Hlavní obsah

Drtivá výhra. Do čela lidovců míří oblíbená starostka a bývalá modelka

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Monika Brzesková v prvním kole volby čtyř místopředsedů získala 248 hlasů z 287 možných.

Více žen ve vedení strany, přáli si lidovci. Jan Bartošek dokonce odstoupil z volby místopředsedy, aby uvolnil místo ženám. Delegáti zvolili jednu, zato drtivě. Monika Brzesková získala přes 85 procent hlasů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Není úplně běžné, aby měla politička na Wikipedii napsanou barvu vlasů, očí a míry. Monika Brzesková ano. Před dvaceti lety, tehdy ještě jako Monika Žídková, vyhrála nejprve Miss Rýmařov, pokračovala vítězstvím Miss Česka a posléze i Evropy.

Sama říká, že ať přijde kamkoli, miss je s jejím jménem neodmyslitelně spojené. Stejně jako u lidovců, kde se těší nebývalé podpoře. I když spojení bývalé modelky a KDU-ČSL není úplně běžné.

Ve volbě místopředsedy předstihla všechny své kandidáty. Posbírala 248 hlasů z 287, tedy přes 85 procent. Následoval hlasitý aplaus a focení.

A zástup gratulantů - zejména mužů - kteří ji přišli potřást rukou a vyfotit si selfie.

Oblíbená starostka

Monika Brzesková je jedinou ženou ve vedení KDU-ČSL. I když dlouholetá členka strany Micheala Šojdrová volala po větším zastoupení žen, oproti minulému vedení se nic nezměnilo.

Brzesková si ale podmanila své kolegy i kolegyně jinak, než před dvaceti lety. Tehdy Česká televize (rok 1995, pro zdůraznění) uvedla, že si diváky i porotu získala svou „něžnou, skoro dětskou krásou“.

Časy se mění a to i u lidovců. I když mezi straníky je „tou miss“, hned poté zaznívá, že podporu má díky své dobré komunální práci.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Dlouholetá úspěšná komunální i krajská politička.

Deset let je starostkou města Kravaře na Opavsku, podruhé uspěla v krajských volbách v Moravskoslezském kraji a z osmé příčky koalice Spolu ji preferenční hlasy vynesly na první.

Porazila i moravskoslezskou jedničku Lukáše Curyla. To se opakovalo i na sjezdu. Curylo získal o 210 hlasů méně.

Do strany přitom vstoupila až před dvěma lety, předtím za KDU-ČSL kandidovala jako nestranice. „Já jsem k lidovcům tíhla už jako malá holka díky rodičům,“ říká.

Vítězná

Na sjezdu i v předchozí volbách ukázala, že vyhrávat umí. I proto získala tolik hlasů. Sama říká, že ji lidovci a lidovkyně před sjezdem volali sami od sebe, aby ji podpořili.

KDU-ČSL se pohybuje v průzkumech okolo 3-4 procent a oblíbení krajští politici a političky by mohly za rok preference vylepšit.

Brzesková si ale není jistá, jestli kandidovat. „Povinností a aktivit je docela hodně. Neměla jsem ještě prostor o tom uvažovat a já vždy potřebuji, aby si k tomu poslední slovo řekla rodina,“ řekla Seznam Zprávám.

Zároveň pro část lidovců, jak zaznívalo v kuloárech, představuje pro stranu změnu. Sjezd ukázal, že nejkonzervativnější křídlo - katoliban jak je přezdíváno samotnými lidovci - nemá ve straně žádnou velkou podporu.

Brzesková nahradí o devět let starší Šárku Jelínkovou a patří k liberálnějšímu křídlu strany. Teď chce hlavně zlepšit komunikaci.

„Nezvládne to jenom vedení strany, musí se zapojit poslanci i senátoři a komunikovat se členy, kteří teď čekají, co se bude dít. Volali po změně, tak ať jsme schopni tu změnu ukázat,“ řekla.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Monika Brzesková je jedinou ženou ve vedení KDU-ČSL

Související témata:
Monika Brzesková

Doporučované