Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Fiala: Do středy chci mít jasno, jak to bude s koalicí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda vlády Petr Fiala (ODS). Vlevo odvolaný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), vpravo ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

aktualizováno •

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) chce mít do středy jasno, jak bude vypadat dál koalice. Do 14 dnů pak chce vládu funkční a plně obsazenou. Bartoš potvrdil odchod Pirátů z vlády.

Článek

„Chci mít jasno do úterní noci, ve středu chci říct veřejnosti, jak to bude. A do 14 dnů chci mít vládu hotovou, funkční a obsazenou neprovizorně, se všemi ministry,“ řekl v emotivním vystoupení v nedělní Partii na CNN Prima News předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Ten také v pořadu potvrdil, že je ve hře zrušení postu ministra pro legislativu, hnutí STAN a ODS by si pak po jednom mohly rozdělit Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo zahraničních věcí. „To je moje představa, o které se bavíme a mohla by být reálná. Ale nechme doběhnout jednání, v pondělí se mají všichni setkat u prezidenta,“ řekl Fiala.

Premiér zároveň uvedl, že větší rekonstrukci vlády neplánuje a v případě odchodů Pirátů by ani nežádal Sněmovnu o vyslovení důvěry. „Nevidím pro to žádný důvod. Programové prohlášení trvá dál. Máme většinu hlasů, byla by to jen show pro opozici,“ uvedl Fiala.

Premiér v úterý rozhodl, že navrhne k 30. 9. odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. To vzbudilo vlnu bouřlivých reakcí na straně Pirátské strany, která označila Fialův krok za podraz. Bartoš pak oznámil, že Piráti ve vládě končí. A to přesto, že o případném odchodu z vlády mají Piráti hlasovat na svém fóru až do pondělka.

Bartoš: Piráti vládu opustí v úterý

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš dnes potvrdil v Otázkách Václava Moravce na ČT, že Piráti odejdou z vlády v úterý po jednání poslaneckého klubu a následně podají demisi ministři Lipavský a Šalomoun.

Pirátský poslanecký klub by měl pouze potvrdit hlasování z pondělního fóra Pirátů. Na něm se podle Bartoše většinově Piráti shodují na odchodu strany z vlády. „Je to tak,“ řekl Bartoš. „Když vyhodíte z vlády předsedu strany po telefonu, tak strana asi nemůže reagovat jinak,“ řekl. Sám Bartoš také řekl, že plánuje zůstat poslancem.

Fiala dnes přiznal, že by o Piráty stál. Ve čtvrtek na jednání s Piráty Fiala nastínil tři varianty dalšího vývoje vládního kabinetu. První by znamenala, že Piráti ve vládě zůstanou. Druhou by byla úprava koaliční smlouvy, Piráti by z vlády odešli, ale dál by se realizovaly body z programového prohlášení za podpory Pirátů.

„Třetí by byla radikální, že Piráti odejdou do opozice. Já si umím představit, že bychom spolu dál vládli. Je to stejné, jako když se pohádají manželé a pak jste spolu dál. I když bych musel něco přenést přes srdce. Říkat o mně, že ODS řídí kmotři, to je pro člověka s mojí minulostí velká urážka,“ řekl Fiala v interview na Primě.

Fiala svou pozornost také upírá k  ministru zahraničních věcí Janu Lipavskému (Piráti), se kterým se má v pondělí potkat. Lipavský v pátek řekl, že s odchodem Pirátů z koalice nesouhlasí. Už dříve řekl, že pokud se tak strana rozhodne, demisi podá, zároveň ale odejde od Pirátů.

Že by ve vládě mohl zůstat jako nestraník za jinou vládní stranu, je jedna z možností, o které Fiala přemýšlí. „Za Lipavského jsem hodně bojoval, je to dobrý ministr. Na Ministerstvu zahraničních věcí je určitě dobrá kontinuita. Budeme přemýšlet nad tím, zda to je pro Jana Lipavského, mě, strany vládní koalice schůdná cesta,“ řekl Fiala.

Stanjura: Není třeba post vicepremiéra pro digitalizaci

Místopředseda ODS a ministr financí Zbyněk Stanjura nepokládá za potřebné po odchodu Bartoše z vlády obsazovat jeho funkci vicepremiéra pro digitalizaci.

„Klíčový digitalizační projekt nebyl zvládnutý a nemůže to zůstat tak, jak to bylo doposud. Ty projekty, které fungují, budou fungovat nadále, to není navázáno na funkci vicepremiéra pro digitalizaci,“ řekl Zbyněk Stanjura v Otázkách Václava Moravce.

Odmítl také námitky Pirátů, kteří se hájí, že i další digitální projekty jako e-sbírky se potýkaly s problémy, a tak by musel premiér vyhodit celou vládu. „Čím dříve se Piráti vrátí do normálního režimu, že jsou dospělí, tím to bude lehčí. To je takový ten postoj, já jsem rozbil okno a předloni ho možná rozbil někdo jiný také,“ řekl Stanjura.

Doporučované