Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Bartoš neplánuje vyzývat Starosty k tomu, aby opustili vládu spolu s Piráty

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš.

Bartoš na dnešní schůzce neplánuje vyzývat STAN k odchodu z vlády. Motto „Společně do vlády, společně do opozice“ platilo před třemi lety, uvedl.

Článek

Končící předseda Pirátů Ivan Bartoš na dnešní schůzce s předsedou Starostů a nezávislých (STAN) Vítem Rakušanem neplánuje vyzývat Starosty k odchodu z vlády. Motto předvolební koalice Pirátů se STAN „Společně do vlády, společně do opozice“ platilo před třemi lety, ale nyní je situace jiná, uvedl ve středu v příspěvku na síti X.

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý oznámil, že Bartoše navrhne ke konci měsíce odvolat kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení. „Důvěru Pirátů včerejším (úterním) způsobem jednání pan premiér i ODS finálně ztratili, je ale na vyhodnocení každého, jak se k tomu postaví,“ uvedl Bartoš ke schůzce se Starosty. Piráti budou o odchodu z vlády hlasovat online do pondělních 20:00.

Bartoš napsal, že jednání se STAN předpokládá koaliční smlouva, kterou Piráti vždy ctí. „Taky je to normální slušnost – mluvit s lidmi z očí do očí,“ uvedl v narážce na to, že se od Fialy o odvolání dozvěděl po telefonu. Pro Piráty je klíčové, že se STAN mají dál společný program, který je potřeba splnit. „Je v něm mnoho zásadních věcí, které zlepší životy lidí, posunou naši zemi k lepšímu. A ty je třeba dotáhnout,“ dodal.

Rakušan v úterý ČTK sdělil, že Piráti a STAN by jako koalice měli ve vládě zůstat. Netěší ho, že Piráti zvažují odchod z kabinetu. Hnutí STAN má v úmyslu dál prosazovat své priority. „Obávám se, že odchodem se důvěra voličů nezískává. My Starostové máme v úmyslu dál prosazovat to, co jsme voličům slíbili a co od nás očekávají,“ dodal.

Doporučované