Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Měli bychom táhnout za jeden provaz.“ Piráti ve vládě zůstávají

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Piráti zůstávají ve vládě Petra Fialy.

aktualizováno •

Na vládním angažmá Pirátů se po neúspěchu v krajských volbách nic nemění. Po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) to řekl končící šéf strany Ivan Bartoš. Na schůzce spolu probrali i priority kabinetu pro poslední rok.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V úterý ráno předstoupil vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) před natažené mikrofony i diktafony novinářů. Zopakoval, co řekl už při vstupu do Strakovy akademie: „Na našem vládním angažmá se nic nemění.“

Ivan Bartoš jednal s premiérem Petrem Fialou (ODS) asi hodinu. „Představil jsem priority, ať už je to urychlené schválení zákona o podpoře bydlení, garance investic do výstavby dostupného bydlení a to, jakým způsobem nakládat s modernizačním fondem tak, aby ty peníze šly lidem a domácnostem a snižovaly jejich náklady,“ řekl po jednání.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek v pondělí večer uveřejnil na síti X sedm bodů, s kterými strana jde „do posledního roku a do jednání o pokračování účasti Pirátů ve vládě“.

Vzájemná podpora

Hned prvním bodem je dořešení kritizované digitalizace stavebního řízení. „Digitalizaci staveb musí (Bartoš, pozn. red.) dotáhnout. Rádi přijmeme opravdovou podporu od vládních stran, ale ne aby nadále přitápěly pod kotel, když máme výsledek dodat jako vláda. Útoky na nás byly těžce přefouknuté,“ napsal Michálek.

„Máme se jako vláda navzájem podporovat, ne vždy se tak děje, ale ani já nemám kontrolu nad tím, co zaznívá po republice směrem k vládě od vlastních straníků. Děje se to i jiným stranám. Pokud chceme táhnout za jeden provaz, tak bychom měli táhnout za jeden provaz. Možná to bylo také tím, že byly krajské volby, tak snad se v tomto směru ta situace uklidní,“ odpověděl nejprve ministr Bartoš na otázku, zda kritiku svých koaličních partnerů řešil přímo s premiérem.

Na doplňující otázku řekl: „Já jsem se s panem premiérem o tomto tématu nebavil.“

Bartoš poznamenal, že víkendové volby přinesly špatné výsledky Pirátům, ale moc dobrý výsledek neznamenaly ani pro koalici jako celek.

„Dvoje volby po sobě se špatným výsledkem, ať už volby do Evropského parlamentu, nebo volby krajské, je prostě vzkaz dovnitř do Pirátské strany: Dělejte věci jinak,“ řekl novinářům vicepremiér Bartoš s tím, že Piráti potřebují restart.

Doporučované