Hlavní obsah

Pavel: Výsledkem jednání o Pásmu Gazy by měla být forma státnosti pro Palestince

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Český prezident Petr Pavel.

U konfliktu na Blízkém východě by mělo být cílem jednání všech stran s výjimkou teroristické organizace Hamásu. Výsledkem jednání by měla být nějaká forma státnosti pro Palestince. V rozhovoru pro ČTK to řekl prezident Petr Pavel.

Článek

Podle prezidenta Petra Pavla Česko nadále stojí za Izraelem, pokud jde o jeho právo na sebeobranu či o bezpodmínečné propuštění všech rukojmích. Nemělo by se ztrácet ze zřetele, že Hamás zahájil konflikt naprosto brutálním a do té doby nevídaným teroristickým útokem, míní.

„Ale zároveň při každé příležitosti, kdy jednáme s našimi izraelskými partnery, a bylo to i obsahem mých jednání, apelujeme na to, aby vojenská část operace byla ukončena, aby byly otevřeny koridory pro doručování humanitární pomoci,“ uvedl prezident.

Snaha vyhýbat se při úderech civilním cílům je podle Pavla v případě Pásma Gazy komplikovaná nejen tím, že to je hustě zalidněná oblast, ale hlavně tím, že se Hamás neštítil schovávat své bojovníky za civilní obyvatelstvo. „Umisťoval sklady zbraní do nemocnic nebo pod nemocnice do svých tunelů a civilní obyvatelstvo naprosto bezskrupulózně využíval po celou dobu jako štít,“ podotkl.

Jedině dvoustátní řešení izraelsko-palestinské problematiky může podle Pavla přinést do oblasti mír a bezpečnostní garance pro Izrael. Nějakou formou státnosti pro Palestince by podle něj výrazně ubylo napětí v celém regionu. „Palestinská otázka živí ty ohýnky problémů v celém Blízkém a Středním východě,“ poznamenal prezident.

Španělsko, Norsko, Irsko, Slovinsko nebo Arménie v poslední době uznaly palestinský stát. Celkem tak nyní činí přes 140 zemí, Česko nikoli. „Česká republika není nakloněna tomuto přístupu, protože ho vidí spíše jako politické gesto, které nemá žádný odraz v praktické rovině,“ uvedl Pavel k postupu některých evropských zemí. „Nijak to nemění situaci Palestinců ani jejich možnost být přítomni jednáním třeba v OSN,“ doplnil.

Za mnohem racionálnější přístup považuje zahájit seriózní jednání o palestinské státnosti. „V okamžiku, kdy bude takového výsledku dosaženo, je pak namístě palestinský stát uznat. Ale do té doby to opravdu žádné praktické výhody nemá,“ dodal. Dále Pavel souhlasí s podporou návrhu dohody o třífázovém příměří, který na konci května představil americký prezident Joe Biden. Během prvních dvou fází by Hamás mimo jiné propustil zbývajících asi 120 izraelských rukojmích. Zhruba třetina z nich je ale zřejmě už po smrti.

Český prezident o situaci jednal například při lednové návštěvě Izraele a Kataru nebo v květnu v Jordánsku. Další cestu do regionu v nejbližší době neplánuje. Před několika týdny si ale telefonoval s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím. „Zmínili jsme se mimo jiné o jeho možné návštěvě, zřejmě v příštím roce. Ale to je teprve v jednání,“ dodal Pavel.

Doporučované