároveň připravit o jinou.

Za situaci může fakt, že stejní politici v průběhu let kandidují do různých ústavních institucí. A účast na různých kandidátkách pak i po letech může vyvolat kolize. Jednu takovou právě řeší na Karlovarsku.

Tamní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová chce letos ze Sněmovny odejít do Senátu, kandiduje v senátním obvodu Sokolov. V případě zvolení je však její náhradnicí senátorka ANO Věra Procházková - politička v roce 2021 skončila ve sněmovních volbách pod čarou, o rok později ovšem uspěla v senátním obvodu Karlovy Vary.

Mandát poslance přitom vznikne automaticky - pokud by v okamžiku zvolení Vildumetzové byla Procházková stále náhradnicí, okamžitě jí vznikne mandát poslankyně a zároveň zanikne mandát senátorky. A to bez ohledu na to, zda hodlá složit poslanecký slib.

Existuje ovšem „klička“ - vzdát se sněmovního mandátu s předstihem. „Tuto situaci jsme v hnutí řešili. Funkci poslankyně bych předem odmítla a tím by přišel na řadu další náhradník,“ je přesvědčená Procházková.

Zákon, který je v případě vzniku mandátu poměrně přísný, o takové možnosti explicitně nehovoří. „Kdybychom se drželi čistě textu zákona, který na tuto situaci přímo nepamatuje, dospěli bychom k závěru, že jakmile se poslanecký mandát uvolní, nastupuje náhradník, což je v tomto případě paní senátorka. A vzhledem k tomu, že Ústava zakazuje členství v obou komorách zároveň, zanikl by jí tím mandát v Senátu,“ myslí si ústavní právník Zdeněk Červínek.

Příliš striktní výklad zákona by podle něj ale mohl vést k přílišné tvrdosti a absurdním důsledkům. „To platí tím spíš, když je v právní úpravě mezera. Domnívám se, že zde jde právě o takový případ a zákon je možné dotvořit pomocí analogie. Navíc vývoj událostí, kdy paní senátorka nejprve neúspěšně kandidovala ve volbách do Poslanecké sněmovny a až poté se ucházela o mandát senátorky, nenasvědčuje tomu, že by její jednání bylo nějak účelové,“ dodává.

Z minulosti navíc existuje minimálně jeden precedens, kdy Sněmovna podobný postup uznala.

V roce 2020 se po krajských volbách stala poslankyně ODS Ilona Mauritzová primátorkou a chtěla rezignovat na post ve Sněmovně. Za ní ve frontě ovšem byli dva senátoři ODS Vladislav Vilímec a Pavel Karpíšek, kterým se ze Senátu nechtělo. Mauritzová tak musela několik měsíců s rezignací čekat, než se „náhradnictví“ vzdají.

Poslancem na pár hodin

Ještě kuriózněji řešil podobnou situaci v roce 2011 sociální demokrat Jiří Dienstbier. Ten kandidoval na senátora, zároveň byl ale náhradníkem za poslance Martina Pecinu, který se právě v té době chystal k rezignaci.

Pokud by Pecina rezignoval až po senátních volbách, Dienstbier by o senátorství přišel. Situace se tehdy vyřešila následovně: Pecina urychleně rezignoval ještě před volbami. Dienstbier se stal poslancem doslova na pár hodin, těsně před tím, než byl zvolen senátorem.

A do třetice - kvůli neznalosti přišel v roce 2017 o mandát senátora podnikatel Jiří Hlavatý z ANO. Ten tehdy z nižší příčky kandidoval do Sněmovny.

Zvolení ho překvapilo a navíc si myslel, že mandát poslance může po volbách odmítnout a zůstat senátorem. To ovšem nebylo možné. „Nepovažuji to za demokratické a vracíme se zpátky do totality,“ řekl tehdy Hlavatý.

Doporučované