Hlavní obsah

ANO by jasně vyhrálo volby, KSČM i Piráti jsou těsně nad hranicí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

aktualizováno •

Průzkumy agentury STEM a Kantar shodně ukazují růst STAN a propad lidovců, kteří by se do Poslanecké sněmovny nedostali.

Článek

Volby do Poslanecké sněmovny by v říjnu podle agentury STEM s náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO se ziskem 32,1 procenta hlasů, podle aktuálního volebního modelu agentury Kantar pro Českou televizi by byl jeho zisk 35,5 procenta. Druhá ODS by dostala 14,2 procenta, Kantar udává 14,5 procenta.

Na třetí místo se v průzkumu STEM dostalo hnutí STAN s podporou 10,6 procenta voličů. Z volebního modelu agentury STEM pro CNN Prima NEWS vyplývá, že do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí SPD, Piráti a mohli by se do ní vrátit komunisté, kteří těsně překročili potřebnou pětiprocentní hranici. Vládní TOP 09 a lidovci, kteří v minulých volbách kandidovali s ODS v koalici Spolu, by zůstali mimo Sněmovnu. Agentura Kantar zaznamenala oproti červnovému průzkumu výrazné posílení hnutí STAN s 13 procenty, následuje SPD se ziskem 6,5 procenta hlasů.

Hnutí SPD přisoudil aktuální model STEM 9,4 procenta hlasů. Piráty, kteří v září odešli z vlády, by podle STEM nyní volilo 5,9 procenta voličů, KSČM by mohla získat 5,3 procenta hlasů. Piráti výrazně oslabili také v průzkumu Kantaru a jen těsně by prošli do Sněmovny, model jim přisoudil rovných pět procent hlasů.

Pod hranicí nutnou pro vstup do dolní komory by zůstalo hnutí Přísaha s 4,6 procenta. Pro TOP 09 by hlasovalo 3,7 procenta lidí, hnutí Motoristé sobě by získalo 3,2 procenta a KDU-ČSL by volilo 2,7 procenta lidí. Podle Kantaru by pětiprocentní hranici nutnou pro zisk poslaneckých křesel nepřekročily vládní strany TOP 09 a KDU-ČSL. Mimo Sněmovnu by podle Kantaru zůstali také komunisté, Přísaha, Motoristé sobě či SOCDEM.

Sociální demokracie (SOCDEM) by podle volebního modelu obdržela 2,6 procenta hlasů. Méně než dvě procenta hlasů mají Svobodní, Zelení a Trikolora.

Pokud by stejně jako v minulých volbách kandidovaly ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v koalici Spolu, hnutí ANO by v takovém případě na prvním místě dostalo 36,5 procenta a koalice Spolu 20 procent hlasů. Hnutí STAN by bylo třetí s podporou 14 procent, SPD by získala sedm procent a Piráti i v tomto případě pět procent, uvádí Kantar.

Doporučované