Hlavní obsah

Biden Česko znal, to se o Harrisové říct nedá, míní Žantovský

Foto: twitter.com/strakovka

Americký prezident Joe Biden přijal českého premiéra Petra Fialu.

Biden nenese současnou situaci lehce, hodnotí nejnovější dění v USA bývalý velvyslanec Michael Žantovský.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výměna na postu demokratického kandidáta na amerického prezidenta není podle Michaela Žantovského, někdejšího velvyslance v USA, dobrou zprávou pro Česko.

„Joe Biden dobře znal západní svět, včetně České republiky. Byl tady víckrát, znal celou řadu českých politiků. A to se nedá říct o Kamale Harrisové,“ říká Žantovský v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Michael Žantovský.

Je navíc skeptický k tomu, zda se demokratům podaří zastavit tažení republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Hovoří spíše o tom, že jim to dává šanci na „rovnocennou úlohu v kampani.“

Co říkáte na to, že Joe Biden odstupuje z prezidentského klání?

Je to něco, co muselo přijít. Jde o vynucený tah v šachové partii, která už neměla další řešení. Pochopitelně to změní charakter a dynamiku volební kampaně. Jestli to změní současné trendy, to si netroufám předvídat. V téhle chvíli bych byl spíš skeptický.

Znamená to něco pro nás, pro Českou republiku?

Nic zvlášť dobrého. Joe Biden byl demokrat tradičního typu, člověk s velkými zkušenostmi. Dobře znal západní svět, včetně České republiky. Já jsem ho ostatně hostil v Praze jako předsedu zahraničního výboru Senátu v roce 2000. Byl tady víckrát, znal celou řadu českých politiků. A to se nedá říct o Kamale Harrisové, která pochází z druhého pobřeží Spojených států s jiným pozadím, s jinými zkušenostmi a s nevelkými zkušenostmi v oblasti mezinárodní politiky. Takže po této stránce, co se týče demokratického kandidáta, to pro nás není tak výborná zpráva.

Nemá ale větší šanci porazit Donalda Trumpa?

Co se týče výsledku prezidentských voleb, tak zatím to stále vypadá, že větší šance na zvolení má Donald Trump. Ale rozhodně to dává Demokratické straně šanci nějak stabilizovat svoji pozici a v kampani sehrát rovnocennou úlohu.

Už jste to trochu naznačil. Myslíte si, že by Kamala Harrisová mohla přinést jiný postoj než Joe Biden ve směru k Evropské unii, k České republice?

Nemyslím si, že by Kamala Harrisová zásadně měnila americkou zahraniční politiku, jak ji prováděl prezident Biden. Pravděpodobně by si ponechala v Bílém domě celou řadu Bidenových spolupracovníků. Ona v minulosti podporovala několikrát Bidenovy postoje k situaci na Ukrajině i situaci na Blízkém východě. Ale to, že by jako prezidentka určitě projevovala větší zájem o vztahy s tou asijsko-pacifickou oblastí, se vzhledem k jejímu pozadí dá asi usuzovat.

Zmínil jste otázku Ukrajiny. Tam by Česko jako podporovatel Ukrajiny asi mělo vzhlížet spíše k demokratickému kandidátovi…

Musíme vycházet z dat, která známe o současném vývoji prezidentské kampaně. A musíme počítat s tou druhou alternativou, byť se nám nejeví jako ta, které bychom dali přednost.

Jak moc reálný je úspěch tlaku na Bidena, aby opustil i samotný prezidentský mandát? Nebo to bude jen takové kampaňové cvičení?

Není samozřejmě vyloučeno, že se republikáni pokusí uplatnit dodatek ústavy, který umožňuje prezidenta postavit stranou pro zdravotní nezpůsobilost. Ale k tomu by potřebovali podporu části demokratů. A domnívám se, že by byla velká chyba, kdyby demokraté podporovali tuto cestu.

V první řadě podle zpráv z okolí Bidena nenese tu současnou situaci a nátlak lehce. Cítil se zrazen a opuštěn. Skončil v tom svém domku na pobřeží, obklopen jen nejbližšími spolupracovníky, to o jeho situaci něco svědčí. Kdyby teď za ním přišli s tím, že má ještě opustit prezidentskou funkci, tak si myslím, že už by to bral strašně úkorně. Jeho podpora Kamaly Harrisové přitom bude klíčová, a pokud by ji neposkytl, bylo by to fatální.

Doporučované