Hlavní obsah

ANO, SPD i Piráti ve shodě: Vláda by měla požádat o důvěru

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vláda Petra Fialy zatím ustála všechna hlasování o nedůvěře.

V reakci na změny v kabinetu premiéra Petra Fialy se členové opozice domnívají, že by vláda měla požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Stejně smýšlí i Piráti, kteří ve vládě končí. Koaliční poslanci ale k hlasování nevidí důvod.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kabinet Petra Fialy prochází poměrně turbulentním obdobím, které s sebou nese řadu změn. Jednou z nich je i odchod České pirátské strany z vlády, který v úterý oficiálně potvrdil její poslanecký klub. Podle opozičních hnutí SPD a ANO by měla vláda premiéra Petra Fialy převzít odpovědnost za nastalou situaci a požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru.

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala se domnívá, že hlasování o důvěře je namístě proto, že vláda v minulosti upravila programové prohlášení. „Teď zase mění ministry a plánuje zrušit ministerstvo, takže jsem přesvědčený, že by měli znovu požádat o důvěru,“ sdělil Fiala pro Seznam Zprávy. Odchod Pirátů z vlády a „nezvládnutou digitalizaci“ pak vnímá jako pochybení celé vlády.

„Za Piráty a jejich práci ručil premiér. A tam se projevila absolutní nekompetentnost, neodbornost a manažerské selhání jak ministra Bartoše, tak premiéra Fialy,“ míní předseda poslaneckého klubu SPD.

Dodává, že pokud vláda o důvěru nepožádá, hnutí by rádo iniciovalo hlasování o nedůvěře. K tomu je ale zapotřebí minimálně 50 poslanců. „Hnutí SPD má bohužel málo hlasů na vyvolání nedůvěry. My to budeme komunikovat s hnutím ANO, a pokud se dohodneme, tak to uděláme,“ dodává.

Schillerová: Kapři si rybník nevypouští

Hnutí ANO zatím podle Aleny Schillerové vyčkává, situaci ale hodlá sledovat. „Myslíme si, že by vláda premiéra Fialy měla o důvěru požádat sama, protože došlo k zásadní změnám. Kapři si ale rybník nevypouští, takže pokud to vláda neudělá, budeme situaci sledovat. Zatím jsme ale hlasování o nedůvěře prakticky neřešili,“ říká předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO.

Hlasování o důvěře by bylo vhodné i podle poslanců z řad Pirátů, kteří se věcí zatím zabývali pouze krátce. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek sdělil, že Fialova vláda důvěru Pirátů nemá, důvodů je podle něj hned několik. Zmínil například, že vláda neřeší drahé bydlení, kartely, odkládá nová místa ve školkách nebo to, že „premiér nedrží dohody a vše řídí Stanjura přes peníze“.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jakub Michálek.

„Bylo by vhodné, aby vláda v novém formátu požádala o důvěru. Po odchodu Pirátů nebude mít ODS žádnou protiváhu a dopadne to na lidi, což teď vidíme třeba u předčasných důchodů pro náročné profese či zdražování domovů pro seniory. Případné námi vyvolané jednání o nedůvěře vládě by mělo být spojeno s konkrétním důvodem, proč bychom ho svolávali,“ popsal Michálek s tím, že Piráti nebudou podepisovat návrhy na nedůvěru jen tak, stejně jako se nehodlají účastnit obstrukcí.

Vládní poslanci, podobně jako ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), na rozdíl od opozičních hnutí nevidí důvod, proč o důvěru znovu žádat. Stejně to vnímá i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. „Nevidím důvod, proč bychom měli vyvolat hlasování o důvěře vládě. Programové prohlášení vlády se nemění a většinu v Poslanecké sněmovně máme zajištěnou. Opozice má samozřejmě legitimní právo vyvolat hlasování o nedůvěře. To je ale na ní,“ dodává Jakob.

Fialova vláda zatím čelila celkem třem hlasováním o nedůvěře, všechna ustála.

Doporučované