Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Bartoš předpokládá, že Piráti ve vládě skončí. Rozhodnutí padne na fóru

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Podle Ivana Bartoše se premiér Petr Fiala zachoval neférově.

aktualizováno •

Končící vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš předpokládá, že Piráti v reakci na odvolání jejich předsedy odejdou z vlády. Hlasování o osudu Pirátů bude probíhat na jejich fóru od 27. do 30. září.

Článek

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš předpokládá, že Piráti ve vládě skončí, když jim z vlády „vykopli“ předsedu. Řekl to dnes večer v rozhovoru pro Českou televizi.

„Pokud premiér řekne předsedovi koaliční strany ‚končíš‘, tak je to vzkaz k Pirátům, ‚končíte‘. Je to vykopnutí Pirátů z vlády,“ pronesl Bartoš, podle kterého premiér Petr Fiala postupoval nestandardně a neférově. „Takhle se to nedělá, není to slušné,“ řekl.

Kromě Bartoše zastupují v kabinetu nejmenší vládní stranu ještě ministr zahraničí Jan Lipavský a legislativy Michal Šalomoun. „Pokud jdou Piráti z vlády, kluci jdou s námi,“ řekl pro ČT s tím, že se oba ministři opírají o nominaci klubu. Premiér Fiala nicméně dříve zdůraznil, že je například s prací Jana Lipavského spokojený.

O odchodu z vlády budou Piráti formálně hlasovat na svém internetovém fóru, kde o tom zahájí jednání. O odstoupení od koaliční smlouvy mají hlasovat od pátku 27. září ráno do pondělí 30. září do 20:00. Vyplývá to z příspěvku na stranickém internetovém fóru.

Piráti zkrátili lhůty, aby o odchodu z vlády nehlasovali až o následujícím víkendu, přesto by mělo rozhodnutí padnout až večer v den, kdy má Bartoš podle Fialy ve vládě skončit. Po internetovém hlasování celostátního fóra, kam spadají všichni členové strany, trvá zveřejnění výsledků obvykle několik desítek minut.

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes oznámil, že chce v nejbližší době požádat prezidenta Petra Pavla o odvolání Bartoše kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. Ve středu bude Bartoš jednat s Vítem Rakušanem, šéfem hnutím STAN, s nímž Piráti vytvořili koalici ve sněmovních volbách v roce 2021 a poté společný kabinet s koalicí Spolu tvořenou ODS, lidovci a TOP 09.

Vyjádření Fialy a dalších lídrů Spolu, že nikdo Piráty z vlády nevyhazuje, jen chtějí vyměnit ministra odpovědného za digitalizaci, označil Bartoš za alibistické. Piráti pak v reakci na oznámení o odvolání Bartoše hovořili o porušení koaliční smlouvy, „vykopnutí z vlády“ a konci stávajícího koaličního formátu. Technické detaily svého konce v koalici neupřesnili. Jejich ministři se patrně zúčastní i středeční schůze kabinetu.

Vláda by měla ve středu rozhodnout, že digitalizaci bude mít na starosti tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS). Z Bartošova vyjádření na síti X vyplynulo, že slibovaná pomoc expertů koalice Spolu z Ministerstva financí či sociálních věcí s procesem digitalizace byla podle něj nedostatečná.

Doporučované