Článek
Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.
Byla to vyhlášená restaurace v Mostě. V hospodě U Kojota se rádi scházeli místní, zhruba dvacet let sem chodili na pečená křídla a kolena. Asi před deseti lety tu majitelé přistavěli dřevěnou zastřešenou terasu, kterou v zimě obehnali igelitem, a aby hostům nebyla zima, postavili sem několik plynových ohřívacích lamp. Právě ty se podle policie staly příčinou požáru, který zabil šest lidí a osm lidí vážně zranil. A podle svědků, se kterými na místě mluvím, byly velmi natěsno mezi lavicemi, což mohlo být příčinou neštěstí.
„Seděl jsem v obýváku, díval jsem se na televizi, když se ozvala strašná rána, otočil jsem se, podívám se z okna a z té hospody vyšlehly ohromné plameny. Takže jsme začali rychle balit děti. Za tři až čtyři minuty už tu běhala policie a vyháněla nás ven,“ popisuje mi Slavomír Moudrý, který bydlí v panelovém domě, jenž přímo sousedí s restaurací U Kojota. Je na něm patrná únava, celou noc totiž probděl.
„Vytahovali tam zraněné ven, někteří odtamtud vyskakovali. Jeden pán, který vyběhl z restaurace, se držel za ruku a říkal mi, že se tam porvali a shodili tu plynovou lampu. Viděl jsem popálené lidi, bylo to hrozné. Ale ty výbuchy byly z té přístavby. Pak nás už hasiči vyhnali,“ vypráví.
Hasiči v noci evakuovali celý dům v ulici Františka Halase, který sousedí s restaurací. Mezi další, kteří museli rychle opustit svůj domov, patří i Anna Zinger, která před dvěma lety v restauraci U Kojota vařila. „Slyšela jsem strašný výbuch, myslela jsem si, že to jsou petardy. Pak jsem slyšela muže, který se vracel domů a strašně křičel zvenku. A tak jsem vyběhla na chodbu domu a to už tam stála policie a hasiči. Jen řekli, že je okamžitá evakuace. Nestihla jsem si vzít ani ponožky a jen v crocskách jsme šli dolů. A stáli jsme venku přes půl hodiny v hrozné zimě, než přijel evakuační autobus. A tam jsme zůstali dvě hodiny, než hasiči prohlédli byty a mohli jsme se vrátit,“ vypráví Anna Zinger.
Jedna holčička podle ní nechala doma králíka, a tak v autobuse strašně plakala. „Takže nakonec jeden hasič se vydal k nim domů a králíka jí přinesl, aby přestala plakat,“ říká Anna Zinger.
V restauraci U Kojota měla Anna Zinger několik známých. Jestli jsou v pořádku, neví.
„Pracovala jsem tam. Byla to suprová restaurace, kde se vařila skvělá křídla a kolena, byl to čistý podnik. Vůbec nevím, zda jsou v pořádku. Policie nám řekla, že se tam měli poprat a shodit ohřívací plynové lahve, právě na té zahrádce. V kuchyni to bylo zabezpečené, tam pochybuji, že se něco mohlo stát,“ říká Anna Zinger.
Do mostecké nemocnice byli podle jednoho z lékařů, který si nepřál zveřejnit své jméno, převezeni dva pacienti, již jsou ve středně těžkém stavu. Pět lidí bylo převezeno na popáleninové oddělení vinohradské nemocnice v Praze a jsou ve vážném stavu. Jeden z pacientů v těžkém stavu byl převezen do ústecké nemocnice.
Místní: Hořáky tam byly natěsno mezi lavicemi
K místu neštěstí chodí během neděle lidé, někdy jen mlčky přihlížejí a jindy společně vzpomínají. Jako trojice seniorů. „Chodili jsme sem s neteří, která sem jezdila až z Liberce. Napište, jak dobře tam vařili, nám tu moc chutnalo,“ říká dojatě starší žena.
Právě ohřívací lampy, které měly být na terase restaurace tři nebo čtyři, jsou tématem hovorů. „Na terase byla většinou spousta lidí a ty hořáky byly většinou volně mezi těmi lavicemi na terase, která byla v takovém zvláštním stavu. Ani se nedivím, že k něčemu takovému došlo,“ řekl místní, který si nepřál zveřejnit své jméno.
Další, kteří přihlížejí zkáze své oblíbené hospody, se shodují, že hořáky, které měly ohřívat prostor, byly velmi natěsno. „Bylo to velmi těsné. Když tam ty hořáky nainstalovali, přestal jsem tam chodit. Přišlo mi to vyloženě nebezpečné,“ říká mi Pavel Kavický, místní, který bydlí o několik bloků dál od restaurace. Jeho kamarád mi říká, že restauraci neměl rád. „Někdy to tam přehnali, pak tu bylo nablito,“ říká mi. Podobnou zkušenost popisuje i Martina Babáková, maminka holčičky s králíčkem, která byla evakuovaná. „Nechodili jsme tam. Když jsem otevřela okno, všechen zápach z kuchyně jsme měli doma. A v okolí restaurace byl někdy nepořádek,“ řekla Babáková.
Přístavbu restaurace čeká demolice
Třináct jednotek a kolem šestaosmdesáti hasičů se vystřídalo na požáru, jehož rozsah tu nepamatují. „Bylo to velice náročné tím, že to bylo v nočních hodinách, byla velká zima. A když jsme přijeli a převzal jsem velení, byl celý objekt v plamenech. Musel jsem se rozhodnout a selektovat síly a prostředky tak, aby část lidí prováděla záchranu lidí a další jednotky natahovaly tři útočné proudy s vodou,“ popisuje mi na místě velitel hasičů Zdeněk Bláha. Když totiž hasiči na místo přijeli, před restaurací bylo zhruba dvacet lidí, z nichž někteří zachraňovali raněné.
Na místo byly pak povolané také speciální jednotky DVI, které identifikují raněné. Po uhašení požáru už na místo nastoupili kriminalisté. A dva statici, kteří rozhodli o zbourání přístavby.
„Museli jsme provést stabilizaci té dřevěné části a betonové budovy s tím, že na místo přijedou hasiči se speciální velkou technikou. Po domluvě s majitelem pomůžeme celý objekt zbourat, odvezeme pak odpad. Až policie ukončí šetření, předáme místo majiteli s tím, že mu uložíme další opatření. Myslím si, že tu určitě budeme do zítřejšího rána,“ řekl mi Zdeněk Bláha, který je od začátku na místě zásahu a je na něm patrná únava.
Podívejte se na fotogalerii z místa: