Hlavní obsah

Do Sněmovny by se v červnu vrátili komunisti, hnutí ANO si drží náskok v čele

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Hnutí ANO by podle červnového průzkumu STEM získalo ve volbách do Poslanecké sněmovny necelých 33 procent hlasů.

Podle červnového volebního modelu agentury STEM by do Poslanecké sněmovny prošly pouze tři z pěti vládních stran. Oslabilo by i SPD. Do lavic v Thunovském paláci by se naopak vrátili poslanci za KSČM.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud by se v červnu konaly volby do dolní komory Parlamentu, vítězně by z nich s velkým náskokem vzešlo hnutí ANO Andreje Babiše. Svůj hlas by mu hodilo 32,9 procenta voličů.

Druhá ODS by získala necelých 15 procent, což není ani polovina výsledku predikovaného vítěznému hnutí. Do Sněmovny by se dostali i Piráti (8,7 procenta), SPD (7,3 procenta), STAN (6,8 procenta) a KSČM (5,1 procenta). Ostatní kandidující subjekty by pětiprocentní hranici nepřekročily, tedy pokud by nekandidovaly s ostatními ve společné koalici. To se týká i dvou vládních stran - TOP 09 (4,5 procenta) a KDU-ČSL (2,5 procenta).

Před lidovce by se dokonce dostaly i dva dnes neparlamentní politické subjekty - Přísaha (3,7 procenta) a Motoristé sobě (2,7 procenta), které v nedávných volbách do Evropského parlamentu tvořily koalici.

Průzkum vytvořila agentura STEM pro CNN Prima News. Sběru dat se zúčastnil vzorek 1609 respondentů.

Oproti březnovému modelu stejné agentury je patrný pokles preferencí Pirátů, SPD a TOP 09, naopak si polepšily strany, které uspěly v eurovolbách.

Pokud se sněmovní volby uskuteční v řádném termínu, je jejich konání naplánováno na říjen příštího roku.

Doporučované