Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Důchodová reforma i přes obstrukce prošla prvním čtením. Opozice se nevzdává

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Hnutí ANO Andreje Babiše jednání o důchodech bojkotuje.

Vláda ve čtvrtek večer protlačila prvním čtením důchodovou reformu. Opozice protestovala hlavně proti posouvání věku odchodu do důchodu. Pro hlasovalo 81 ze 171 přítomných poslanců.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po třech dnech jednání prošla ve čtvrtek prvním čtením vládní důchodová novela. Legislativním procesem doposud už prošla trojice změn - zpřísnily se podmínky pro odchod do předčasného důchodu, senioři dostali dočasný příspěvek místo mimořádné valorizace a upravila se valorizace penzí.

První krok ve sněmovním procesu nyní dokončili poslanci u 12 zbývajících návrhů z 15. Mezi nimi mimo jiné navázání důchodového věku na naději dožití, postupné zpomalování růstu nových důchodů nebo určení náročných profesí, které umožní dřívější odchod do důchodu.

Vládní koalice svolala k projednání mimořádnou schůzi, aby se na ní vypořádala s opozičními obstrukcemi. Obě opoziční hnutí, ANO i SPD, už od počátku avizovala, že návrh na změnu důchodového systému nechtějí.

Zatímco SPD s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) od počátku prostřednictvím svých zástupců komunikuje a předložilo mu své námitky a výtky vůči novele, hnutí ANO jednání od březnového jednání na Pražském hradě bojkotuje.

Nejvíc vadí posouvání věku

„Hnutí ANO odmítá předávat své know-how současné vládě v situaci, kdy o to premiér a ani jiní členové vlády nestojí. Naši verzi důchodové reformy, kterou na rozdíl od této vlády chceme od začátku komunikovat se všemi dotčenými subjekty, představíme jako součást volebního programu do sněmovních voleb v příštím roce,“ uvedli členové hnutí na sociální síti X poté, co jeho zástupci odmítli další schůzku s ministrem moderovanou prezidentem Petrem Pavlem.

Poslanci obou opozičních hnutí během prvního čtení vládě přednášeli své výtky vůči důchodové reformě.

Kompletní přehled změn a výtek

Přečtěte si seznam konkrétních změn a výtek, které proti nim opozice má.

Jejich výklady, které trvaly dlouhé hodiny, se dají shrnout do šesti bodů.

Nejčastěji diskutovanou věcí bylo posouvání věku odchodu do důchodu. Navrhovaná změna by měla prolomit strop 65 let a věk odchodu do důchodu by se měl podle naděje na dožití progresivně vyvíjet tak, aby průměrná doba strávená v důchodu byla 21,5 roku. Opozice zvyšování věkové hranice tvrdě odmítá.

Co jsou náročné profese

S odchodem do důchodu souvisí i odchody do důchodu u pracovníků v náročných profesích, u kterých se změní výpočet dřívějšího odchodu do důchodu. Ten bude možný maximálně o 60 měsíců dříve. Zároveň si ho budou moci zkombinovat s předčasným důchodem. Hnutí ANO by rádo rozšířilo seznam těchto náročných profesí.

ANO zároveň proti změnám v takzvaném výchovném, zavedeném v loňském roce, které by se mělo postupně utlumovat a být přiznáváno jen na třetí a další dítě, zatímco první a druhé dítě by se v důchodu zohledňovalo takzvaným fiktivním vyměřovacím základem.

Návrh důchodové reformy nyní po prvním čtení poputuje k projednání do sněmovních výborů. Podle harmonogramu, který si koalice vytýčila, by se tam měla reforma dostat v srpnu.

Poté se přesune do druhého čtení, kde poslanci mohou v podrobné rozpravě přednášet své pozměňovací návrhy. O těch se bude posléze hlasovat ve třetím čtení. Pak návrh poputuje do Senátu a na podpis prezidentovi. Vládní koalice počítá s účinností zákona od prvního ledna příštího roku.

Doporučované