Hlavní obsah

Glosa: Okamurovo turbo. Skomírající motor má zachránit více rasismu

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tomio Okamura se ujal Jindřicha Rajchla. A zapnul turbo. Bude to stát za to.

I když zastupitelé Zlínského kraje za SPD budou proti migračnímu paktu a přílivu nelegálních migrantů do Evropy určitě bojovat jako lvi, jejich reálné možnosti jsou mírně řečeno omezené.

Článek

Když Tomio Okamura po debaklu ve volbách do Evropského parlamentu sliboval, že se jeho strana poučí a „zapíná turbo“, dalo se čekat, že z toho nebude nic hezkého. A že to nejspíš neskončí tím, že se na sociálních sítích objeví více fotek šéfa SPD s roztomilými zvířátky.

Jak se blíží další volební zkouška v podobě krajských voleb na sklonku léta, snaží se Okamura oživit výkon motoru, který dosud poháněl jeho úspěšné politické podnikání, mnohem ostřejšími přísadami. V nové sérii kampaňových obrázků vsadil nejen na parafráze zlidovělých filmových „hlášek“ nebo celkem osvědčené lhaní o tom, že Evropská unie nám nařídí pojídat hmyz. Svým nově zapnutým turbodmychadlem se rozhodl do kampaně vehnat i pořádnou dávku čistého rasismu.

Na jednom z obrázků, který je jako všechny ostatní patrně vygenerován umělou inteligencí, je muž tmavé pleti v zakrvácené košili a s nožem v ruce. Nápis hlásá, že „nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu“ a následuje heslo „Stop migračnímu paktu!“

Celé to sdělení je poněkud zmatené. Musím se přiznat, a klidně se mi smějte, že ve své všeobjímající naivitě jsem chvíli myslel, že chce hnutí SPD upozornit na nedostatek lékařů v některých profesích (chirurgie mezi ně tedy zrovna nepatří, ale budiž). A že chce třeba vstoupit do debaty o tom, nakolik lze tyto nedostatky řešit pracovní migrací ze třetích zemí, a o tom, jakým potížím lékaři ze zemí mimo EU v českém systému čelí.

Jenže pán na předvolebním obrázku zjevně nemá ani trochu vypadat jako lékař. Takže „chirurgové z dovozu“ jsou spíše rádobyhumorné označení pro násilníky s nožem. A „nedostatky ve zdravotnictví“ jsou tam naroubované asi kvůli zdůraznění této přiblblé nadsázky, ale jinak o ně vůbec nejde.

Vlastně to celé nedává vůbec žádný smysl. Mimo jiné i proto, že se jedná o kampaň před krajskými (!) volbami. A i když zastupitelé Zlínského kraje za SPD budou proti migračnímu paktu a přílivu nelegálních migrantů do Evropy určitě bojovat jako lvi, jejich reálné možnosti jsou mírně řečeno omezené. Realisticky řečeno nulové.

Jediné, co z toho celého zbývá, je nejprimitivnější brnkání na xenofobní stereotyp. Snaha přisoudit kolektivní vinu lidem tmavé pleti, označit je za „chirurgy z dovozu“, to je rasismus jak vyšitý. Snaha vystrašit voliče nebo potvrdit strach, který už někde v hloubi jejich duší hlodá, z toho čouhá jako sláma z bot.

Do veřejného prostoru hnutí SPD zatím tento klenot nevypustilo, jedná se v podstatě o únik informací. Nebo možná o předběžnou sondu budoucích reakcí. V té souvislosti připomeňme případ inzerátu, který mělo hnutí ANO nachystaný do závěru kampaně před eurovolbami a na němž byl snímek člunu s několika lidmi tmavé pleti a nápis „Volte, než bude pozdě“. Nakonec v hnutí Andreje Babiše zapracovala nějaká záklopka a inzerát byl na poslední chvíli nahrazen jiným.

V SPD žádné záklopky očekávat nelze. Okamurovo turbo hodlá naopak zřejmě všechny dosavadní záklopky odstranit. Do soukolí skomírajícího motoru je hnutí SPD ochotné pod tlakem nahnat jakýkoli sajrajt, který by mu umožnil zase naskočit a popovézt Tomia Okamuru ještě o pár metrů v jeho kariéře úspěšného obchodníka s nesnášenlivostí.

Doporučované