Hlavní obsah

„Chodící knihovna.“ V europarlamentu je 20 let, radí pěti poslancům

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Europoslance Luďka Niedermayera a Tomáše Zdechovského spojuje kromě značky Spolu ještě sdílený asistent.

Zvolení europoslanci, především ti noví, už dávají dohromady seznam asistentů, kteří jim budou s prací v Bruselu pomáhat.

Článek

Hned pět z nich –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a to ze tří různých stran –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ si vybralo stejného muže. Jan Tlamycha pracuje jako sdílený asistent pro Luďka Niedermayera a Ondřeje Koláře z TOP 09, Jana Farského a Danuši Nerudovou ze STAN a Tomáše Zdechovského z KDU-ČSL.

Devizou pětačtyřicetiletého Tlamychy jsou dlouholeté zkušenosti, kterým se může vyrovnat jen málokdo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jako asistent chodí po bruselských kuloárech přesně dvacet let.

I proto mu někteří z „jeho“ europoslanců přezdívají chodící knihovna. „Pamatuje si všechno za posledních dvacet let, má detailní informace. Zná lidi a vztahy,“ říká Tomáš Zdechovský.

Pro některé z poslanců Tlamycha připravuje odborné podklady, jeho hlavní prací je ale dávat dohromady takzvané hlasovací seznamy. Jde o jakýsi manuál, o čem se hlasuje, jaké je stanovisko frakce a názor české vlády.

Hlasování v europarlamentu totiž neprobíhá pozvolna jako v české Sněmovně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ruce se zvedají během několika málo vteřin. Důkladná příprava je tak pro poslance klíčová.

Foto: Seznam Zprávy

Jan Tlamycha vedle jednoho ze svých šéfů, Luďka Niedermayera.

„Snažím se jim to shrnout, po obsahové stránce doplnit, přidat nějaký kontext z minulosti a někdy si dovolím na základě své zkušenosti dát i nějaké svoje doporučení,“ popisuje Tlamycha.

Někdy také poslance upozorní na chytáky, kterých by si nemuseli všimnout. „Politické návrhy někdy vypadají na první pohled hezky, ale pak třeba člověk zjistí, že motivace je trošku jiná a je to past,“ dodává.

Jeden z takových případů popisuje právě Jan Farský, který má zatím za sebou v europarlamentu první hlasování. „Při hlasování o rezoluci o podpoře Ukrajiny se objevil návrh, aby se jim odpustily veškeré dluhy. Krásná myšlenka, moc bych jim to přál, ale v praxi by to znamenalo, že už jim nikdo nepůjčí. Tak třeba toto stanovisko jsme řešili,“ popisuje Farský.

Kdo je také asistentem českých europoslanců?

Mladé ANO

Noví europoslanci za hnutí ANO si přivedli hned dva asistenty z vlastní mládežnické organizace. Pro Kláru Dostálovou bude pracovat někdejší předsedkyně Markéta Plesníková. Jaroslav Bžoch si zase přivedl Patrika Srbu. Ten kromě angažmá v Mladém ANO pracoval i pro několik poslanců hnutí nebo pro ústeckého hejtmana.

Na lovu „osiřelých“

Část europoslanců vzala pod křídla asistenty po končících europoslancích, kteří sháněli práci a zároveň mohou nabídnout zkušenosti. Danuše Nerudová (STAN) se dohodla s Kateřinou Oosterwijk, bývalou asistentkou Piráta Marcela Kolaji, který funkci neobhájil. Jan Farský (STAN) zase sáhl po Michalu Kovaříkovi, zkušenému členu týmu jedné z nejvlivnějších Češek Dity Charanzové (ANO). Ta se ovšem s hnutím Andreje Babiše nepohodla a znovu nekandidovala.

Zvlášť pro nové europoslance, kteří se v procedurách ještě tolik nevyznají a chybějí jim kontakty, jsou takové znalosti nepostradatelné. Po zkušených lidech do týmu je proto sháňka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Farský si například „ulovil“ bývalého šéfa kanceláře vlivné Češky Dity Charanzové (ANO), Nerudová se zase ujala bývalé asistentky někdejšího europoslance Marcela Kolaji (Piráti).

Tlamycha se o Evropskou unii zajímal už na studiích Právnické fakulty a Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. V té době také –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ trochu náhodou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ poprvé přičichl k politice.

Parlament tehdy za peníze z Unie sháněl stážisty. „Zkusil jsem se přihlásit a byl jsem tam myslím nejmladší kandidát, tak jsem si nedával moc šancí. Ale ukázalo se, že starší studenti měli větší zájem o Senát a tak na mě trochu zbyla Sněmovna,“ popisuje Tlamycha.

Začátky u lidovců

Na stáži se seznámil s tehdejším lidoveckým poslancem Vilémem Holáněm, který si ho po stáži ponechal jako asistenta.

A u lidovců pak nějakou dobu zůstal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ hned po prvních eurovolbách v roce 2004 se stal asistentem lidoveckého europoslance Jana Březiny. Byly to doby, kdy se Češi v Unii teprve rozkoukávali a začali si dělat potřebné kontakty. Tlamycha Březinovi pomáhal až do roku 2014, kdy už neobhajoval.

„Pak jsem musel trochu změnit strategii,“ vtipkuje o tom, jak se stal sdíleným člověkem pro více politiků. „Mezi lety 2014 a 2019 jsem pracoval pro čtyři poslance zvolené za TOP 09 a STAN. A to poslední volební období k tomu přibyli ještě dva europoslanci za KDU-ČSL,“ vypočítává Tlamycha.

Že asistuje politikům z různých stran, prý není nijak komplikované –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ všechny tři strany jsou totiž ve stejné frakci Evropských lidovců.

Nenapadlo ho v průběhu let, že by si mohl sám vyzkoušet dráhu europoslance? „Přiznám se, že napadlo. Jednu dobu jsem o tom uvažoval, ale nakonec jsem zůstal u své práce. Asi bych musel trochu zápasit sám se sebou, jsem povahově spíš introvertní a vyhovuje mi práce v zázemí,“ směje se.

Evropa ho ani po dvaceti letech nudit nezačala. „Evropská problematika mě chytla za srdce a už nepustila. Líbí se mi spojení odborné a politické práce, asi by mě tolik nebavilo dělat třeba nějakou typickou právní profesi,“ vysvětluje.

Třetím důvodem, proč začíná třetí dekádu na chodbách Evropského parlamentu, je podle něj soutěživost. „Volby jsou pro mě dobrodružství, kdy nikdy nevím, jak to dopadne,“ dodává.

Doporučované