Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Běžecká soutěž ve Sněmovně. Poslankyně navrhla přerušit schůzi do roku 2025

Foto: Profimedia.cz

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka během projednávání důchodové reformy ve Sněmovně.

Poslanci druhým dnem pokračují v projednávání důchodové reformy v prvním čtení. V půl třetí, mimořádně kvůli schůzi v budově Poslanecké sněmovny, zasedla i vláda. Její nepřítomnosti se pokusila využít opozice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Opozice se pokusila po hodinové pauze využít nepřítomnosti ministrů a dalších poslanců, kteří po přestávce zůstali ve svých kancelářích, a navrhla přerušení bodu.

„Navrhuji schůzi přerušit do příštího roku. Tedy do 1. ledna 2025,“ vzala si hned po přestávce slovo poslankyně ANO Zuzana Ožanová.

V tu chvíli začali koaliční poslanci hrát o čas a postupně přicházeli se svými protinávrhy tak, aby do jednacího sálu stihlo doběhnout co nejvíce koaličních poslanců.

„Opět pořádáme neoficiální běžeckou soutěž. Navrhuji přerušení do doby uspořádání běžecké soutěže mezi poslaneckými kluby pod patronátem Armády ČR,“ přišel s protinávrhem předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

O čas za pultíkem hráli i předseda klubu KDU-ČSL Aleše Dufek, který uvedl, že jde zrovna kolem a že návrh poslankyně Ožanové se mu zdá příliš krutý.

„Je po obědě, někteří asi potřebují vytrávit. Po poradě s lékaři našeho klubu si myslím, že stačí dvacetiminutová přestávka na strávení oběda,“ přišel se svým protinávrhem lidovecký poslanec Jiří Navrátil. Po upozornění předsedající schůze, že návrh 20 minut už podal někdo před ním, dodal, že lékaři ho nejspíše špatně informovali a navrhnul 35 minut.

„Žádný ministr, žádný zpravodaj za koalici. Ke komu jsem měla dělat projev, to nevím, nikdo tu nebyl. Myslíte, že takhle se opravdu projednává? Divíte se, že jsem dala procedurální návrh? Projev jsem zkrátila, protože opravdu nebylo komu ho říct,“ rozčílila se po hlasování Ožanová.

Nakonec poslanci doběhli

Během několikaminutové procedury se do jednacího sálu stihl vrátit dostatek poslanců a také někteří ministři. Při hlasování Sněmovna všechny návrhy zamítla a poslanci mohli dál pokračovat v projevech opozičních zákonodárců týkajících se vládní důchodové reformy.

O důchodové reformě poslanci jednají od úterních 13 hodin. Schůzi včera přerušili ve 23 hodin a od dnešních devíti ráno s hodinovou přestávkou na oběd pokračují. Přihlášeno je stále 32 poslanců.

Sněmovna má program této schůze naplánovaný až do čtvrtka. Poslanci plánují zařazení pevného času hlasování na čtvrteční podvečer.

Opozice podobu reformy dlouhodobě kritizuje. Už dopředu oznámila, že pro takto navrženou reformu ruce nezvedne. Hnutí ANO už dříve ukončilo jednání u prezidenta Petra Pavla, který se v tomto tématu snažil fungovat jako prostředník mezi opozicí a koalicí.

„Během jednání ve Sněmovně jsme ochotni dále jednat o navržených změnách jak s opozicí, tak s odbornou veřejností,“ uvedl poslanec Viktor Vojtko (STAN). Doplnil, že návrhy na změny obdržela koalice pouze od opozičního hnutí SPD. „Hnutí ANO nedodalo nic,“ řekl.

„Nemáme se o čem bavit. Je to jen takové hraní, takhle si s námi pan ministr hraje už více než rok, na to mu už neskočíme,“ řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Doporučované