Hlavní obsah

Expert k útoku na Fica: Setkání politika s davem je noční můra pro ochranku

Foto: Profimedia.cz

Ochranka Roberta Fica na snímku ze 4. května letošního roku.

Setkání politika s davem, který není prověřený, je vždy rizikové. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl bezpečnostní expert a bývalý příslušník elitní jednotky vojenské policie SOG Lumír Němec.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bezpečnostní expert a bývalý příslušník elitní jednotky vojenské policie SOG Lumír Němec v reakci na středeční atentát na Roberta Fica v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, zda jde podobným útokům na politiky vždy zabránit.

Jaká preventivní opatření se dělají, aby se podobným případům zabránilo?

Obecně jakýkoliv styk chráněné osoby s davem je noční můrou každé ochranné služby. Základem ochrany osob je prevence, vyvarovat se jakýkoliv rizikových situací. Politici, kteří musí nebo chtějí mít styk s veřejností, tam se tomu zabránit úplně nedá. Okolo chráněné osoby se tvoří bezpečnostní kruh prvního stupně. Pokud je kontakt s davem, který není prověřen, tak se tomu na sto procent zabránit nedá.

Říkal jste, že vystoupení politika na veřejnosti je pro ochranku noční můra. Jaká opatření ale ochranka dělá, když je chráněná osoba na veřejnosti?

Bezpečnostní ochranná služba pracuje v určitých režimech. Kolem chráněné osoby se vytváří několik bezpečnostních kruhů. Ten první je přímo ochranný tým, pak by tam měl být ochranný tým, který by měl být v širším spektru, někde už na okraji davu. Nevím ale, jak to tam měli nastavené. Já vám řeknu příklad selhání ochranné služby. To byl tenkrát ten pseudoatentát na exprezidenta Václava Klause v Chrastavě. Nechci nikomu sypat popel na hlavu, neviděl jsem to, nevím, jaká byla na Slovensku situace. Vím o tom momentálně strašně málo, může to být selhání ochranné služby, ale v určitých směrech se tomu zabránit stoprocentně nedá, hlavně, když je tam neprověřený dav.

Jaký je postup pro ochranku, když už je chráněná osoba typu premiéra postřelena?

Jsou najeté standardní postupy, kdy se nejbližší ochranný tým stará přímo o premiéra, aby nedošlo k dalšímu zranění. Další členové ochranného týmu se snaží o eliminaci potenciálního pachatele a pak je primární cíl dostat politika někam do bezpečí. A následně samozřejmě zavolat záchrannou službu.

Doporučované