Hlavní obsah

Brabec je volba na jistotu. Hrabáč ANO uškodit nemusí, míní experti

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec je od ANO racionální volbou, míní experti.

Dosazení Richarda Brabce do čela kandidátky pro volby v Ústeckém kraji místo obviněného Marka Hrabáče je podle expertů sázka Andreje Babiše na jistotu. Mechanismy, jak zabránit dalším „Hrabáčům“, ANO podle politologů ale nemá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec je podle politologů lehce překvapivou, ale dobrou volbou na náhradního lídra. Ve zkratce: Lidé ho znají a Andrej Babiš se na něj může spolehnout. „Na něj už žádní kostlivci ve skříni nečekají. Babiš ho zná možná lépe než svoje děti, ví přesně, co od něho čekat a co na něj jeho okolí ví. Což u chomutovského primátora nebylo,“ říká Michal Pink z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Podle Petra Jüptnera z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy bude Brabec především „kluk z plakátu“, tedy někdo, o koho se volič bude moct opřít, i když na volebním lístku zřejmě jako jedničku stále uvidí obviněného Hrabáče. ANO už nemá možnost kandidátku doplnit nebo změnit pořadí adeptů, podle zákonných lhůt to mohlo učinit v případě letošních voleb do 22. července. Hrabáčovo jméno tak pravděpodobně bude i na hlasovacích lístcích a informace o jeho stažení bude vyvěšena ve volebních místnostech.

„Myslím, že to bude spíše takový lídr v uvozovkách. Média se ptala, kdo bude nový lídr, tak jim hnutí ANO dalo Brabce,“ míní Jüptner a dodává, že čistě teoreticky by se Brabec ze 13. místa do krajského zastupitelstva ani nemusel dostat.

„To se ale nestane, oni ho tam dostanou, to bych se nebál,“ konstatuje politolog.

Korupce ne vždy vadí, vzpomeňme na krabici od vína

Podle Pinka je sázka na Brabce promyšlená a racionální. Neznamená to podle něj ani nedostatek lidí, o kterém se v souvislosti se všemi politickými stranami dlouhodobě mluví. „Důležité je vzít si prověřeného člověka. To je pro Babiše důležitější než jeho schopnost komunikovat nebo třeba vést tým,“ sděluje Pink.

Andreje Babiše korupční kauza „Hrabáč“ chomutovského primátora z hnutí ANO rozzlobila. Na tiskové konferenci po jednání předsednictva, které rozhodlo mimo jiné o Hrabáčově vyloučení a dosazení Richarda Brabce jako lídra kandidátky, mluvil šéf hnutí o tom, že takové „selhání jednotlivce“ poškozuje ANO pověst.

Foto: vlada.cz

Brabec byl ministrem životního prostředí celkem sedm let.

Výsledek ANO v krajských volbách to ale negativně ovlivnit nemusí. Podle politologů půjde o to, jak se se situací vypořádá Babišův tradičně silný marketingový tým. Poukazují také na to, že korupční kauzy neznamenají automaticky špatný výsledek ve volbách.

„Voliči mají krátkodobou paměť. Podívejme se na Davida Ratha z ČSSD, kterého před 12 lety chytili před prázdninami s nemalou částkou na ulici a všem bylo jasné, že jde o desátky za veřejné zakázky. Ten samý rok na podzim vyhrála ve Středočeském kraji sociální demokracie volby,“ přibližuje Pink.

Výzva pro marketéry

Krajské volby jsou nyní pro hnutí Andreje Babiše podle politologů trochu nutným zlem. ANO se podle Jüptnera zaměřuje jen na nejdůležitější municipality a menší města s deseti až 15 tisíci obyvateli vypouští.

„Je hrozně těžké uhlídat 14 regionů, tady vidím Achillovu patu ANO. Na všech úrovních mají řádově stovky politiků, v některých krajích v minulosti dělali konkurzy na lídry, dostali se tam i lidé, kteří neměli s politikou nic společného. Na ně se pak nabalili lobbisté, protože bylo ANO úspěšné,“ vysvětluje politolog.

Babiš mluvil na konferenci také o tom, že po kauze chomutovského primátora přijde hnutí s opatřeními, která takovým případům zamezí. To ale podle expertů není reálné, ANO je již dávno etablovanou politickou silou se všemi negativními aspekty, které z toho plynou.

Foto: Profimedia.cz

Obviněný chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO). Podle expertů se hnutí podobným kauzám bez kontrolních mechanismů zřejmě nevyhne.

„Nečekám, že by se něco změnilo, bez kontrolních mechanismů to ani nejde, takové problémy mají v zásadě všechny strany,“ říká Jüptner a dodává, že kdyby ANO nějaké velmi přísné mechanismy opravdu nastavilo, přišel by Babiš o část moci, což nechce.

Největší výzva tak podle politologů nyní leží před marketéry ANO, kteří budou muset vymyslet, jak správně natisknout volební plakáty a připravit voliče na to, že kandidát číslo jedna je pravděpodobně ve vazbě.

„O lídrovi kandidátky to tolik nebude. Volič ANO nepůjde k volbám proto, že má rád Richarda Brabce, ale proto, že chce zastavit Fialovu drahotu,“ uzavírá Michal Pink.

Doporučované