Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Je čas zpytovat svědomí“. Piráti vyhlíží restart

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Piráti jsou na odchodu z vlády.

aktualizováno •

Členové Pirátů reagují na turbulentní vývoj ve vládní koalici, kde na návrh premiéra skončí ministr Ivan Bartoš. Jejich blížící se odchod z vlády považují někteří za adekvátní, jiní se s ním nechtějí smířit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O odchodu z vlády budou Piráti hlasovat od pátku 27. září ráno do pondělí 30. září do 20:00. Zkrátili tak lhůty, podle kterých mělo hlasování původně proběhnout až o následujícím víkendu. Rozhodnutí má přesto padnout až večer v den, kdy má Bartoš podle Fialy ve vládě skončit. Členové Pirátů jsou děním ve vládní koalici zaskočeni, pravděpodobný odchod ale vidí jako možnost k restartu.

Podle zakladatele strany Jiřího Kadeřávka se nicméně k odvolání Ivana Bartoše schylovalo už delší dobu. „Krok premiéra mne nepřekvapil. Politika je tvrdý boj. Mohl bych cítit zadostiučinění, když tři roky dujete do lidí ve straně i předsedy, že vládní angažmá je fail, a dopadne to takto. Ale cítím jen velikou zlost a vztek na členy, na předsedu i na sebe. Protože takhle Piráti dopadnout neměli,“ uvedl.

Je čas odejít

„To, že si Petr Fiala dnes přečetl pirátské požadavky, potvrdil je a následně se rozmyslel, značí mnoho věcí pro stav ODS uvnitř. Pro piráty to znamená jediné – zde již politiku pro lidi neprosadíme. Po tomto podrazu jsem si jistá, že musíme odejít z vlády,“ uvedla europoslankyně Markéta Gregorová.

„Tři pirátští ministři do vlády vstoupili, tři pirátští ministři by podle mého názoru měli odejít,“ souhlasí i senátorka Adéla Šípová.

David František Wagner, poradce bývalého europoslance Mikuláše Peksy, zase případný odchod Pirátů z vlády vidí jako možnost z opozice vysvětlovat, co dělá vláda špatně „Momentálně se mají stále lépe jen oligarchové a chybí jakákoliv reálná demokratická alternativa. Parlamentní opozice jsou doslova turbofašisti a projekt oligarchy. Je čas,“ napsal.

Zůstaneme, dokud nás nevyhodí

Někteří Piráti si ale myslí, že by strana ve vládě měla zůstat. „Zhlédl jsem naši tiskovku a trvám na svém hlasu proti. Neodejdeme, dokud nás nevyhodí, nebo alespoň nevyhodí Ivana,“ vyjadřuje svůj protinázor člen Pirátské strany v Plzeňském kraji Petr Vileta.

„V tuhle chvíli jsme pořád v koalici se STAN, že? Tak po tomhle musíme jasně říct, aby se za nás postavili v téhle prasárně, a musíme je oficiálně požádat, ať když odejít, tak společně, sami v tomhle případě nic nezmění, tady je nutné dát tlak na ‚spolu‘,“ dodává zase člen Pirátů na Vysočině Tomáš Bitman, že je potřeba se spojit.

„Piráti projevili nevídanou míru politické a odborné nekompetence. 80 procent členů hlasovalo pro vstup do vlády s ODS. Tihle lidé by teď neměli předstupovat před voliče a žádat důvěru. Teď je čas zpytovat svědomí,“ uzavírá Kadeřávek.

Doporučované