Hlavní obsah

Hrad: Marek Ženíšek bude ve čtvrtek jmenován ministrem pro vědu

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Poslanec TOP 09 Marek Ženíšek, ilustrační fotografie.

Po schůzce na Hradě Marek Ženíšek informoval, že bude jmenován ministrem pro vědu, výzkum a inovace. S prezidentem mluvil o prioritách pro vědu a výzkum a rozpočtu kapitoly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezident Petr Pavel jmenuje poslance Marka Ženíška ministrem pro vědu, výzkum a inovace vlády ve čtvrtek před polednem. Hrad o tom informoval na svém webu krátce po úterní schůzce hlavy státu s tímto kandidátem T0P 09. Ženíšek novinářům řekl, že s prezidentem hovořil o prioritách pro vědu a výzkum a rozpočtu kapitoly. Potěšilo ho, že prezident vnímá vědu, výzkum a inovace jako prioritu země.

Předseda sněmovního zahraničního výboru Ženíšek už o svých prioritách v pátek hovořil s premiérem Petrem Fialou (ODS), který obratem na Hrad poslal návrh na jeho jmenování ministrem. Ve funkci má vystřídat stranickou kolegyni Helenu Langšádlovou.

S Pavlem v úterý hovořil o plánech a zvýšení rozpočtu pro vědu a výzkum. „Prezident vnímá i tu situaci, kdy je velká tendence, aby vláda dostála závazkům šetřit a mít rozpočet, jaký slíbila. Na druhou stranu s pochopením vnímá, že musí dojít k navýšení v oblastech, které si ve vědě vláda stanovila. To jsou oblasti, které už jsme zmiňoval, podpora špičkového výzkumu a vědců obecně, aby se zabránilo jejich odchodu do zahraničí, a podpora transferu technologií a znalostí do praxe,“ uvedl.

S hlavou státu dnes probral Ženíšek také problém vztahů mezi aplikovaným výzkumem a základním. Prezident se podle něj dobře orientuje i v tématu roztříštěnosti výzkumu či zatěžující administrativy ve vědě.

Doporučované