Hlavní obsah

Pavel podepsal nástup velvyslance v Rusku, nečeká však rychlé schválení

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Čekání na souhlas Ruska může podle prezidenta trvat i rok.

Dosavadní velvyslanec Vítězslav Pivoňka skončil ve funkci ke konci května. Pavla k podpoře rozhodnutí vedlo to, že podle něj začal proces směřující k míru na Ukrajině.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezident Petr Pavel podepsal dokument, kterým se zahajuje proces nástupu nového českého velvyslance v Rusku. V pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce Pavel řekl, že neočekává nástup velvyslance v řádu týdnů či jednotek měsíců. Čekání na souhlas přijímající země, takzvaný agrément, by podle něj mohlo trvat i rok. Dosavadní český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka skončil ve funkci ke konci května.

O tom, zda při nynější ruské vojenské agresi na Ukrajině mít velvyslance v Moskvě, debatovali klíčoví ústavní činitelé delší dobu. Pavel koncem března uvedl, že jde o záležitost mezi Ministerstvem zahraničí, vládou a Hradem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se několikrát vyslovil pro obsazení pozice, také podle premiéra Petra Fialy (ODS) by Česko mělo mít v Rusku velvyslance.

Pavla k podpoře rozhodnutí vedlo to, že podle něj začal proces směřující k míru na Ukrajině. Spojuje ho s mírovou konferencí, které se zúčastnil před dvěma týdny ve Švýcarsku. Osmdesát zemí světa na ní společně vyzvalo, aby „územní celistvost“ Ukrajiny byla základem jakékoli dohody o ukončení ruské agrese. „Je tu většina zemí na této planetě, která chce problémy řešit v souladu s Chartou OSN a platným mezinárodním řádem,“ řekl Pavel v ČT. Věří, že časem se do mírového jednání zapojí i Čína a Rusko.

Server Lidovky v březnu napsal, že diplomatického postu v Moskvě by se měl ujmout bývalý náměstek na Ministerstvu obrany Daniel Koštoval. Pivoňka působil v Rusku od roku 2018, ale od roku 2022 se nacházel v Praze a Česko zastupují diplomaté na nižší úrovni. Ambasádu nyní vede chargé d’affaires Jan Ondřejka.

Pavel dnes uvedl, že nástup velvyslance v Rusku svým podpisem podpořil. „Dokument, kterým se zahajuje proces udělení agrément našemu velvyslanci, jsem podepsal. Proces může začít,“ dodal. Nemyslí si, že bude dokončený v řádu týdnů či jednotek měsíců. „V případě Ruska to může trvat i rok,“ míní Pavel.

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy od roku 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Počet ruských diplomatů v ČR se opětovně snížil i po ruské invazi na Ukrajinu před dvěma lety.

Změny ve vedení Ministerstva obrany a v armádě

Hrad se zabývá i dalšími personální věci. Prezident Petr Pavel ani premiér Petr Fiala (ODS) si nepřejí v aktuální bezpečnostní situaci personální změny v čele Ministerstva obrany (MO) či armády. Média v poslední době opětovně hovoří o sporech mezi ministryní Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou. Pavel je přesvědčený, že budou schopní se domluvit.

Někdejší náčelník generálního štábu Pavel řekl, že nynější situace se podobá té z ledna 2015, kdy při sporech s tehdejším ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) uvedl, že je připraven z čela armády odejít. Problémy podle něj pramení z toho, jak předpisy definují působnost ministra a náčelníka generálního štábu. „Armáda je řízena politicky, to je nezpochybnitelné. Vláda dává armádě zadání a směr, náčelník generálního štábu armádě velí. To vytváří prostor pro to, aby se pravomoci trochu překrývaly,“ uvedl Pavel v ČT.

V minulosti měl podle Pavla každý ministr obrany pokušení po určité době začít velet armádě. „Ministr tím, že resort řídí a má pod palcem finance, chce mít logicky přehled,“ dodal. Spory mohou vznikat, pokud si některá ze stran chce vymezit své pravomoci asertivněji, nemělo by se to ale stávat veřejnou věcí, doplnil Pavel.

Černochová před týdnem v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News řekla, že vztahy s Řehkou jsou na profesionální úrovni dobré, komunikace ale v určitých záležitostech nefunguje. Spor mezi ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu podle Černochové není ani první, ani poslední. Je nutné si uvědomit, že v čele resortu stojí ministryně obrany, nikoli šéf generálního štábu, konstatovala.

Pavel dnes v ČT řekl, že se všemi aktéry mluvil. „Shodli jsme se, že v aktuální bezpečnostní situaci si nemůžeme dovolit rozmíšky nad banalitami. Myslím, že jsou si toho vědomi oba představitelé. Ani já, ani premiér nechceme žádné personální změny. Jsem přesvědčen, že jsou (Černochová a Řehka) schopní se domluvit. V tomto jsme na jedné lodi, jde nám o to, aby naše země měla co nejlépe zajištěnou obranyschopnost,“ uvedl. Není jediný důvod snižovat důvěryhodnost institucí, které se na tom podílejí, doplnil.

Doporučované