Hlavní obsah

Počet pediatrů klesá, půlka z nich je v důchodovém věku

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Nová data ukazují, že vedle pediatrů klesá počet doktorů i v ostatních oborech (ilustrační fotografie).

Nového praktického lékaře si v posledních pěti letech muselo najít asi 390 tisíc dětí. Souvisí to se stárnutím lékařů, polovina dnešních pediatrů je v penzi. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Polovina praktických lékařů pro děti a dorost je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) v penzi, jejich ordinací za pět let ubylo skoro 400 a očekávají se další odchody pracujících seniorů. Potřeba bude 1100 úvazků.

V důchodovém věku je také polovina chirurgů, ubývá i diabetologů. Problematické jsou také obory alergologie, vnitřní lékařství, klinická neurologie, anesteziologie a intenzivní medicína nebo patologie. Naopak praktických lékařů pro dospělé začne do dvou let přibývat, sdělil ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. „Pokud jde o úvazky lékařů, jsme mírně nad průměrem Evropy,“ uvedl.

„Problém je ale v tom, že populaci lékařů máme jednak neoptimálně distribuovanou mezi segmenty (…), jednak populace lékařů zestárla a čeká ji velké množství odchodů do důchodů,“ doplnil. ČR se proto podle něj musí připravit na nevyhnutelnou restrukturalizaci péče a propad kapacit. Podle Duška totiž hrozí, že se v některých regionech rozpadne například pediatrická péče. Nového praktického lékaře si v posledních pěti letech muselo najít asi 390 tisíc dětí, zavřelo téměř 400 ordinací.

Dětští praktičtí lékaři přitom přijímají pacienty i od přetížených specialistů, zejména dětských psychiatrů, kterých je v celé ČR jen 157 a více než třetina z nich je v důchodovém věku. „Je naprosto evidentní, že v řadě regionů dětská psychiatrie prakticky neexistuje,“ dodal Dušek. Lepší situace je v psychiatrii pro dospělé, kde se podařilo navýšit počet mladých lékařů, kteří mají o obor zájem. Počet lidí, kteří potřebují odborníky na duševní zdraví, ale výrazně roste, zejména mezi mladými.

Velká část absolventů lékařských fakult podle Duška směřuje do nemocnic, klesá podíl těch, kteří směřují do ambulancí. Chybí proto lékaři i v dalších oborech. Například podle nedávné tiskové zprávy Sdružení ambulantních specialistů za šest let může chybět čtvrtina ambulantních specialistů, protože 43 procent z nich je už teď v důchodovém věku.

Doporučované