Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

V bouřce šoupejte nohama, netelefonujte, zahoďte deštník, peníze i klíče

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Riziko úderu blesku lze v budovách snížit pomocí zavřených oken a vypojení elektrických spotřebičů. V přírodě je pak důležité nesdružovat se, neschovávat se v jeskyních, zbavit se kovových předmětů a netelefonovat.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při výskytu bouřky, jako byla ta nedělní, která v Liberci zranila 22 lidí, jsou nejčastějším úkrytem budovy a auta. „Netroufám si říct, že jde o stoprocentně bezpečná místa, rozhodně nám ale poskytnou největší míru bezpečí, mají-li v pořádku elektroinstalace a uzemnění,“ říká meteoroložka Eva Houbová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

I pro tato místa nicméně platí doporučení, díky kterým se riziko uhození blesku sníží. V případě venkovních výletů je pak důležité sledovat předpověď počasí a to jak během plánování trasy, tak při samotné túře.

Během bouřky netelefonujte, ani doma

Houbová v rozhovoru pro Seznam Zprávy kromě jiného vysvětlila, čím herec Josef Abrhám dezinformoval společnost ve známém filmu Svatební cesta do Jiljí. A doporučila, jak se během bouřek chovat.

Říká se, že blesk nikdy neudeří dvakrát. Mohou se na to lidé spoléhat?

Rozhodně ne, je to samozřejmě mýtus. Když se díváme na bouřky, které jsou nad mrakodrapy nebo nad obecně vyvýšenými místy, jako jsou třeba paneláky na sídlištích, zaznamenáváme, že do některých hromosvodů nebo antén blesky udeří skutečně opakovaně.

Budovy a auta jsou nicméně bezpečnějšími místy pro přečkání bouřky. Existují i tak nějaká doporučení, na která bychom měli myslet i doma?

Určitě zavřít okna a nestát u nich. Ideálně bychom neměli ani pouštět vodu, protože blesk může projít i potrubím, takže by nás mohl praštit skrze vodovod. Zároveň bych doporučila vyvarovat se telefonování – platí to především pro pevnou linku, ale i mobil představuje riziko. Je také vhodné vyndat ze zásuvek elektropřístroje, hrozí totiž, že by se mohly spálit.

Bouřky v Česku nekončí

  • V pondělí mohou Česko zasáhnout silné bouřky s přívalovými srážkami, vydatný déšť se může objevit hlavně na východě země také v úterý.
  • Od poloviny tohoto týdne bude srážek ubývat, obloha se vyjasní a přeháňky či bouřky se objeví už jen místy a občas.

Co dělat, když nás bouřka překvapí v autě?

Opět platí, že bychom měli zavřít okénka. Pak je dobré zastavit na nějakém bezpečnějším místě, které je níže položené, opět třeba v mělkém údolí – v hlubším totiž hrozí riziko zatopení při velkých srážkách. Určitě bychom se neměli zdržovat pod dráty nebo u transformačních stanic.

V bouřce se pomalu šourejte, neběhejte

A jak se chovat v přírodě?

Pokud nemáme možnost auta či budovy, měli bychom vyhledat snížené místo – mělké údolí, případně nižší porosty. Rozhodně není dobrý nápad ukrýt se pod osamocené stromy, stejně jako bychom se neměli schovávat do jeskyní nebo pod skalní převisy – hrozí totiž zavalení skálou. Pokud se přesunujeme do bezpečného místa, dělejme co nejmenší kroky, aby nevznikalo velké napětí mezi chodidly.

Běhání tedy nepřipadá v úvahu. Čeho dalšího se vyvarovat?

Rozhodně si nelehat, protože po úderu blesku se okolí toho místa nabije energetickým potenciálem, který je největší v místě úderu. Pokud bychom si lehli nebo jsme měli nohy dál od sebe, tak právě spojíme místa, kde jsou různé potenciály. A tím je celé tělo vystavené rozdílu, čímž můžeme blesk přitáhnout.

Abrhámova větvička v ústech je omyl

Josef Abrhám ve filmu Svatební cesta do Jiljí doporučoval jako prevenci před úderem blesku dřepnout si s nohama u sebe, dát ruce na zem a do pusy umístit větvičku z jehličnanu. Byla jeho rada správná?

Určitě bych vynechala ruce na zemi, stejně jako větvičku v ústech. Jehličnany totiž obsahují pryskyřice, které se bleskům líbí. Bezpečná pozice je nicméně skutečně v podřepu. Správně bychom si měli sednout na bobek, mít nohy a ruce u sebe, stulit se vlastně do klubíčka. Případně můžeme využít i izolační podložku.

Co dělat v bouřce, a čemu se vyhnout?

  • Budovy a auta jsou bezpečným úkrytem, i tak je důležité dbát opatrnosti. Ideální je zavřít okna, nestát u nich a vyvarovat se i pouštění vody.
  • Během pobytu v přírodě hrozí největší nebezpečí v otevřeném terénu a na vyvýšených místech. Nebezpečné jsou i vodní plochy nebo okraje lesů, kterým je proto lepší se během silných srážek vyhnout.
  • Důležité je nenosit u sebe kovové předměty. Deštníky, klíče nebo mince je proto vhodné odhodit, fungují totiž jako hromosvod. Stejně tak není bezpečné telefonovat.

Co dalšího ještě můžeme udělat pro to, abychom snížili riziko úderu blesku?

Zbavit se kovových předmětů, jako jsou mince, klíče, ale i deštníky. Možná zmokneme, za naši ochranu to ale stojí. V případě skupin je důležité se rozmístit menšími krůčky. Také není dobré být ve vodě ani nikde poblíž. To mimochodem platí i pro okraje lesů. Tím hlavním je ale pohlídat si předpověď počasí pro místo, kam se chystáme a výlet si podle toho naplánovat. Pokud se v daný den počítá s bouřkami, doporučila bych, aby lidé hlídali radary i během pobytu venku a případným výstrahám přizpůsobili trasu.

Kdy v Česku blesky zabíjely a zraňovaly

  • 12. června 1996 - Třináctiletou dívku z Vrchlabí na Trutnovsku zasáhl blesk na školním výletě v krkonošských Rýchorách, když se vracela se skupinkou dětí do chaty. Zemřela o čtyřiadvacet hodin později v nemocnici. Další tři žákyně, které byly v bezprostřední blízkosti elektrického výboje, utrpěly lehké popáleniny a šok.
  • 28. srpna 1996 - Čtyři dívky při bouřce zasáhl blesk v okamžiku, kdy si hrály pod jedním z vysokých stromů. Tři z nich musely být hospitalizovány.
  • 20. července 1999 - Blesk zabil dva sourozence - devatenáctiletou dívku a jejího o pět let staršího bratra - v parku mezi ulicemi Elišky Přemyslovny a Kosmonautů v Brně, když zde venčili psa.
  • 4. června 2000 - Třináctiletého chlapce z Loun našel náhodný chodec na cestě z bývalé pískovny u Dobroměřic na Lounsku. Soudní pitva potvrdila vyšetřovací verzi policistů, že dítě zabil blesk.
Související témata:
Nadoblačné blesky
Hromy

Doporučované