Hlavní obsah

Babiš obviněného Hrabáče vyškrtl z krajské kandidátky a vyhodí ho z ANO

Foto: Profimedia.cz

Marek Hrabáč.

aktualizováno •

Chomutovského primátora Marka Hrabáče obvinila policie z možného ovlivňování tendrů. Hnutí ANO se s ním chce ještě ve středu vypořádat. Vyloučí ho a zmizel už z krajské kandidátky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí ANO svolalo narychlo výbor, který ve středu před polednem rozhodl o vyškrtnutí chomutovského primátora Marka Hrabáče z krajské kandidátky. Seznam Zprávám to potvrdil místopředseda hnutí Karel Havlíček.

„Měl by skončit i v hnutí. V tomto jsme nekompromisní,“ dodal Havlíček. Uvedl, že selhání jedince v regionu nelze nikdy stoprocentně vyloučit. „Podstatné ale je, že pokud to nastane, okamžitě končí. Nikoho krýt nebudeme,“ uvedl místopředseda hnutí.

Babiš: Chci, aby skončil i v hnutí

„Protože měl zneužít svou politickou funkci, budu chtít, aby i skončil v hnutí,“ napsal ČTK předseda ANO Andrej Babiš, který výboru navrhl právě i vyškrtnutí z kandidátky.

„Navrhl jsem, aby výbor hnutí vyškrtl jeho jméno z kandidátní listiny ke krajským volbám. A protože měl zneužít svou politickou funkci, budu chtít, aby i skončil v hnutí,“ uvedl Babiš.

Spolu s chomutovským primátorem je obviněno dalších 13 lidí a také pět firem. Je to následkem úterního policejního zásahu v Ústeckém, Karlovarském, Středočeském a Moravskoslezském kraji.

Hrabáč je obviněn z přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zkrácení daně a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Policie ho zadržela v úterý.

Video ze zadržení Hrabáče.Video: Seznam Zprávy

Policisté jej obvinili v souvislosti s možným ovlivňováním zakázek. V kauze machinace s tendry jsou kromě Hrabáče obviněni také ředitelka Zooparku Chomutov Věra Fryčová, ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner nebo jednatel jirkovské firmy Rocknet Ladislav Šmucr i samotná společnost. Kromě Ústeckého kraje policisté zasahovali také v kraji Karlovarském, Moravskoslezském a Středočeském.

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Marek Hrabáč byl do dneška lídrem kandidátky hnutí ANO pro podzimní krajské volby, tedy i kandidátem na hejtmana. Primátorem je od roku 2016. Absolvent právnické fakulty v minulosti pracoval jako ředitel obchodních domů.

Babiš sám před soudem

Podobný osud jako Hrabáče loni v listopadu potkal i bývalého primátora za ANO Martina Charváta, který po razii na pardubickém magistrátu skončil na několik měsíců ve vazbě. I v tomto případě mělo jít o manipulace se zakázkami.

Sám Babiš byl v říjnu 2017 obviněn v kauze Čapí hnízdo pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů EU. Soudní líčení v kauze, kterou policie vyšetřovala od roku 2015 a v níž státní zástupce podal obžalobu v březnu 2022, začalo předloni v září.

Pražský městský soud pak 9. ledna 2023 zprostil Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby.

Nepravomocný rozsudek však odvolací soud zrušil, Městský soud v Praze ale letos v únoru už podruhé dospěl k závěru, že skutek nebyl trestným činem. Státní zástupce i nadále trvá na tom, že byla společnost vyvedena účelově, proti rozsudku se znovu odvolal. Babiš a Nagyová obžalobu od počátku odmítají.

Kdo je Marek Hrabáč

  • Vystudovaný právník Marek Hrabáč je primátorem Chomutova od prosince 2016. Zastupitelé tehdy z funkce odvolali Daniela Černého (PRO Chomutov) a novým primátorem zvolili Hrabáče, který byl v letech 2015–2016 prvním primátorovým náměstkem.
  • V roce 2018 hnutí ANO vyhrálo obecní volby a Hrabáč byl v listopadu 2018 opět zvolen do čela Chomutova.
  • V obecních volbách v roce 2022 obhájil z pozice lídra kandidátky hnutí ANO mandát chomutovského zastupitele a v říjnu 2022 byl opět zvolen primátorem, když vítězné hnutí ANO uzavřelo koalici s hnutím Nový sever (NS).

ANO opustili exministři, hejtmani i řada primátorů

Výběr případů známých politiků, kteří skončili v hnutí ANO.

  • Tibor Batthyány - v prosinci 2016 vedení ANO zrušilo místní organizace v Liberci a Frýdlantu. Odůvodnilo to dlouhodobým porušováním stanov, poškozováním dobrého jména hnutí na veřejnosti a neutuchajícími spory, které rozdělovaly organizaci v Liberci. Jedním z vyloučených členů byl i liberecký primátor Batthyány, který byl jedním ze zakládajících členů hnutí a vedl i jeho krajskou organizaci. Nová liberecká organizace byla založena v únoru 2017, ovšem již bez Batthyányho.
  • Marek Hrabáč - primátor Chomutova a zastupitel Ústeckého kraje byl v úterý zadržen v případu možné machinace s tendry a byl obviněn. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš navrhl, aby výbor hnutí vyškrtl jméno Hrabáče z kandidátní listiny ke krajským volbám. Chce také, aby Hrabáč skončil v hnutí ANO.
  • Martin Charvát - loni v listopadu předsednictvo ANO rozhodlo o vyloučení bývalého pardubického primátora. Policie v Pardubicích obvinila 19 lidí včetně Charváta a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. ANO v souvislosti s touto kauzou vyloučilo i šéfa Rozvojového fondu Pardubice a zastupitele první městské části Michala Drenka.
  • Věra Jourová - místopředsedkyně Evropské komise se stala členkou hnutí ANO v roce 2013 a byla za hnutí poslankyní, ministryní a především deset let eurokomisařkou. Byla i první místopředsedkyní hnutí. Předseda hnutí Andrej Babiš letos v červnu oznámil, že Jourová ukončí členství, neboť se neslučuje s jejími plány na budoucnost v nestranické akademické sféře. Na konci letošního června pak Jourová oznámila, že odešla z hnutí ANO.

Článek jsme aktualizovali o vyškrtnutí Hrabáče z kandidátky, vyjádření Andreje Babiše, další podrobnosti a výčet politiků, kteří opustili nebo museli odejít z hnutí ANO.

Doporučované