Hlavní obsah

Glosa: Dospělí politici říkají Pirátům, že jsou jako děti. To už tu bylo

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš hovoří na kongresu ODS v dubnu 2024. Časy se mění.

Když soupeře častujete ustavičným přirovnáváním k malým dětem, počítejte zároveň s tím, že si vás někdo zaškatulkuje jako jejich pravý opak.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Správnou koaliční krizi vždycky provází hlasité třískání talířů. Už týden. Na „nafialovo přetřené kmotry“ a „koalici odsáno“ odpovídá ODS přirovnáváním Pirátů k malým dětem.

V domácích hádkách by to partnera zaručeně štíplo, asi ponížilo, možná ještě víc vytočilo. V politice může být účinek komplikovanější.

Nejdřív rekapitulace:

„Úplný nesmysl a bohapustá lež, což mě u Pirátů vůbec nepřekvapuje. To souvisí s tím, když se do politiky dostanou děti, co patří spíš do mateřské školky.“ (Martin Kuba.)

„Piráti se chovají jako malé děti. Tisíc dnů s námi seděli ve vládě a najednou jim všechno vadí.“ (Petr Fiala.)

„To je taková ta dětská reakce a čím dříve se Piráti vrátí do normálního režimu, že jsou dospělí, tím to bude lehčí. Já jsem rozbil okno, ale předloni možná rozbil někdo jiný také.“ (Zbyněk Stanjura.)

„Z mého pohledu jsem se díval na ufňukané děti bez politického řemesla.“ (Mirek Topolánek.)

„Ivan Bartoš zveřejnil video, ve kterém bohapustě lže. Nechci se však věnovat nářkům malého ublíženého dítěte.“ (Martin Kupka.)

Ne že by ten unisono příměr o Pirátech a dětech nemohl mít nějakou skutkovou podstatu. Nakonec, je to jen něčí názor v politickém zápasu, toho času bez rukaviček. Ale vážně může protivníka tak ranit a deklasovat? Je to známka převahy? Nevypískali Miroslava Štěpána dělníci v ČKD, skandujíce do jeho proslovu 23. listopadu 1989 „Nejsme děti“?

Na rozčilené pirátské tiskovce jsme viděli samé mladé rozhněvané muže a ženy. Piráti jsou věkem mladá strana. Volí je hlavně mladí lidé –⁠⁠ a ještě letos v létě by podle Medianu mezi voliči do 24 let zvítězili. V roce 2021 volilo koalici PirSTAN 35 procent žen ve věku 18–⁠⁠34 let.

Za těchto okolností, když soupeře častujete ustavičným přirovnáváním k malým dětem, musíte zároveň počítat s tím, že si vás někdo zaškatulkuje jako jejich opak. Což může být důstojný mudřec, ale i nerudný páprda.

Průkopníkem posílání Pirátů do mateřské školy byl politik ANO Jaroslav Faltýnek. Výňatek z jeho rozpravy s Jakubem Michálkem v roce 2018, jak jej zaznamenal archiv:

Jaroslav Faltýnek, první místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu (ANO): Ne. Ne. Ne. Chovejte se normálně a slušně, a když něco chcete, tak přijďte slušně požádat o nějakou konstruktivní debatu a neříkejte věty typu, že trestní stíhání pana Babiše je podle vás pravděpodobně oprávněné. Kde k tomu berete vůbec odvahu, k takovým řečem? Kde jste na tom byl? Zkuste se nad tím zamyslet. Kolik je vám roků?

Moderátor Václav Moravec: Já se omlouvám, to nejsou Otázky Jaroslava Faltýnka.

Jaroslav Faltýnek: Ne. Ne. Ne. Pane redaktore, já se omlouvám, že jsem se nechal unést. Ale todle jako přece není možný, aby tady takovej chlapec říkal tyto věci jako.

Moderátor Václav Moravec: Počkejte, on byl zvolen.

Jaroslav Faltýnek: Já to respektuju. Já to respektuju, že byl zvolen.

Piráti tou dobou měli ve Sněmovně 22 poslanců. O 22 víc než v minulém a o 18 víc než v následujícím volebním období. O čemž nerozhodl zmíněný Faltýnkův výbuch, ale „kroužkovací masakr“ od voličů PirSTAN.

Ale vzhledem k tomu, že Piráti tento týden míří do opozice, vrací se základní rozestavení operety „Dospělí politici říkají Pirátům, že jsou děti“ do stavu z roku 2018. Což prospívá pirátské verzi příběhu, tedy že ODS a ANO jsou jedni za osmnáct a druzí bez dvou za dvacet.

Doporučované