Hlavní obsah

Inspekce práce prověří Jurečkův vánoční večírek

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Na večírku se pil alkohol, což odporuje zákoníku práce. Ministerstvu práce a sociálních věcí proto hrozí pokuta, informoval server iRozhlas.

Článek

Státní úřad inspekce práce zahájil kontrolu na Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) kvůli vánočnímu večírku v budově resortu, informoval server iRozhlas.cz. Důvodem je, že se na sešlosti pil alkohol, což na pracovišti zakazuje zákoník práce.

Večírek se konal v prosinci v den střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) kvůli němu opakovaně čelil kritice.

„Místně příslušný oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu na základě vyhodnocení podkladů a informací poskytnutých Ministerstvem práce a sociálních věcí v rámci úkonů předcházejících kontrole přistoupil k zahájení kontroly ve věci tzv. večírku na MPSV z pohledu možného porušení právních přepisů v oblasti bezpečnosti práce,“ řekl serveru mluvčí inspektorů Richard Kolibač.

Výsledek podle něj nelze předjímat a není ani jasné, kdy se inspektoři na ministerstvo dostaví. Podle iRozhlasu by mohl případ spadnout do přestupkového řízení a úřad by mohl dostat pokutu od 10 do 50 tisíc korun.

Inspekci serveru potvrdil mluvčí ministerstva Jakub Augusta. Podle něj s tím resort od začátku počítal a netajil se tím.

Ministr Jurečka čelil kritice, že večírek v den střelby nezrušil, což přispělo k prohloubení vnitrostranických sporů v KDU-ČSL. Informace o okolnostech sešlosti se do médií dostávaly postupně, Jurečka přiznal chyby v komunikaci. „Měl jsem v pátek jít a říct: A tak to bylo. A neodpovídat na dotazy, které chodily 14 dnů postupně,“ řekl v úterý v podcastu Seznam Zpráv Ptám se já.

Doporučované