Hlavní obsah

Tropy nekončí. Meteorologové rozšířili výstrahu na většinu Česka

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Platí od úterý do středy. V dalších dnech začne příliv teplého vzduchu na naše území zvolna slábnout, v oblasti jižní a střední Moravy ale očekáváme teploty nad 31 °C ještě minimálně ve čtvrtek, uvedl ČHMÚ.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil výstrahu před tropickými teplotami na většinu území Česka. Platí od úterního poledne do středečního večera, přičemž odpolední teploty by měly vyšplhat nad 31 stupňů Celsia.

Vedra představují zátěž pro lidský organismus, zvláště pro starší lidi, děti, nemocné či jinak oslabené. Lidé by měli omezit především kolem poledne a odpoledne tělesnou zátěž, dodržovat pitný režim a nenechávat děti či zvířata na přímém slunci, zvlášť v zaparkovaných autech.

Připomeňme, že až do odvolání platí i výstraha kvůli nebezpečí vzniku a šíření požárů. Lidé by proto neměli rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích. Velmi nebezpečné může být v současném suchu vypalovat trávu nebo odhazovat cigaretové nedopalky na zem.

ČHMÚ rovněž v pondělí informoval, že letošní léto bylo s průměrnou teplotou 22,6 °C třetí nejteplejší od roku 1775 (hned za léty 2018 a 2019). „Srpen 2024 měl v Praze-Klementinu průměrnou teplotu 23,5 °C, což znamená, že měl odchylku od normálu +2,5 °C, byl teplotně silně nadnormální a umístil se na 4. místě z 250 srpnů od roku 1775,“ dodal.

Připomeňte si nejteplejší den roku:

+11

Doporučované