Hlavní obsah

Europoslanec Turek stavěl načerno. Úřad zahájil řízení, aby stavbu odstranil

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nově zvolený europoslanec Filip Turek.

Filip Turek bez povolení rozšířil zahradní domek v Dubči na pozemku, který podle územního plánu není stavební. Podle stavebního úřadu Městské části Prahy 15 k nelegální přestavbě podal žádost o dodatečné stavební povolení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nově zvolenému europoslanci Filipu Turkovi hrozí, že bude muset bourat domek, který bez stavebního povolení rozšiřuje v Dubči na okraji Prahy.

Místně příslušný stavební úřad z Městské části Prahy 15 s ním zahájil řízení o odstranění černé stavby. Na dotaz Seznam Zpráv to sdělil vedoucího stavebního úřadu Vladimír Ježek s tím, že majitel objektu se teď snaží stavbu dodatečně legalizovat.

„Stavební úřad zahájil řízení o odstranění stavby. Stavebník prostřednictvím svého zmocněnce podal žádost o dodatečné povolení stavby,“ uvedl Ježek a dodal, že výsledek řízení o Turkově žádosti nelze v této fázi předjímat.

O tom, že se politik nově zvolený do europarlamentu za koalici Přísaha/Motoristé dostal do konfliktu se stavebním zákonem, informovaly Seznam Zprávy na konci června. Turek vše obhajoval tím, že jde v zásadě jen o terénní úpravy.

„Na mém pozemku probíhá nouzové zajištění západního svahu kvůli deformaci vodoměrné šachty a případnému ohrožení pozemku sousedů,“ sdělil tehdy europoslanec. O další stavební činnosti se už nezmínil.

Foto: Jiří Pšenička

Takto to u Turkova domku v Dubči vypadalo na konci června.

Jde ale i o to, že původní zahradní domek, který na pozemku stál, byl nyní nepovoleně rozšířen na větší půdorys. Střecha je protažena a vytváří u objektu velkou pergolu.

„Všechny legislativní náležitosti dává můj právník ve spolupráci s místními úřady do pořádku,“ uvedl také Turek na konci června.

Nyní, když úřad zahájil řízení o odstranění stavby, se ve své reakci k podstatě aktuálního problému nevyjádřil. „Že bych stavěl něco v devíti letech na pozemku, který jsem nevlastnil, si nepamatuji,“ naráží Turek (ročník 1985) ironicky na údajný vznik původní stavby (1994). Ovšem nynější řízení se týká nepovoleného rozšíření.

Místo toho se europoslanec opřel o vládní piráty, jejichž předseda Ivan Bartoš řídí Ministerstvo pro místní rozvoj, které je odpovědné za fungování stavebních úřadů a podobu stavebního zákona. „Řešit piráty nepoužitelná stavební řízení je mimo mou rozlišovací schopnost, můj právní tým mne o žádném riziku neinformoval,“ uvedl také Turek.

Čekání na Metropolitní plán

Základní problém Turkovy stavby spočívá v tom, že platný územní plán v inkriminované lokalitě vůbec stavět nedovoluje, jak redakci potvrdil i starosta Městské části Praha-Dubeč Jaroslav Tošil.

„Vede to bohužel i k tomu, že se někteří stavebníci snaží o individuální změny dosud platného územního plánu, ale tyto změny pak nejsou vzájemně provázané,“ doplnil starosta s tím, že Turkův prohřešek nevidí jako zásadní. „Horší by bylo, kdyby tam rozjel nějaký developerský projekt,“ podotkl.

Podle návrhu nového Metropolitního plánu Prahy by se toto území v Dubči mělo stát zastavitelným, na schválení strategického rozvojového dokumentu metropole se však čeká už několik let a termín se neustále posouvá. Což nedělá problémy jenom Turkovi.

„My plánujeme na sousedním pozemku postavit klasický rodinný dům, nyní je ale tato oblast nestavební,“ uvedl například Jiří Fíla, který s rodinou vlastní pozemek hned vedle europoslance.

Filip Turek k zahradě v Dubči o ploše téměř 2700 čtverečních metrů přišel tak, že v roce 2014 získal ideální polovinu darem od své babičky. Jak vyplývá z údajů v katastru, zbylé dvě čtvrtiny odkoupil od dalších dvou spolumajitelů v letech 2018 a 2022. A to za celkem 662 tisíc korun.

Jde o jediný nemovitý majetek, který je v katastru registrovaný na tohoto europoslance a dlouholetého podnikatele, jiní nováčci vykázali daleko větší majetky.

Pozn.: Do textu jsme doplnili aktuální vyjádření Filipa Turka.

Doporučované