Hlavní obsah

Čech se nelegálně připojil k Ukrajincům. Za okrádání padlých mu hrozí 10 let

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Filip Siman přichází k pondělnímu jednání soudu. Obžaloba ho viní z nelegální služby v ukrajinské armádě a z plenění v místě válečných operací.

aktualizováno •

Případ Filipa Simana, kterého obžaloba viní z nelegální služby v ukrajinské armádě a z plenění v místě válečných operací, se blíží ke konci. Státní zástupce mu navrhl desetiletý trest. Rozsudek padne zítra.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Filip Siman si v průběhu operací na Ukrajině začal přivlastňovat majetek padlých vojáků i civilistů. Teď kvůli tomu stojí u soudu. Státní zástupce Martin Bílý odpoledne navrhl obžalovanému Simanovi trest ve výši deseti let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Zdůvodnil to tím, že český dobrovolník na Ukrajině během začišťovacích operací bral z válkou zasažené oblasti věci, kterými se chtěl obohatit, jako zlato, stříbro nebo technologie.

Simanův obhájce uvedl jako argument špatnou informovanost svého klienta, který podle něj nevěděl, jaká pravidla ve válečném prostoru fungují. Ve prospěch Simana by podle obhájce mělo hrát i to, že pluk Karpatská Sič podle něj celou dobu pomáhal válkou zasažené Ukrajině.

Siman ve své závěrečné řeči zmínil, že veškeré věci, které vzal, pro něj měly symbolickou hodnotu. „Kdybych se chtěl obohatit, vezmu něco jiného než dýchací masku nebo čtečku knih,“ řekl u soudu. Celou dobu se podle svých slov řídil rozkazy a nebyl si vědom, že dělá chybu. Soudní proces mu podle něj otevřel oči. „Upřímně svého jednání lituji,“ doplnil Siman.

Soudkyně Hana Krestýnová o trestu rozhodne v úterý. Siman bude mít možnost odvolat se k soudu vyšší instance.

Olalá, Ray-Ban, radoval se

K soudu měli ráno dorazit další spolubojovníci obžalovaného z pluku. Ani jeden se ale nedostavil, soud tak přešel k doplnění listinných důkazů. Promluvil také obžalovaný. Zmínil, že jeho „trénink“ na Ukrajině se týkal především boje a údajně nebyl poučen o tom, jak se má chovat v terénu při začišťovacích operacích. Zdůraznil také, že se nikdy necítil jako příslušník ozbrojených sil Ukrajiny, protože nesložil přísahu. Už dříve nicméně u soudu uvedl, že se zčásti cítí jako Ukrajinec vzhledem k rodinným vazbám.

Siman v pondělí u soudu také projevil lítost nad svým chováním. „Choval jsem se jako arogantní machr. Byla to taková moje obrana. Během líčení jsem si uvědomil, že mé jednání nebylo správné bez ohledu na moji motivaci,“ uvedl Siman.

Poslední svědek Daniel K. k soudu dorazil, na dotaz soudkyně potvrdil, že se v pluku mluvilo o tom, že si Siman z akcí odnášel cennosti.

Soudkyně pustila svědkovi videozáznam z jedné ze začišťovacích akcí v ukrajinském městě Irpiň, na které Siman říká, že nepřijel primárně krást, ale „když už, tak už“. Na videu skupina ohledává domy z válkou zasažených oblastí, Siman si na záznamu prohlíží mimo jiné značkové brýle. „Olalá, Ray-Ban,“ říká na nahrávce obžalovaný. V další části nahrávky zase zmiňuje, že „vyhrál jackpot“.

Siman dobrovolnickému pluku velel

Svědek také popsal, jak se Siman dostal do velení jednotky dobrovolníků z pluku Karpatská Sič. „My jsme si ho vybrali a vedení to schválilo,“ vysvětlil svědek. Doplnil, že on na průzkumné a začišťovací akce na rozdíl od Simana nechodil, pouze hlídal vybrané objekty. Pravidla ohledně nalezených věcí podle svědka skupině nikdo nesdělil.

„Řekli nám pouze, že si máme sami hledat jídlo a oblečení,“ řekl svědek.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Filip Siman si rozsudek soudu vyslechne v úterý.

Simanovi spolubojovníci z ukrajinského praporu Karpatská Sič už před měsícem u soudu mimo jiné popsali, že se Čech otevřeně o sebraných věcech bavil s dalšími členy jednotky. Má se jednat například o zlaté a stříbrné investiční slitky, šperky, hodinky, zbraně či sluneční brýle značky Gucci. Ponechal si také dýchací masku ze zničeného letounu Antonov An-225 Mrija. Věci měl sbírat i z mrtvoly, přiznal také, že jeho pluk zabil zajaté ruské vojáky.

Bývalý voják Siman se podle obžaloby v březnu 2022, krátce po vypuknutí války na Ukrajině, bez povolení českého prezidenta připojil k ozbrojenému dobrovolnickému pluku.

Unikátní případ

Případ prověřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle šéfa NCOZ Jiřího Mazánka jde o unikát. „Takovou agendu jsme tady nikdy neměli, samozřejmě nás to zaměstnává, pracujeme velmi intenzivně,“ řekl již dříve pro CNN Prima News. NCOZ původně prověřovala dva Čechy z praporu, obžalován je ale jen Siman.

Právnička praporu Olena Rozvadovská v minulosti podotkla, že se o možném rabování ve skupině dlouho nevědělo. Prapor existuje od roku 2014 a do té doby se s podobným incidentem nesetkali.

„Ale jednoho dne nám zavolali z kyjevské policie, že na nádraží zadrželi Daniela (druhý prověřovaný Čech, pozn. red.), který u sebe měl 11 granátů a roznětek k nim. Velitel naší jednotky jel na policii, kde ho vyzvedl. Zaručil se za něj, protože šlo o našeho spolubojovníka. Převezli jsme ho na základnu. Tam se nám ale sám přiznal, že spolu s Filipem a dalšími Čechy, po osvobození Irpině, když našli nějaké cenné věci, tak si je přivlastnili,“ uvedla pro iRozhlas.cz právnička jednotky.

Hrozil mu výjimečný trest

Jak policie a soudy vyhodnotí obvinění z přečinu služby v cizích ozbrojených silách, je důležité i pro další dobrovolníky, kteří působili nebo působí na Ukrajině, mají kontrakt s ukrajinskou armádou, ale nemají povolení od prezidenta republiky.

„Formálně by případ mohl splňovat trestný čin služby v cizí armádě. Na druhou stranu tu máme výroky politiků ohledně pomoci Ukrajině a našeho postavení v rámci tohoto konfliktu. Takže se může stát, že by dotyčný nebo kdokoliv, kdo by byl z tohoto přečinu obviněn, mohl dostat milost od prezidenta,“ popsal již dříve pro Seznam Zprávy vedoucí Katedry trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Tomáš Gřivna.

U Simana je větší problém s druhým trestným činem, ze kterého je obžalován, tedy z plenění v prostoru válečných operací.

„Problém vámi zmiňovaného muže je ale v tom, že je zároveň obviněný za zločin plenění v prostoru válečných operací. To je závažný čin z kategorie zvlášť závažných zločinů. Tam hrozí poměrně vysoká sazba, nebo dokonce i výjimečný trest. Spodní hranice je osm let, horní 20 let,“ vysvětlil Gřivna.

Osobně se expert s tímto trestným činem nesetkal a minimálně od roku 1997 za něj nebyl nikdo pravomocně odsouzen.

Foto: Seznam Zprávy

Filip Siman (vzadu ve slunečních brýlích) v „akci“ se svou jednotkou.

Aktualizovali jsme o stanovisko státního zástupce Martina Bílého.

Doporučované