Hlavní obsah

Drtivá výhra. Do čela lidovců míří oblíbená starostka a bývalá modelka

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Monika Brzesková v prvním kole volby čtyř místopředsedů získala 248 hlasů z 287 možných.

Více žen ve vedení strany, přáli si lidovci. Jan Bartošek dokonce odstoupil z volby místopředsedy, aby uvolnil místo ženám. Delegáti zvolili jednu, zato drtivě. Monika Brzesková získala přes 85 procent hlasů.

Článek

Není úplně běžné, aby měla politička na Wikipedii napsanou barvu vlasů, očí a míry. Monika Brzesková ano. Před dvaceti lety, tehdy ještě jako Monika Žídková, vyhrála nejprve Miss Rýmařov, pokračovala vítězstvím Miss Česka a posléze i Evropy.

Sama říká, že ať přijde kamkoli, miss je s jejím jménem neodmyslitelně spojené. Stejně jako u lidovců, kde se těší nebývalé podpoře. I když spojení bývalé modelky a KDU-ČSL není úplně běžné.

Ve volbě místopředsedy předstihla všechny své kandidáty. Posbírala 248 hlasů z 287, tedy přes 85 procent. Následoval hlasitý aplaus a focení.

A zástup gratulantů - zejména mužů - kteří ji přišli potřást rukou a vyfotit si selfie.

Oblíbená starostka

Monika Brzesková je jedinou ženou ve vedení KDU-ČSL. I když dlouholetá členka strany Micheala Šojdrová volala po větším zastoupení žen, oproti minulému vedení se nic nezměnilo.

Brzesková si ale podmanila své kolegy i kolegyně jinak, než před dvaceti lety. Tehdy Česká televize (rok 1995, pro zdůraznění) uvedla, že si diváky i porotu získala svou „něžnou, skoro dětskou krásou“.

Časy se mění a to i u lidovců. I když mezi straníky je „tou miss“, hned poté zaznívá, že podporu má díky své dobré komunální práci.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Dlouholetá úspěšná komunální i krajská politička.

Deset let je starostkou města Kravaře na Opavsku, podruhé uspěla v krajských volbách v Moravskoslezském kraji a z osmé příčky koalice Spolu ji preferenční hlasy vynesly na první.

Porazila i moravskoslezskou jedničku Lukáše Curyla. To se opakovalo i na sjezdu. Curylo získal o 210 hlasů méně.

Do strany přitom vstoupila až před dvěma lety, předtím za KDU-ČSL kandidovala jako nestranice. „Já jsem k lidovcům tíhla už jako malá holka díky rodičům,“ říká.

Vítězná

Na sjezdu i v předchozí volbách ukázala, že vyhrávat umí. I proto získala tolik hlasů. Sama říká, že ji lidovci a lidovkyně před sjezdem volali sami od sebe, aby ji podpořili.

KDU-ČSL se pohybuje v průzkumech okolo 3-4 procent a oblíbení krajští politici a političky by mohly za rok preference vylepšit.

Brzesková si ale není jistá, jestli kandidovat. „Povinností a aktivit je docela hodně. Neměla jsem ještě prostor o tom uvažovat a já vždy potřebuji, aby si k tomu poslední slovo řekla rodina,“ řekla Seznam Zprávám.

Zároveň pro část lidovců, jak zaznívalo v kuloárech, představuje pro stranu změnu. Sjezd ukázal, že nejkonzervativnější křídlo - katoliban jak je přezdíváno samotnými lidovci - nemá ve straně žádnou velkou podporu.

Brzesková nahradí o devět let starší Šárku Jelínkovou a patří k liberálnějšímu křídlu strany. Teď chce hlavně zlepšit komunikaci.

„Nezvládne to jenom vedení strany, musí se zapojit poslanci i senátoři a komunikovat se členy, kteří teď čekají, co se bude dít. Volali po změně, tak ať jsme schopni tu změnu ukázat,“ řekla.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Monika Brzesková je jedinou ženou ve vedení KDU-ČSL

Související témata:
Monika Brzesková

Doporučované