Hlavní obsah

Bartoš: Vláda našla cestu, jak dodržet slib o výstavbě 10 000 bytů navíc

Foto: Renata Matějková , Seznam Zprávy

Ivan Bartoš.

Poslední jednání o rozpočtu bylo podle Ivana Bartoše úspěšné. Našla se cesta, jak dodržet slib o výstavbě 10 000 bytů navíc, kterou Piráti požadovali.

Článek

Poslední jednání o rozpočtu bylo podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) úspěšné, vláda našla cestu, jak dodržet slib o výstavbě 10 000 bytů navíc. Bartoš to dnes napsal ČTK. O návrhu rozpočtu bude podle něj ale vláda ještě jednat, podrobně dohodu představí až po schválení kabinetem.

Bartoš po zveřejnění návrhu rozpočtu na začátku září uvedl, že pro Piráty není přijatelný, konsolidace se podle něj nesmí dít za cenu rezignace na program výstavby bydlení. Požadoval přidání sedmi miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dnes České televizi řekl, že resort bude dostávat peníze operativně, podle aktuální potřeby.

Stanjura v úterý při jednání koalice o rozpočtu novinářům řekl, že věří v to, že vláda schválí návrh státního rozpočtu na příští rok jednomyslně a že ho podpoří i všichni koaliční poslanci. Spor o dodatečné peníze na bytovou výstavbu označil za nedorozumění.

V rozhovoru se serverem iROZHLAS.cz Stanjura k požadavku Pirátů řekl, že většina peněz pro program na bytovou výstavbu bude třeba až v rozpočtech na roky 2026 a 2027. Pokud budou nějaké náklady i v příštím roce, vláda podle něj potřebné peníze dodá. „Ty programy poběží, mohou se spustit. Žádné projekty v oblasti dostupného bydlení se kvůli státnímu rozpočtu nezastaví a z Evropy nám žádné sankce nehrozí,“ zdůraznil ministr.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes před jednáním vlády novinářům řekl, že koalice našla rozumné, praktické řešení. „Umíme to nastavit tak, aby se ten dotační titul mohl rozjet,“ uvedl. Pro rozpočet podle něj budou hlasovat všichni poslanci vládní koalice.

Ministerstvo financí navrhlo pro příští rok schodek rozpočtu 230 miliard korun, měl by se snížit z letos plánovaných 252 miliard korun. Vláda by měla konečnou podobu návrhu schvalovat 25. září.

Doporučované