Hlavní obsah

Video: Hurikán Beryl zabil v Karibiku šest lidí, způsobil rozsáhlé škody

Video: Hurikán ničí ostrovy v jihovýchodním Karibiku.Video: AP

aktualizováno •

Hurikán Beryl ve Venezuele a v ostrovních státech provázel vichr o rychlosti přes 250 kilometrů v hodině.

Článek

Hurikán Beryl, který doprovázel vichr o rychlosti přes 250 kilometrů v hodině, připravil ve Venezuele a v ostrovních státech Grenada a Svatý Vincenc a Grenadiny o život šest lidí. Vyplývá to z nové bilance, kterou dnes zveřejnila agentura DPA. Živel v oblasti zničil řadu domů a přerušil komunikační linky.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) uvedlo, že hurikán Beryl, který byl v uplynulých hodinách registrován jako hurikán nejvyšší, páté kategorie, mírně zeslábl. Nyní se tak řadí do kategorie číslo čtyři.

Na Svatém Vincenci a Grenadinách hurikán „přišel, odešel a zanechal za sebou obrovskou zkázu“, prohlásil tamní ministerský předseda Ralph Gonsalves. Například na ostrově Union, který je součástí tohoto karibského státu, je podle něj na 90 procent domů zničeno nebo vážně poškozeno.

Jedna osoba v této ostrovní zemi přišla o život, ale obětí může být podle Gonsalvese více. Další tři mrtví jsou hlášeni z Grenady, kde Beryl na celém hlavním ostrově přerušila dodávky elektřiny.

Zvlášť silně zasažen byl malý grenadský ostrov Carriacou, kam hurikán dorazil s větry o rychlosti 240 kilometrů v hodině. Na záběrech z místa zveřejněných na X je vidět celá řada zcela zničených a vážně poškozených domů. „Během půl hodiny bylo Carriacou srovnáno se zemí,“ komentoval situaci grenadský premiér Dickon Mitchell.

Škody jsou hlášeny i z dalších karibských ostrovů včetně Barbadosu nebo Svaté Lucie. Dvě oběti si hurikán vyžádal na severu Venezuely, pět dalších lidí se v této zemi pohřešuje.

Hurikán teď směřuje k Jamajce, které hrozí „životu nebezpečný vichr“, silný déšť a možné bleskové záplavy. Očekává se, že letiště v metropoli Kingstonu a ve městě Montego Bay zůstanou přes noc uzavřena. Premiér Andrew Holness vyzval obyvatele, aby se zásobili pitnou vodou a konzervami a v případě potřeby byli připraveni se evakuovat. Později má bouře zamířit ke Kajmanským ostrovům a k mexickému poloostrovu Yucatán.

Odborníci letos očekávají extrémně aktivní sezonu hurikánů, která zpravidla trvá od června do listopadu. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) v květnu předpověděl vznik čtyř až sedmi silných hurikánů s větry okolo 200 kilometrů v hodině. Důvodem je i extrémně vysoká teplota vody v části Atlantiku, kde se tropické bouře utvářejí.

Související témata:
Grenada

Doporučované