Hlavní obsah

Decroix z ODS vyráží za voliči s palačinkami. Jezdí si prý nechat vynadat

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Místopředsedkyně ODS Eva Decroix vyrazila na letní turné za voliči s palačinkami.

Voliči za politiky do jejich kanceláří příliš nechodí. Místopředsedkyně ODS Eva Decroix proto i uprostřed léta vyrazila za nimi. Kampaň prý nedělá –⁠⁠ nikam nekandiduje. Seznam Zprávy zajímalo, jaký má její turné úspěch.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Když nepřijdou lidé za mnou, přijdu já za nimi.“ Tak by se ve zkratce dalo shrnout heslo letního turné po Česku, na které vyrazila místopředsedkyně ODS Eva Decroix.

V pondělí odpoledne si svůj stánek s letáčky a palačinkami rozbalila v centru Kutné Hory. „Nikam nekandiduju, takže nejdu nikoho přesvědčovat, není to kampaň. Chci s lidmi diskutovat na témata, která je zajímají,“ vysvětluje Decroix, která pro svoji Tour zvolila heslo „OD Srdce Eva“, zatímco na rozpálené litinové plotně rozvaluje první palačinku.

S modelem krajského turné přišel už Rakušan

„Francouzské palačinky jsou vždy s cukrem. Vedeme o tom spor s Markem Bendou, který říká, že s marmeládou,“ vysvětluje rozesmátá politička.

„Příště nepřijedu,“ pohrozí naoko Benda, který dorazil svoji stranickou kolegyni podpořit.

„Jsem s vámi zatím spokojený,“ chválí političku muž středního věku, který je mezi prvními zájemci o palačinku. „Vypadá pěkně,“ pochvaluje si.

Jestli hodnotí političku, nebo palačinku, není úplně jasné.

Zhruba půl hodiny po začátku akce je většina lidí kolem stánku od občanských demokratů. Kolemjdoucí vše spíš jen nesměle okukují. Skupina dětí se ale odváží ke stánku mladé ODS, kde si zakopou s míčem a nafasují balonky.

Podívejte se fotogalerii z turné političky Decroix:

+4

Dospěláky na „pokec“ si ale členové občanské demokracie musejí tak trochu nahánět sami. Decroix, která si svým turné snaží trochu nahrazovat poslaneckou kancelář, do které si příliš voličů cestu nenajde, už od začátku přiznává, že si od lidí jede nechat i tak trochu vynadat.

„Hned mi někdo vyhuboval“

„Procházela jsem ráno městem s letáčky a hned mi někdo vyhuboval. To je ale součástí kontaktních kampaní,“ rozesměje se dlouhovlasá politička. Osobní kontakt s voliči si ale pochvaluje. Má tak prý možnost je přesvědčit o tom, že není jen mluvící hlava z televize. „Na to mám i pozitivní reakce, jeden pán mi řekl, že ho překvapilo, jak jsem malá,“ popisuje.

Jako hromosvody pro případné nadávky jí proto přijeli do Kutné Hory pomoct nejen kolegové poslanci, ale také mluvčí ODS Jakub Skyva, který je hrdým Kutnohorákem a i místním zastupitelem. „Naposledy mi jeden pán vynadal, že ODS zvyšuje daně. Rezonuje také česká pomoc Ukrajině, která některým lidem není po chuti,“ říká Skyva.

Výjezdy přímo za voliči nejsou na české politické scéně nic neobvyklého. Jsou už tradičním programem všech předvolebních akcí. Mimo volby ale zhruba před rokem začal mezi lidi na debaty jezdit třeba ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který za to tehdy sklidil i kritiku ze strany některých koaličních partnerů. Část z nich ale pravděpodobně štvalo, že s takovým formátem nepřišli oni sami, protože zejména v počátcích se Rakušanovi podařilo rozvířit hodně emocí a byl dobře hodnocený marketingovými experty.

Místopředsedkyni ODS pomáhá v kampani i její věk a energičnost, kterou se od řady kolegů z jinak celkem usedlé strany odlišuje. Za voliči jde v kšiltovce a džínách a vypadá v tom přirozeně a uvěřitelně i pro mladší generaci, o jejíž hlasy občanští demokraté usilují.

Vondra na sítích

Na to letos na jaře na kongresu ODS apeloval i europoslanec Alexandr Vondra. „Inspirujme se ve světě, inspirujme se klidně od konkurence. Mluvme k lidem jejich jazykem, nezesměšňujme to. I generace Z má svůj jazyk a svoje komunikační prostředky,“ apeloval na kongresu na své spolustraníky.

Je nutné říct, že v posledních měsících jim jde příkladem, kdy se kromě kontaktní kampaně, na kterou vyrážel před eurovolbami, vrhnul i do hlubin sociálních sítí.

Na jeho instagramu je kromě politických deklarací možné najít i videa, kde se vydává po stopách disentu nebo ornitologická videa, kde zaujatě hovoří o jednotlivých ptačích druzích.

Decroix si pro své nevolební turné, kdy chce podle svých slov s lidmi spíš probírat běžná politická témata, vybrala poněkud netradičně letní prázdniny.

„V létě lidi politika nezajímá“

Podle Karla Kremla z Klubu politické komunikace však jsou během léta lidé k politice apatičtější, i proto, že řeší dovolenou a jiné příjemnější věci. „Můj pocit je ten, že někteří politici bývají před volbami frustrovaní, že se už dlouho nic neděje, kampaň začne až v září a někteří si řeknou, že chtějí něco začít dělat už teď,“ říká Kreml.

Jak ale říká Decroix –⁠⁠ kampaň nedělá, protože nikam nekandiduje. „A představa, že na podzim, kdy je horší počasí, tady budou davy lidí s chutí bavit se o politice, je lichá,“ říká politička. Lidé podle jejích zkušeností do poslaneckých kanceláří příliš nechodí, protože je to stojí příliš úsilí.

Voliče poslanecké kanceláře příliš nezajímají

Rozpočet Poslanecké sněmovny vydá ročně přes 65 milionů korun za regionální kanceláře poslanců. Někteří je oceňují, jiní je mají naopak za přežitek. Seznam Zprávy vyzpovídaly na padesátku poslanců, jestli mají voliči o jejich kanceláře zájem.

Komunikaci s lidmi a výrobu palačinek si očividně užívá. Není to pro ni prý nic nového. „Tak jsem začínala podnikat. Manžel stál za plotnou a já na náměstí u stánku dělala palačinky. Vedle sebe jsem měla vajíčko s dítětem. Kolem stáli lidé, čekali na palačinku a bavili jsme se o všem možném. To mě bavilo,“ popisuje místopředsedkyně nejsilnější koaliční strany, co ji inspirovalo k výjezdům.

Koaliční i opoziční politici takto vyjíždějí pravidelně. Kromě již zmíněného Víta Rakušana, který na jaře předal štafetu svým kolegům kandidujícím do Evropského parlamentu a jeho výjezdy tak plynule přešly do předvolební kampaně, podobně jezdí i další.

TOP 09 už řadu měsíců pořádá výjezdy do regionů a besedy týkající se zavedení eura, opoziční ANO pak do regionů vysílá svoji stínovou vládu.

Doporučované