Hlavní obsah

Glosa: Prduši a jesle, to je tajná penzijní reforma

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

Ilustrační obrázek.

Člověk by čekal, že ze strany opozičního hnutí ANO k důchodové reformě už zaznělo úplně všechno.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Člověk by čekal, že ze strany opozičního hnutí ANO k důchodové reformě už zaznělo úplně všechno.

Tedy, že Andrej Babiš řekne, že to není žádná reforma, ale pokus okrást a hlavně „odrbat“ penzisty a zničit celou zemi. Alena Schillerová doplní, že demografická data, z nichž vláda vychází, jsou vylhaná. A Karel Havlíček dodá, že kabinet jen zvyšuje penzijní věk a krátí výši penzí místo toho, aby hledal nové příjmy a lépe vybíral daně. Vláda jen straší lidi, žádná katastrofa v budoucnosti nehrozí, přidá svůj příspěvek Aleš Juchelka.

Jenže to by nestačilo, protože pro ANO jsou změny důchodů hlavním symbolem Fialovy vlády. Je třeba jim zabránit, takže v probíhající parlamentní rozpravě museli přijít k mikrofonu skoro všichni ze 70 poslanců a poslankyň Babišova hnutí.

Což má i své vedlejší účinky.

Voliči tím pádem mají možnost seznámit se i s dalšími opozičními politiky, o jejichž existenci třeba doposud netušili. V aktuální debatě zářila a byla velmi aktivní třeba Berenika Peštová. Za parlamentním mikrofonem zavzpomínala na své dětství, jak už od pěti měsíců byla v jeslích, aby maminka mohla brzo do práce.

Co tím (poslankyně) chtěla říct světu? Patrně to, že dneska jsou matky s dětmi doma se státním příspěvkem tři roky a vymlouvají se na chybějící mateřské školky. Místo toho, aby šly rychle makat a odvádět daně – a hned by bylo víc peněz na důchody i bez reformy!

Což o to, nápad je to odvážný, ale počkejme, co jí na to řekne šéf Andrej Babiš. Ale líbit se mu to asi nebude, protože ANO je zrovna teď levicové. Chudáka poslankyni Peštovou tak může zachránit jedině výmluva na špatnou akustiku v jednacím sále, kde podlehla dojmu, že se projednává zákon o výstavbě nových školek a podpoře zkrácených úvazků.

Svůj sen prozradil také Milan Brázdil, další z poslanců ANO, kteří přišli filozofovat o stáří k parlamentnímu pultíku. Díky němu zas víme, že to nejcennější na světě, co máme, je čas, který je nám vyměřen, a ten si musíte užívat. A že nejlepší je být „prduchem“. Neboli pracujícím důchodcem, protože pak máte víc peněz a pomůžete svým „děckám“.

Jistě, je to trochu komplikovaně řečeno, ale poslanec Brázdil se patrně prořekl v rozporu se stranickou linií – vlastně to vypadá, že si myslí, že lidé odcházejí do penze zbytečně brzo. Měli by makat, dokud mohou, aby přispěli mladým. Tím si užijí svůj vyměřený čas a ještě zachrání státní rozpočet. Možná jsme to ale špatně pochopili, špatná akustika, znáte to.

Ale vážně nakonec: Z celé debaty vystupuje jakýsi úděl hnutí ANO v české politice. Babišovo hnutí slibuje, že pokud vyhraje příští rok volby a dostane se k vládní moci, udělá totéž, co v koalici se sociální demokracií a lidovci (!) před deseti lety.

Tedy šmahem zruší reformu penzí připravenou předchozí pravicovou vládou. A zároveň znovu zavede elektronickou evidenci tržeb s očekáváním, že tak vybere víc peněz na důchody. A vy, kdo sleduje politiku, už asi víte, co by pak po pár letech udělala pravice, kdyby se dostala k moci. A tak pořád dokola.

Doporučované