Hlavní obsah

Prezident Pavel obhajuje plat pro svou manželku. „Slouží této zemi,“ říká

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezidentský pár.

aktualizováno •

Prezident Petr Pavel se vyjádřil k návrhu, podle kterého by první dáma mohla dostávat měsíční plat na reprezentaci. „Považuji za správné, aby i výdaje první dámy za její podíl na službě této zemi byly správným způsobem oceněny.“

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezident Petr Pavel se vyjádřil k náhradám výdajů pro první dámu. Řekl, že považuje za správné, aby pomoc a práce jeho manželky byly náležitě oceněny. „První dáma, stejně jako prezident, slouží této zemi. Pracují na konkrétních tématech, cestují, reprezentují. A s tím jsou spojené i výdaje,“ uvedl.

Anketa

Má dostávat první dáma náhrady?
Ano
12,9 %
Ne
87,1 %
Celkem hlasovalo 27796 čtenářů.

Zároveň nepovažuje za relevantní, aby doba, kterou první dáma Eva Pavlová stráví službou státu, nebyla započítána do důchodu a aby jí nebylo hrazeno zdravotní a sociální pojištění.

„Nikdy jsem nežádal navýšení finančních prostředků, naopak, můj návrh zněl, aby část mých náhrad byla snížena a převedena na manželku tak, aby mohla plnohodnotně vykonávat svoji práci a nebyla závislá na manželovi,“ dodal.

Základní plat prezidenta pro letošní rok činí 341 200 korun a víceúčelová paušální náhrada 317 500 korun. V novele, která je teď v připomínkovém řízení, je víceúčelová paušální náhrada výdajů spojených s výkonem povinností partnerky či partnera hlavy státu stanovená na 30 procent náhrad výdajů prezidenta či prezidentky, což by bylo 95 250 korun.

Z toho by si platila zejména náklady spojené s reprezentací.

Pro první dámu 95 tisíc korun

První dáma by měsíční plat na reprezentaci, stejně tak i hrazené zdravotní a sociální pojištění mohla dostávat od ledna. Se změnou přichází novela zákona, kterou vypracovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Na návrh Kanceláře prezidenta republiky se resort do české legislativy snaží ukotvit ustanovení, podle kterého by partneři či partnerky hlavy státu mohli za svoji činnost pobírat peníze. Třetinu toho, co na paušální náhrady dostává prezident.

„Role manželky či manžela, popřípadě partnera či partnerky prezidenta republiky nebyla doposud v právním řádu České republiky nijak ukotvena, což v 21. století vnímáme jako situaci, kterou je třeba nevyhnutelně napravit,“ řekl Seznam Zprávám hradní kancléř Milan Vašina.

Nelibost opozice, pochopení odborníků

Poukázal při tom na nemožnost skloubit roli první dámy se zaměstnáním či jinou výdělečnou činností. Od manželky hlavy státu se podle něho tradičně očekává, že bude prezidenta doprovázet při oficiálních akcích v České republice, při přijímání zahraničních návštěv, výjezdech do krajů či v řadě dalších obdobných situací.

Návrh vzbudil nelibost u části veřejnosti a zástupců sněmovní opozice. Obhajovali ho naopak představitelé některých vládních stran. Podle bývalého hradního protokoláře Miroslava Sklenáře návrh dává smysl.

„Při samostatné cestě Evy Pavlové by zaměstnanci kanceláře měli nyní zaplacený hotel i letenky, ale ona by si to platila sama, respektive platil by to manžel z náhrad,“ řekl Blesku.

Eva Pavlová a její předchůdkyně

Prohlédněte si galerii žen, které stály po boku českým a československým prezidentům.

Doporučované