Hlavní obsah

Pavel: ANO i vláda se shodly na prozápadní orientaci země a pomoci Ukrajině

Foto: Pražský hrad/Tomáš Fongus

Prezident Petr Pavel popsal atmosféru na debatě s premiérem Fialou a zástupci ANO jako „jiskřivou“.

Politici se podle hlavy státu shodli na tom, že největší současnou hrozbou pro Česko i Evropu je Rusko se svojí agresivní politikou. ANO zdůrazňuje, že v úsilí o mírová jednání je třeba postupovat aktivněji a ještě rychleji.

Článek

Zástupci opozičního hnutí ANO ani vlády nezpochybňují dlouhodobou prozápadní orientaci České republiky, ukotvení země v Evropské unii a Severoatlantické alianci (NATO) i potřebu být v těchto institucích aktivní. Po dnešním jednání s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS), se šéfem ANO a expremiérem Andrejem Babišem a s místopředsedou ANO Karlem Havlíčkem to novinářům řekl prezident Petr Pavel.

Politici se podle hlavy státu shodli na tom, že největší současnou hrozbou pro Česko i Evropu je Rusko se svojí agresivní politikou, a na odsouzení agrese proti Ukrajině a nutnosti podporovat napadenou zemi v jejím boji za obnovu suverenity a uzemní celistvosti. Zároveň je podle státníků nutné vést paralelně úsilí o mírové řešení konfliktu. „Zástupci ANO zdůraznili, že je potřeba postupovat aktivněji, ještě rychleji,“ poznamenal Pavel. V principu je ale podle něj shoda na tom, že jak podpora Ukrajiny v obraně, tak úsilí o mírové jednání jsou dvěma stranami téže mince.

Prezident poznamenal, že s Fialou i se zástupci ANO při dnešní debatě o zahraniční a bezpečnostní politice v hlavních principech nalezli shodu. Debatu označil za konstruktivní i přes některé rozdílné pohledy. Atmosféra byla podle Pavla do určité míry jiskřivá. V tématech jednání panovala shoda, rozdíly byly v důrazu, řekl.

„Několikrát jsem zdůraznil, že není možné v řešení války na Ukrajině postupovat pouze jedním směrem, například pouze vojenskou pomocí bez politických a diplomatických jednání. To nerozporuje nikdo. Hnutí ANO je toho názoru, že úsilí o mírové jednání nepokračuje tak rychle, jak by si představovali,“ podotkl prezident.

Stejně jako loni svolal jednání v témže formátu před summitem NATO, který se uskuteční v červenci tentokrát ve Washingtonu. Politici se dnes shodli na tom, že Česko bude zastávat pozici, která směřuje k posílení obrany všech zemí Aliance, na nutnosti redefinovat alianční politiku ve vztahu k Rusku či na tom, že součástí summitu bude i prohloubení partnerství s partnery v Indo-Pacifiku.

Doporučované