Hlavní obsah

Pavel doporučil jmenování pověřence vlády pro digitalizaci z řad odborníků

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel navštívil také sídlo NÚKIB.

Vláda i opozice by se podle prezidenta Pavla měly shodnout alespoň na některých věcech důležitých pro českou ekonomiku a budoucí prosperitu země. Pověřenec by podle něj nemusel nutně být z politického prostředí.

Článek

Prezident Petr Pavel by považoval za vhodné jmenovat kvalifikovaného a respektovaného pověřence vlády pro digitalizaci z řad odborníků. Řekl to novinářům při návštěvě Brna, kde dnes navštívil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) či Mezinárodní strojírenský veletrh.

Vláda i opozice by se podle prezidenta měly shodnout alespoň na některých věcech důležitých pro českou ekonomiku a budoucí prosperitu země. Za zásadní označil legislativu, která zjednoduší zakládání firem, stavební řízení, posune dopředu digitalizaci celé ekonomiky. „Například tím, že jmenujeme kvalifikovaného a respektovaného pověřence vlády pro digitalizaci, který nemusí být nutně z politického prostředí. Naopak by možná prospělo, aby to byl člověk respektovaný jak vládními, tak opozičními stranami pro svoji odbornost a nestrannost,“ uvedl.

Digitalizaci měl v kabinetu Petra Fialy (ODS) na starosti vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti), který ale ve vládě skončil podle premiéra kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) měla post vládního zmocněnce pro informační technologie a digitalizaci, kterým byl Vladimír Dzurilla.

V sídle NÚKIB prezidenta ředitel úřadu Lukáš Kintr seznámil s obsahem činnosti a aktuálními hrozbami, hovořili také o zákonu o kybernetické bezpečnosti, který aktuálně projednává Parlament. Jednali o správném nastavení mechanismu, jak předejít hrozbám pro českou bezpečnost plynoucím z dodavatelských řetězců ze zemí, které ČR nejsou přátelsky nakloněny.

Pavel považuje za důležité vzdělávání a osvětu v oblasti kyberbezpečnosti a kybernetických hrozeb. Útoků zaznamenává Česko podle prezidenta stovky a tisíce denně, a to proti jednotlivcům, ale také co se týče průmyslové špionáže či zcizování citlivých informací z diplomatických zdrojů. „V případě cíleného koordinovaného útoku na kybernetickou infrastrukturu země, který by mohl ochromit dopravní infrastrukturu, nemocnice, řízení letového provozu se bavíme o závažných problémech, které se dají srovnat s ozbrojeným konfliktem,“ řekl Pavel.

Doporučované