Hlavní obsah

Jan Grolich se nebude ucházet o předsednictví ani o jiné funkce ve vedení KDU-ČSL

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jan Grolich získal v krajských volbách na kandidátce Spolu téměř 40 procent.

aktualizováno •

O Grolichovi jako o možném předsedovi se začalo mluvit kromě jiného i v souvislosti s volebním úspěchem v krajských volbách. Podle něj by ale měl být předsedou ministr nebo někdo, kdo působí v Praze.

Článek

Jihomoravský hejtman Jan Grolich se nebude ucházet o předsednictví ani o jiné funkce v širším vedení KDU-ČSL. S ohledem na vládní krizi je podle něj vhodné, aby byl předsedou ministr nebo alespoň člověk, jenž působí v Praze. To by Grolich nyní nemohl, řekl v pondělí novinářům po zasedání krajského výboru.

Jihomoravský krajský výbor rozhodl o nominaci ministra zemědělství Marka Výborného, na post prvního místopředsedy podpoří ministra životního prostředí Petra Hladíka. Stávající šéf strany a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka teprve oznámí, zda bude o post znovu usilovat.

O Grolichovi jako o možném předsedovi se začalo mluvit kromě jiného i v souvislosti s volebním úspěchem v krajských volbách. Koalice Spolu, jejímž lídrem byl na jižní Moravě, získala téměř 40 procent.

„Uvědomuji si, že to má nadregionální význam,“ uvedl Grolich. Podle něj se se silným mandátem pojí ale také silné závazky k jižní Moravě. „Vláda je v turbulentní době a myslím, že by předsedou měl být ministr nebo minimálně někdo v Praze. Já si ale nemůžu dovolit být zvolený v půli října a odejít do vlády,“ řekl Grolich.

Dodal také, že by na něj mohla být kladena očekávání, kterým by ale nebylo tak snadné dostát. „Je něco jiného udělat výborný výsledek poté, co si to čtyři roky odpracujete a komunikujete to. Teď bych byl v jiné roli. Měl bych maximálně půl roku na to ve vládě něco udělat. Kromě toho i rodina si zaslouží klidnější období, můj syn má také jen jedno dětství,“ poznamenal.

Volební sjezd lidovců se bude konat 18. a 19. října v Olomouci. Počátkem února Jurečka uvedl, že nebude na podzim obhajovat post předsedy lidovců, pokud strana nezíská dva europoslance, neposílí senátorský klub a nedosáhne minimálně na jednu hejtmanskou funkci. Europoslance získala strana jediného, v senátních volbách obhájili mandát dva její kandidáti a jihomoravským hejtmanem zůstane po krajských volbách právě Grolich.

Doporučované