Hlavní obsah

Bartoš z vlády ven? Koaliční partneři mu dávají do září „hájení“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš.

Byť úředníci stavebních úřadů nemohou přijít ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi na jméno kvůli podle nich zpackané digitalizaci stavebního řízení, koaliční partneři se za jeho práci postavili. A dávají mu do září „hájení“.

Článek

Nejen ze strany opozice, ale zejména ze strany úředníků, tedy těch, kteří s ním dennodenně musí pracovat, se snáší velká kritika na digitalizované stavební řízení, a tudíž i na jeho hlavní tvář - vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti).

Opozice už začíná hovořit o možné další mimořádné schůzi po sněmovních prázdninách. Koaliční partneři, se kterými Seznam Zprávy hovořily, se však Bartoše zatím zastávají.

„Září rozhodne“

Zastání nachází překvapivě i u politiků z hnutí STAN, kteří do sebe s Piráty v posledních měsících občas rádi rýpnou.

„Migrace systémů se vždycky rodila s porodními bolestmi, a to za každého ministra. Září podle mě rozhodne,“ míní poslankyně a dlouholetá starostka Mladých Buků Lucie Potůčková z hnutí STAN.

Podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) stav implementace digitálního řízení na vládě ani neřešili. Sám její kvalitu ani výkony ministra Bartoše hodnotit nechtěl. „Ať je to jakkoli, od toho, aby o každém kroku vlády prohlásila, že je to katastrofa, je tady opozice,“ napsal Seznam Zprávám.

Dodal, že čas prázdnin je milosrdný. „Dá šanci na korekce chyb systému a sníží četnost, naléhavost a brizanci nářků uživatelů i klientů,“ uvedl. Hnutí STAN podle něj nemá zájem na oslabování koaličního partnera.

Jak se úředníci perou s novým stavebním řízením?

Pomalé, složité, nepřehledné. Tak hodnotí nové digitalizované stavební řízení úředníci stavebních úřadů, se kterými Seznam Zprávy hovořily. Jejich zkušenosti si přečtěte v reportáži Jana Nováka.

Opatrný v kritice je i místopředseda STAN a aspirant na budoucího ministra průmyslu a obchodu Lukáš Vlček, který přiznává, že digitální stavební řízení není v pořádku a kritika je mnohdy oprávněná. „Nebudu teď ale dělat chytrého, co (Bartoš) dělat měl nebo neměl. Důležité je, aby systém ve velmi brzké době fungoval,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Místopředsedkyně sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a bývalá starosta Valašských Klobouk Eliška Olšáková z hnutí Starostů upozorňuje na to, že vždy když přichází něco nového, přicházejí s tím v počátku i nějaké problémy.

„Byla jsem na matrice v době, kdy se zaváděly elektronické knihy, to bylo roku 2006. A vím, že to bylo taky velmi složité pro všechny matriky. Ještě navíc jsme neměli jednotný systém a každá matrika si kupovala svůj software od nějaké firmy, která to dodávala,“ popisuje ze své praxe Olšáková.

Ivan Bartoš startovací

Trochu sdílnější byli někteří politici ve chvíli, kdy hovořili takzvaně mimo záznam. „Neudělali to dobře a myslím, že by měli přidat výrazně. Vím, že když na to byly dotazy v Poslanecké sněmovně, jak byl Ivan Bartoš až, řekl bych, velmi startovací, když někdo měl nějakou kritiku,“ uvedl jeden ze zákonodárců z vládní ODS.

Sám Bartoš po středečním jednání vlády přiznal, že potíže s přechodem do digitálního režimu stavebního řízení jsou. „V systému jsou stovky stavebních úřadů, tisíce počítačových stanic, systémy státní správy. A tohle všechno se překlápí do moderního systému. I když ten systém může být třeba obtížný, složitý na ovládání, tak ty dokumenty tím procházejí,“ řekl Bartoš.

Podle čísel z tohoto pondělí, které měl k dispozici, přes portál bylo podaných 2700 žádostí. „Na úrovni stavebního řízení k 19. červenci je 2245 rozpracovaných žádostí, 1648 ke zpracování odeslané, a dokonce jsou už některé schváleny,“ uvedl ministr pro místní rozvoj a poděkoval úředníkům za trpělivost.

Dodal, že postupně vyřizují i dopisy a telefonáty, které ministerstvo od různých stran obdrželo. „Od začátku zřízení toho systému jsme obdrželi asi 1400 telefonátů, přicházejí e-maily od jednotlivých úřadů. Nemá smysl asi každému odpovídat velmi specificky, snažíme se vždycky odpovědět najednou určité skupině lidí, která poptává nějaké informace,“ uvedl.

Bartoš teprve nyní tvoří manuál

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) přiznal potíže s přechodem do nového režimu stavebního řízení. Nejzávažnější nedostatky Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) opravuje co nejrychleji, uvedl. Nový jednotný online systém pro stavební úřady byl spuštěn 1. července, ale MMR podle Bartoše nyní –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tedy už více než tři týdny od startu systému –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ připravuje detailní manuály pro úředníky. Zlepšení a nové funkce systému jsou „v plánu na později“, uvedl ministr.

„Potíže s přechodem do nového režimu stavebního řízení jednoznačně jsou, nikdo to nepopírá,“ sdělil ministr. Žádný podnět, kritika nebo žádost podle něj nezapadnou. „Jen různých organizací samospráv se v systému musí správně nastavit na 1400,“ napsal Bartoš. Původně ministerstvo po informacích od radnic o potížích s novým systémem tvrdilo, že je způsobuje hlavně to, že úředníci zadávají špatně své zařazení do přihlašovacích údajů.

Doporučované