Hlavní obsah

Do Senátu kandiduje devět poslanců. Jak to mocensky zamíchá Sněmovnou?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslankyně a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová kandiduje v obvodě Sokolov.

Do Senátu na podzim kandiduje i devět poslanců napříč politickým spektrem. Sněmovna by tak rok před volbami mohla přijít o několik známých tváří.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po volbách do europarlamentu došlo k personálním změnám i v české Poslanecké sněmovně, kterou opustila čtveřice poslanců, kteří uspěli právě v evropských volbách. K podobnému exodu by mohlo dojít i letos na podzim, kdy se hned devět poslanců napříč politickým spektrem rozhodlo utkat o křesla v Senátu.

Řada z nich má přitom reálnou šanci se do horní komory Parlamentu dostat. Rok před sněmovními volbami by se proto poslanecké kluby mohly opět proměnit.

„Lidé mě vyzvali“

O senátorské křeslo mají zájem hned čtyři členové poslaneckého klubu hnutí STAN, včetně jeho místopředsedy Ondřeje Lochmana.

„Kandidatura všech našich osobností, a to nejen do senátních voleb, je vždy rozhodnutím jich samotných. Mají v tom naši plnou podporu. Pokud v podzimních volbách uspějí, jsou připraveni náhradníci, kteří jistě na jejich dobrou práci ve Sněmovně navážou,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí hnutí Sára Beránková.

Byť do Poslanecké sněmovny v roce 2021 kandidovalo hnutí STAN na jedné kandidátce s Piráty, v případě úspěchu těchto čtyř kandidátů by se poměr sil v poslaneckých klubech neměnil, všichni náhradníci v daných regionech jsou z hnutí STAN.

Lochman takovou změnu označil za přirozený vývoj. „V Senátu bych měl větší prostor pečovat o region, kde žiju. Senát a region vidím jako svůj největší možný přínos v práci pro místo, kde je moje srdce, řešení každodenních problémů,“ uvedl.

Ke kandidatuře ho prý vyzývali lidé z regionu. „Nejsou spokojeni se současnou praíi senátora, který byl za šest let v roli senátora neviditelný,“ dodal s narážkou na tamního senátora a někdejšího starostu Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho z ODS.

Pokud by uspěla v senátních volbách v Brně poslankyně Marie Jílková, přišel by o výraznou poslankyni a klubovou místopředsedkyni i lidovecký poslanecký klub, kde by oslabilo liberálnější křídlo, jehož je Jílková viditelnou představitelkou.

V Poslanecké sněmovně se mimo jiné zasadila zejména o různé lidskoprávní změny –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ spolupracovala na redefinici znásilnění, ale i dalších zákonech, které pomáhají bojovat s domácím násilím. Jako jedna z mála představitelů KDU-ČSL podporuje i stejnopohlavní svazky.

„Jít mnohem víc do hloubky“

„Vnímám to tak, že v Senátu mám prostor dělat věci, které dělám teď, mnohem víc do hloubky a zároveň neztratím možnost být víc prospěšná v Brně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ o tohle mě Sněmovna úplně připravila a považuju to za důležité směrem k voličům,“ vysvětlila své pohnutky.

Své motivy pro snahu o výměnu poslanecké lavice za tu senátorskou, dost podobně popsal i poslanec Petr Liška, který za STAN bude kandidovat v senátním obvodu Litoměřice.

Poslanci ucházející se o místo v Senátu

STAN

- Petr Liška (Litoměřice)

- Ondřej Lochman (Mladá Boleslav)

- Hana Naiclerová (Prostějov)

- Michael Rataj (Opava)

ANO

- Jana Mračková Vildumetzová (Sokolov)

- Miloslav Janulík (Břeclav)

- Drahoslav Ryba (Třebíč)

KDU-ČSL

- David Šimek (Svitavy)

- Marie Jílková (Brno-město)

„Upřímně řečeno, kdybyste za poslední dobu viděla a zažila to, co já například při jednání o vysokorychlostní trati, projednávání záplavových území kolem Labe, nebo splavnění Labe, asi byste udělala to samé. Jeden poslanec je v rámci loajality svým způsobem docela svázaný. Chci pomáhat především regionu, ve kterém žiji,“ vysvětlil Liška, který je už od roku 2002 starostou obce Malé Žernoseky na Ústecku.

Se snahou se více propojit s regionem jde do voleb i jeho stranická kolegyně Hana Naiclerová, bývalá prostějovská zastupitelka a držitelka Ceny odvahy od Nadačního fondu proti korupci. „Věřím, že v Senátu mohu lépe reprezentovat a prosazovat specifické zájmy našeho Prostějovska na celostátní úrovni. Senát má také důležitou roli v legislativním procesu a jako senátorka budu mít větší možnost ovlivňovat klíčové zákony a politiky,“ uvedla.

„Schvalovací automat pro vládu“

O Senát na podzim zabojuje i trojice opozičních poslanců hnutí ANO. Ti argumentují tím, že chtějí své politické zkušenosti využít především k vyrovnání sil v Senátu. „Senát funguje už jen jako schvalovací automat pro vládu. V této podobě ztratil svůj původní smysl hlídacího psa vlády a Sněmovny,“ míní jihomoravský poslanec Miloslav Janulík, který je poslancem už od roku 2013 a nyní by chtěl barvy hnutí ANO hájit v senátním obvodě Břeclav.

Podobně to vidí i další výrazná tvář –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ poslankyně a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová, která kandiduje v obvodě Sokolov.

„Kdo mě zná, ví, že jsem člověk, který neumí jen tak sedět za stolem. Stále něco řeším, snažím se bojovat za lidi a být na jejich straně. A podle mého názoru by ANO v Senátu mělo být slyšet a vidět daleko víc. Vládní koalice nás tam aktuálně svými počty válcuje,“ vysvětluje Vildumetzová. Jejím cílem je prý otupit dominanci vládních stran v horní komoře.

Doporučované