Hlavní obsah

Bramboračka za 12? V poslanecké kantýně se nevaří kvůli zisku, říká kancléř

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bramborová s paprikou – 12 korun. Dal jsem si špenátovou za 15 korun, říkal minulý týden předseda ANO Andrej Babiš.

Na ceny v Poslanecké sněmovně nedávno upozornil předseda ANO. Vadilo mu, že jsou příliš nízké. Sněmovní jídelny však mají jinou cenotvorbu než komerční restaurace.

Článek

Když se předseda hnutí ANO Andrej Babiš snažil minulý týden prosadit svůj návrh na zmrazení platů ústavních činitelů, vyčetl u toho poslancům i ceny v tamní jídelně a rozjel tím už evergreen sociálních sítí – žehrání na to, jak levně si poslanci v Poslanecké sněmovně jedí a pijí.

„Bramborová s paprikou – 12 korun. Dal jsem si špenátovou za 15 korun. A čočkovou s klobásou za 16 korun,“ předčítal Babiš ceny polévek ve sněmovní závodní restauraci. „Já se nedivím, že tady někdo skrývá ty ceny,“ uvedl.

Po Babišově vystoupení začal na sociálních sítích opět kolovat jídelníček z dolní komory Parlamentu s titulkem „Co nesmí ovce vědět, jak si poslanci labužírují ve Sněmovně“, který se v řetězových e-mailech objevuje už řadu let.

Uvádí třeba kuřecí řízek za 54 korun, případně vepřový steak se šunkou a sýrem za 34 korun. Podle ukázky jídelního lístku, kterou Sněmovna zveřejnila loni, však vepřový steak s hermelínem přijde na 136 korun a smažený kuřecí řízek stojí 105 korun. Obojí bez přílohy.

Babiš poslancům vyčetl levné stravování

Při diskuzi o zmrazení platů ústavních činitelů přišel předseda hnutí ANO ještě s jednou věcí - kritikou cen ve sněmovních stravovacích zařízeních.

Třeba hovězí medailonky s pepřovou omáčkou a americkými bramborami vyšly loni na 253 korun a špagety carbonara na 138 korun.

Podle vedoucího kanceláře Poslanecké sněmovny Martina Plíška není možné stanovovat ceny ve stravovacích zařízeních Sněmovny tak, jak to stanovují komerční restaurace, protože nejsou provozována za účelem tvorby zisku.

„Ceny pokrmů a nápojů jsou kalkulovány na základě interního předpisu Kanceláře Poslanecké sněmovny, který definuje procentní přirážky k nákladovým cenám surovin jednotlivých skupin pokrmů či nápojů,“ vysvětlil Plíšek Seznam Zprávám.

Jelikož se ceny v jídelním lístku odvíjejí od cen nakupovaných surovin, dochází k jejich změnám celkem často. Ale třeba platy zaměstnanců se do nich už nepromítají. „Platy jsou tabulkové. Odbor gastronomických služeb je součástí organizační struktury Kanceláře Poslanecké sněmovny,“ dodal Plíšek.

Závodní jídelna v Poslanecké sněmovně slouží nejen poslancům, ale i stovkám dalších lidí, kteří se tam pohybují – zaměstnancům, asistentům poslanců či novinářům.

Zatímco zákonodárci, kteří nejsou zaměstnanci Poslanecké sněmovny, platí za jídlo ceny z jídelníčku, zaměstnanci na stravování čerpají takzvaný Fond kulturních a sociálních potřeb, díky němuž mají zvýhodněné ceny obědů a večeří.

Doporučované