Hlavní obsah

Dohoda s Babišem přináší funkce, zjistili plzeňští Piráti

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

V uplynulých letech se přitom stalo odmítání spolupráce s Babišem hlavním motivem tažení liberálních a konzervativních stran, které dnes spolu s Piráty tvoří vládní pětikoalici.

Článek

Plzeňští Piráti slaví vznik nové krajské vlády. Společně se Starosty odmítli zkraje týdne dosavadní koaliční partnery ODS a TOP 09 včetně hejtmanky Ilony Mauritzové a dohodli spolupráci s ANO. Za odměnu získali počátkem týdne hejtmanské křeslo.

Tím byla demonstrativně porušena pravidla spolupráce liberálních stran, na níž stojí nejen současná vláda, ale podle níž se už tradičně domlouvají mocenské poměry v regionech.

„Události v Plzni bych nepřeceňoval, mohou se ale stát inspirací v dalších krajích nebo po podzimních volbách na radnicích,“ upozorňuje politolog Ladislav Mrklas z vysoké školy CEVRO.

Že se krajské šachy stávají vzorem pro celostátní koalice, se už stalo. Konkrétně v říjnu 2017 dohodl středočeský sociální demokrat Jan Hamáček menšinovou krajskou koalici s ANO. Jeho ČSSD v ní byla menším partnerem a většinu v krajském zastupitelstvu zajistila tichá podpora komunistů. Za necelý rok vznikla na stejném půdorysu druhá vláda Andreje Babiše.

Nástupem pirátského hejtmana Rudolfa Špotáka se podle politologa Mrklase ukončilo dlouhodobé pnutí v plzeňské krajské koalici.

Jak dnes často opakují místní politici, po volbách v roce 2020 si tandem ODS a TOP 09 zajistil „na sílu“ většinu v krajské radě, i když Piráti a Starostové mají dohromady víc zastupitelů.

Podmínky pro převrat vznikly oslabením ODS, jejíž západočeský lídr Martin Baxa definitivně odešel do Prahy na post ministra kultury. „Zároveň po volebním neúspěchu oslabilo celostátní vedení Pirátů a krajské reprezentace se tolik nemusí ohlížet, co se hodí pražské centrále,“ podotýká Ladislav Mrklas.

Dohodu s ANO mohlo Pirátům usnadnit i prohlášení Andreje Babiše, že na příštím sjezdu svého hnutí už nebude kandidovat na předsedu. Až za dva roky odejde, mohou se stát neideologičtí politici ANO vítaným partnerem na všech úrovních.

V uplynulých letech se přitom stalo odmítání spolupráce s Babišem hlavním motivem tažení liberálních a konzervativních stran, které dnes spolu s Piráty tvoří vládní pětikoalici.

První úspěchy zaznamenali Babišovi odpůrci po krajských volbách v roce 2016. Tehdy se zástupci stran tzv. demokratického bloku shodli, že ANO ohrožuje demokracii podobně jako komunisté a radikálně pravicové hnutí SPD. Proto ve všech případech, kdy bude k dispozici dostatek hlasů, sestaví krajskou koalici pouze s tradiční demokratickou stranou ČSSD. To se skutečně v sedmi krajích včetně Plzeňska podařilo.

Ve čtyřech krajích na severu Čech a Moravy mělo ANO s SPD a KSČM většinu a „demokratům“ nezbylo než to zkusit s lidmi od Babiše. Ve zbylých dvou případech spolupráce demokratů ztroskotala na osobních konfliktech. Jedním z nich byly již zmíněné střední Čechy, kde si Hamáček vyzkoušel pozdější vládu s ANO.

Stejné pravidlo odmítání Babiše vyhnalo po volbách roku 2020 politiky ANO skoro ze všech krajských rad. Výjimkou byl Moravskoslezský kraj, kde hejtman Ivo Vondrák obhájil neotřesitelnou pozici z dřívějška, vedle toho převzalo hnutí po komunistech vládu na Ústecku. Na Zlínsku se politika rozštěpila na příznivce a odpůrce lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka. Pro občanské demokraty a Piráty se tak stal kandidát ANO Radim Holiš menším zlem.

Z rozdělení mandátů v krajských zastupitelstvech vyplývá, že podobně jako v Plzni mohou Piráti s pomocí ANO vylepšit pozici a získat místo hejtmana také v jiných krajích. Po případném rozchodu se stranami pětikoalice se nejschůdnější cesta nabízí na Královéhradecku a Olomoucku.

Doporučované