Hlavní obsah

ANO odpoledne rozhodne o Hrabáčovi. Babiš už má ale jasno, vyhodí ho

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vedení hnutí ANO, jehož lídrem je Andrej Babiš, má v úterý jednat o novém volebním lídrovi pro Ústecký kraj.

aktualizováno •

Předsednictvo ANO bude v úterý od 15 hodin na pražském Chodově hlasovat o vyloučení obviněného chomutovského primátora Marka Hrabáče. Podle politologa musí ANO reagovat rychle. Andrej Babiš už řekl, že Hrabáče vyloučí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ačkoliv bude vedení hnutí ANO rozhodovat o osudu obviněného chomutovského primátora Marka Hrabáče až dnes odpoledne, Andrej Babiš už ve videu na sociální síti jasně řekl, že severočeského politika vyloučí. „Co se stalo v kauze Hrabáč, je absolutně neakceptovatelné, skandální, a to o to víc, že ten člověk zneužil i moje jméno, když jsem se mu snažil pomoci v kampani do krajských voleb,“ prohlásil Babiš.

Podle něj trvalo jen šest hodin od policejního zátahu a Hrabáč byl z kandidátky vyškrtnut. „A nebude ani člen (hnutí),“ dodal Babiš, který je sám stále obžalovaný v kauze Čapí hnízdo.

Zodpovědnost za aféru podle něj jednoznačně nese ústecká organizace ANO. Jaký bude její osud, však neupřesnil.

Místopředsedkyně a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová naprosto vylučuje, že by obviněný Hrabáč zůstal členem hnutí. „Velice těžko“ si něco takového umí představit i další místopředseda Radek Vondráček, oba to dnes řekli před začátkem jednání předsednictva.

Hnutí také rozhodne, jak naloží s finančními příspěvky od chomutovského primátora. Server iROZHLAS.cz uvedl, že od roku 2016 jde celkem o 14 darů v celkové hodnotě více než 267 tisíc korun.

„Jedná se o běžnou formu příspěvku, které platí do hnutí všichni zástupci za ANO zvolení do placených veřejných funkcí,“ sdělil serveru první místopředseda opozičního hnutí Karel Havlíček. Kromě financí po Hrabáčovi má ANO rozhodnout také o tom, kdo obviněného primátora nahradí v čele kandidátky pro krajské volby.

Foto: Profimedia.cz

Marek Hrabáč.

Spekuluje se o tom, že by jím mohl být krajský zastupitel a starosta centrálního městského obvodu v Ústí nad Labem Tomáš Kirbs, který je dvojkou krajské kandidátky, nebo krajská radní pro školství Jindra Zalabáková.

Místopředseda hnutí Robert Králíček označil kauzu za selhání jednotlivce, i když se hnutí muselo vyrovnat s podobným jednáním svých členů i v dalších regionech. Ve víkendovém pořadu Partie Plus televize Prima prohlásil, že ANO je stále protikorupčním hnutím.

Seznam Zprávy se snažily kontaktovat členy užšího vedení hnutí a zjistit jejich názor na kauzu. Nikdo z nich na dotazy nereagoval a mluvčí Martin Vodička pouze uvedl, že po dohodě se členové předsednictva vyjádří až v po jednání.

Pro krajské volby je to rána, říká expert

Podle politologa Milana Školníka z Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze bude chtít vedení hnutí ukázat, že šlo opravdu o selhání jednotlivce a že je tým kolem Andreje Babiše stále „protikorupční“, jak sami sebe v ANO nazývají.

„Étos kolem protikorupčního hnutí už je dávno pryč, ANO je samozřejmě etablovanou politickou silou s kauzami, jako mají jiné subjekty,“ říká politolog. Načasování kauzy je podle něj pro Babišovo hnutí nešťastné, proto očekává tvrdé odstříhnutí ANO od Hrabáče.

„Budou chtít rychle a rázně zareagovat, před krajskými volbami je taková událost z politického hlediska velmi nešťastná,“ míní Školník.

Dodává, že Ústecký kraj je z pohledu korupce v politice velmi problematický. „Už od začátku rozdělování evropských dotací jsou tady problémy, které půjde v dohledné době jen stěží vyřešit,“ doplňuje politolog.

Spolupráce ANO s ODS? Lidé by to těžce kousali

V „chomutovské“ korupční kauze byl policií obviněn také karlovarský radní Martin Bursík (ODS). Stíhán je pro trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což mu hrozí až osmileté vězení. Bursík, kterého informace zastihla minulý týden na dovolené, v pondělí pozastavil své členství v ODS a vzdal se politických funkcí.

Fakt, že jsou mezi obviněnými v kauze politici ANO a ODS, může být podle politologa signálem pro voliče, kteří se obávají „velké koalice“, tedy spojení ANO a ODS po parlamentních volbách v příštím roce.

„Mnoho podporovatelů z obou táborů by to těžce kousalo, vidím tam paralelu s opoziční smlouvou ODS a ČSSD, kterou hodně lidí kritizovalo,“ konstatuje Školník.

Primátorovi hrozí 12 let

Chomutovský primátor Hrabáč je jedním z obviněných kvůli podezření z machinací s veřejnými tendry, soud ho ve čtvrtek poslal do vazby. Stíhaný primátor byl ústeckým lídrem kandidátky hnutí pro podzimní krajské volby, ANO ho ale z kandidátky po policejním zásahu vyškrtlo.

Hrabáče a dalších 13 lidí plus pět firem policie obvinila z machinací s tendry. Podle náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové se jednání obviněných týkalo stavebních zakázek různých veřejných zadavatelů a trestné činnosti se podle kriminalistů dopouštěli od roku 2022 do současnosti.

Podezřelí nebo firmy v úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti vytvořili systém, v němž si poskytovali majetkové a jiné výhody. Stíhaní jsou kvůli přijetí úplatku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daně a poplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a kvůli podplácení.

Nejpřísnější trest, až 12 let vězení, hrozí za přijetí úplatku. Z něj je obviněn právě i chomutovský primátor, který čelí i podezření ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zkrácení daně a zneužití pravomoci úřední osoby.

Korupční jednání mělo podle policistů spočívat v tom, že Hrabáčovi pomohli spříznění podnikatelé k levnějšímu autu či rodinnému domu. Mluvili i o skrytém kontě, což zaznamenaly policejní odposlechy.

Aktualizovali jsme o stanovisko Andreje Babiše.

Doporučované