Hlavní obsah

ANO a SPD oponují Fialovi: Napětí ve společnosti je velké, ale vinou vlády

Foto: Profimedia.cz

Tomio Okamura a Andrej Babiš ve Sněmovně.

aktualizováno •

Opoziční politici reagují na slova premiéra Petra Fialy, že přispívají k rozdmýchávání nenávisti v české společnosti. „To my jsme vždycky byli terčem agrese,“ oponuje předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Premiér Petr Fiala (ODS) v reakci na atentát na slovenského kolegu Roberta Fica v dnešním rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že se dívá s velkými obavami i na to, co se děje v naší zemi. Nepřímo z rozdmýchávání nenávisti v Česku obvinil opoziční strany.

„A nejsou to demokratické vládní strany, které každý den šíří nenávist, útočí na rodinné příslušníky a každý den zpochybňují členy vlády,“ řekl premiér v rozhovoru.

Babiš: Málem nás ušlapali

Představitelé opozice jeho slova odmítají. Naopak, třeba předseda nejsilnějšího opozičního ANO Andrej Babiš si myslí, že cílem různých útoků je spíše jeho hnutí.

„To my jsme vždycky byli terčem agrese. Připomínám útoky v Třeboni nebo Liberec, kde nás s manželkou málem ušlapali,“ řekl Babiš reportérovi Seznam Zpráv. Loni v lednu při vyhrocené prezidentské kampani v Liberci a v Jablonci nad Nisou Babiše obklopil dav jeho nadávajících odpůrců.

Rozhovor s premiérem Petrem Fialou

Slovenský premiér Robert Fico prodělal po středečním atentátu náročnou operaci břicha a je ve stabilizovaném stavu. Jeho český protějšek Petr Fiala komentoval na Seznam Zprávách, co podle něj tragická událost může způsobit. Více si poslechněte v rozhovoru šéfredaktora Jiřího Kubíka.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury je vyjádření premiéra Fialy „pouze další nenávistnou slinou a rozdělováním lidí“ místo toho, aby se situaci snažil uklidnit. „Oběť atentátu, pan premiér Fico, pojmenoval zcela přesně ve videu zveřejněném před atentátem, kým se cítí být ohrožen a od koho mu hrozí nebezpečí. Takže řeči premiéra Fialy nic nezakryjí,“ napsal redakci Seznam Zpráv Okamura.

Proti slovům premiéra se ohradil i místopředseda SPD Radim Fiala, který Seznam Zprávám napsal, že „premiér si lže, aby obhájil, že jen pětikoalice jsou ti vyvolení“. Dodal, že podle jeho mínění je právě toto základ nesnášenlivosti a nenávisti mezi lidmi.

„Hnutí SPD má rozhodnutí soudu, že je demokratickou parlamentní stranou, nikoli extrémistickou, nikoli populistickou a bez předsudečné nenávisti. Premiér to dobře ví a nerespektuje toto soudní rozhodnutí. Potom se nemůžeme divit, že taková rétorika budí emoce a nepřispívá ke klidu ve společnost,“ dodal Radim Fiala.

Havlíček: Ať neříkají lidem, že jsou kolaboranti

Místopředseda ANO Karel Havlíček uvedl, že opakovaně žádají českou vládu, aby přestala podle něj dehonestovat a urážet všechny, kteří mají na řešení války na Ukrajině jiný názor. „Aby je přestala nazývat ruskými šváby nebo kolaboranty. Antikampaň s názvem Rusko pro tebe všecko je toho příkladem,“ upozornil Havlíček.

Tady je třeba uvést, že ministři termíny jako šváb nebo kolaborant nikdy nepoužili.

„Ti, kteří nesouhlasí s vládními kroky, jsou namísto politické diskuze nálepkováni jako proruští extremisté nebo přímo agenti Kremlu. Je jedno, jestli se jedná o opoziční strany nebo třeba protestující zemědělce. Strany vládní koalice a s nimi spřízněná média by měli s tímto rozeštváváním společnosti urychleně přestat, jinak to může skončit velmi špatně pro všechny,“ souhlasí s ním poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Premiér Fiala v tomto případě tvrdí, že je potřeba rozlišovat. „Rozlišujme, kdo každý den šíří nenávist a kdo jednou za čas poukáže, a slušně, že jeho soupeř třeba pomáhá nepřátelům naší země,“ vysvětlil předseda vlády.

Očima slovenského komentátora

Jakou cestou se po atentátu na předsedu vlády vydá Slovensko? Nad tím se ve svém komentáři zamýšlí slovenský komentátor a spolupracovník Seznam Zpráv Samo Marec.

Poslanec SPD Jaroslav Foldyna by byl pro, aby se na základě současné situace na české politické scéně začaly takzvaně obrušovat hrany.

Foldyna: Vláda nemá jiný program než nenávist

„Je ovšem potřeba říci, že strany současné vládní koalice by pak zcela ztratily politický program, protože jinou politickou agendu, než je rozdmýchávání nenávisti mezi jednotlivci i mezi celými národy, nemají. Proto k žádnému ‚obrušování hran‘ bohužel nedojde,“ míní.

Havlíček i Babiš z ANO připouštějí, že nenávist ve společnosti je bohužel velká, ale odmítají, že by k tomu přispívalo jejich hnutí.

„Napětí ve společnosti je velké, my to zažili v několika kampaních, kdy příznivci konkurenčních stran narušovali naše akce. Uděláme všechno pro to, abychom naše fanoušky přesvědčili, aby se k něčemu takovému neuchýlili, nechodili provokovat na konkurenční mítinky,“ dodal Babiš.

Původní texty Seznam Zpráv k atentátu na Roberta Fica

Reportáž z místa atentátu: hlasy z noční Handlové.

Komentář Martina Čabana: Krev Roberta Fica by měla probudit českou politiku.

Speciální vysílání: Komentáře a vyjádření k atentátu.

Živě: Dění na Slovensku sledujeme v online přenosu.

Básník a nespokojenec. Co víme o atentátníkovi.

Historie politických vražd v Evropě.

Rozhovor s bývalým operátorem Útvaru rychlého nasazení Martinem Svozilem.

Svědectví sousedů: Seznam Zprávy hovořily s domovníkem panelového domu, kde básník z města Levice na jihu Slovenska bydlí.

Rozhovor o ochrance VIP: Bezpečnostní expert a bývalý příslušník elitní jednotky vojenské policie SOG Lumír Němec vysvětluje, zda jde podobným útokům na politiky vždy zabránit.

Komentář šéfredaktora Seznam Zpráv: Pokus o vraždu slovenského premiéra je tragickou a odsouzeníhodnou událostí, která má sílu otevřít další bolavou ránu ve společnosti. Braňme se tomu, píše Jiří Kubík.

Doplnili jsme stanovisko Tomia Okamury.

Doporučované