Hlavní obsah

Hejtman ANO přišel o řidičák. V obci jel rychlostí přes 100 kilometrů za hodinu

Foto: ČTK

Ústecký hejtman a kandidát na senátora Jan Schiller.

Ústecký hejtman přišel o řidičák na půl roku kvůli rychlé jízdě. Kolik jel, si prý už nepamatuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ústecký hejtman Jan Schiller (ANO) přišel o řidičský průkaz kvůli jízdě ve vysoké rychlosti v obci.

Politik, který letos kandiduje do Senátu, měl podle důvěryhodných informací Seznam Zpráv jet na začátku června v obci Podsedice na Ústecku rychlostí 108 kilometrů v hodině.

Že hejtman kvůli rychlé jízdě přišel o řidičák, potvrdilo Seznam Zprávám několik zdrojů z jeho blízkosti. Na dotaz to posléze přiznal i hejtman.

„Je to moje chyba, přiznávám to. Myslím, že jsem jel na nějaké jednání, což neomlouvá. Trest jsem přijal, jak si zasloužím,“ řekl Schiller Seznam Zprávám s tím, že o řidičský průkaz přišel na půl roku.

Jakou přesně rychlostí v červnu jel, prý neví. „To máte lepší informace než já. Už si nepamatuji, jak jsem jel rychle,“ řekl na dotaz, zda šlo o již zmíněnou rychlost.

Policie obecně sdělila, že k jízdě v rychlosti 108 kilometrů v daném místě a době došlo.

„Mohu potvrdit, že v měsíci červnu 2024 bylo dopravními policisty zjištěno na komunikaci I/15 v katastru obce Podsedice několik porušení pravidel silničního provozu. Závažnější porušení pravidel, jako například vámi uváděná rychlost, byla oznámena na obec s rozšířenou působností, v tomto případě na Městský úřad Lovosice,“ uvedla vrchní inspektorka krajského ředitelství Pavla Kofrová.

Člen hnutí ANO a bývalý poslanec je od roku 2020 hejtmanem Ústeckého kraje. Letos kandiduje za ANO do Senátu. Voličům je prý připraven věc vysvětlit. „Pokud se mě na to někdo zeptá, já se tomu nebráním,“ dodal.

V hnutí ANO Schiller o svých potížích nikoho neinformoval. „Je to moje osobní věc,“ vysvětlil. Na dotaz, zda momentálně využívá služeb řidiče hejtmanství, uvedl, že si platí vlastního řidiče.

Původně chtěl Schiller obhajovat mandát hejtmana v krajských volbách – v regionální buňce ale nezískal dostatečnou podporu. Místo něj byl nominován do čela kandidátky exprimátor Chomutova Marek Hrabáč. Ten už byl ale mezitím z kandidátky i z hnutí vyškrtnut kvůli vyšetřování v korupční kauze. Novým kandidátem ANO na hejtmana je poslanec Richard Brabec.

Doporučované